Annet

Prinds Christian Augusts Minde i Storgata: Hva skjer'a?

Prinds Christian Augusts Minde i Storgata: Hva skjer'a?

Jeg er opptatt av at kommunen forvalter sitt offentlig eierskap av bygg og eiendom på en ordentlig måte, og har bedt byrådet orientere bystyret om hva som skal skje med Prindsen-kvartalet i Storgata, på kort og lang sikt. I den skriftlige orienteringen heter det blant annet;

"I Storgata er så og si alle foretakets bygninger nå utleide; til kommunale, private og ideelle organisasjoner. For de ikke utleide lokalene foreligger det i dag en signert intensjonsavtale eller leiekontrakt, der leietaker er i dialog med Byantikvar og Plan- og bygningsetaten m v for å avklare nødvendige godkjenninger. Omsorgsbygg har etter overtakelsen av byggene brukt betydelige midler, over 50 millioner kroner, på vedlikehold, oppgraderinger og drift av eiendommene. Dette er finansiert av de ordinære husleieinntektene, da det ikke er definert egne investeringsmidler i foretakets budsjetter til denne type eiendommer.

På kort sikt gjennomføres følgende tiltak:

- Vedlikeholdstiltak på Fabrikkbygget/Kirkefløyen ved å skifte tak, vedlikehold av vinduer og fasader, oppgradering av hovedtavle/undertavler med stigeledninger, oppgradering av utearealene m.v.

- Fullføre etableringen av den utadrettete virksomheten i byggene, i h.t. Plan for fremtidig bruk (i samarbeid med Byantikvaren) samtidig som samarbeidet med de forskjellige leietakerne opprettholdes og videreutvikles

På lang sikt:

- Foretaket har som målsetting å få regulert husleien slik at den blir kostnadsdekkende. Dette vil gi Omsorgsbygg bedre muligheter til planmessig- og forebyggende vedlikehold

- For å få nullstilt vedlikeholdsetterslepet i dette området vil kreve dedikerte investeringsbudsjetter

- Gjennom god forvaltning har foretaket en målsetting å få leietakere med utadrettet virksomhet, slik at det vil bli mulig å åpne opp anlegget for allmenheten. Dette er i h.t. gjeldende reguleringsplan."

Les mer på linken nedenfor. Hva tenker folk om dette? Kom gjerne med innspill, for vi snakker her om "folkets eiendom."

Kommentarer   

#1 Magnus Thorvik 02-10-2016 07:08
Synes utadrettet virksomhet er bra. Det gjør områdene åpne og mer tilgjengelige, samtidig som leieinntekter kan brukes til vedlikehold og forbedring. Ved at flere mennesker bruker Prindsen, vil også flere bry seg om området. Og det er jo bra. Jeg synes i grunn Omsorgsbygg driver utviklingen i riktig retning. Problemet nå er at området er avstengt. Det er det gode grunner til med tanke på beboernes behov, og aktiviteten i Storgata. Samtidig hindrer det tilgjengelighet for folk flest og utvikling nettopp av utadrettet virksomhet. Dette blir en utfordring for oss i Indre Oslo matforedling, som ønsker å åpne fabrikkutsalg i kjelleren i fabrikkbygget i løpet av høsten.
#2 Karen Høie 02-10-2016 07:14
Så verdifullt at du spør kommunen om dette. Jeg er opptatt av Prindsen. Som du skriver, dette anlegget er unikt i Skandinavia, og er en viktig del av historien vår, nemlig den vi ofte gjemmer vekk: vår håndtering av de som ikke passer inn - de gale og utstøtte (som det står her) - og jeg vil føye til: av de fattige. Første gang jeg kom dit, trodde jeg ikke mine egne øyne. Jeg visste ikke at vi hadde noe slikt bevart i Norge! Stedet er en levende historiebok, og beskriver i klartekst de fattiges historie i moderne tid - med fabrikk for arbeidstrengend e, kjøkken for matutdeling, bygget hvor det foregikk obduksjon dengangen det var ulovlig, og senere undersøkelse av de prostituerte, selve lystslottet og slottshagen... og mere med. Helt utrolig. Hit burde hele Norge valfarte, for at vi skal kunne forstå hvordan livene til mange mennesker artet seg, og for at vi aldri skal få oppleve slike tider igjen. Jeg håper inderlig det nye byrådet ser på denne saken, og sørger for mer utadrettet virksomhet, gjerne med tilbud om guiding på området. Det er en stor historisk attraksjon, og et viktig lærested!
#3 Janne Wilberg 02-10-2016 08:10
Viktig at anlegget både blir tatt vare på og gjøres tilgjengelig for allmenheten. Utadrettet virksomhet kan bidra positivt til det.
#4 Eli Wongraven 02-10-2016 08:30
Utadrettet virksomhet, f.eks. etablering av spisesteder og utsalg fra småskalaproduse nter, håndverksproduk ter osv bør prioriteres, slik at området kan bli attraktivt for et bredt publikum. Idag fremstår området som lukket og ekskluderende for andre enn nåværende brukere. Området har unike kvaliteter og historie og flere bør derfor få glede av å besøke denne perlen av et anlegg.
+1 #5 Wenche Blomberg 02-10-2016 08:35
Anlegget må definitivt gjøres tilgjengelig for allmennheten. Nå synes portene å være mer stengt enn de er åpne. Det paradoksale er at dette skyldes et ønske om å holde unna det klientellet som anlegget i sin tid ble innrettet for. Dermed er Mangelsgårdens atrium åpent bare i de timene skjenkestedet Gaasa er åpent, og hovedporten bare for beboere/leietak ere med nøkler, ettersom den "midlertidige" åpningen som ble slått gjennom bordveggen som atkomst til sprøyterommet, nå er tatt i bruk som atkomst til Aktivitetshuset i stedet.
Det er bekymringsfullt at byråden ikke kommenterer OBYs utsagn om at vedlikeholdsett erslep skal dekkes ved husleieinntekte ne og at det ikke fins investeringsmid ler. Det betyr at husleiene skal heves ytterligere, noe som vil medføre at anlegget gentrifiseres ytterligere og blir enda mer eksklusivt. Jeg skulle også gjerne sett en konkretisering av formuleringa "oppgradering av uteområdene". Er det Thons parktilbud som fremdeles vaker i vannskorpa her? Det sies ikke noe om tidsperspektiv heller. Vi snakker vel om evighetens synsvinkel, da.
#6 Wenche Blomberg 02-10-2016 12:23
Prindsens Venner holdt hele tida fast ved en visjon om at anlegget måtte reserveres for småskalabedrift er av ulikt slag, slik at ikke én leietagergruppe ble for dominerende. Med enda stivere leiepriser vil nok dette i praksis bli umulig. Det er ganske bedrøvelig at Oslo kommune, etter snart etpar hundre år med vanskjøtsel, ikke kan se at det er nødvendig med ekstraordinære investeringsmid ler utenom OBYs ordinære budsjett for å få anlegget ordentlig på fote igjen, slik at publikum kan slippe inn og glede seg over den oasen dette kan bli, midt i sentrum. Det kommer ikke til å koste en halv Holmenkollbakke engang.
#7 Benjamin Bruheim 02-10-2016 12:45
Stengningen skyldes dels at mange brukte området til å injisere, noe som skapte en del farlige situasjoner. Fant selv en person som hadde tatt overdose liggende der inne (og jeg tok en annen rute enn vanlig nettopp for å se om alt var vel). Men timingen var dårlig, siden de hadde tatt mange andre grep som forbedret situasjonen, samt at flere hadde tatt i bruk området. Dermed synes jeg stengningen var enten for sent eller unødvendig. Nå har jeg flyttet ut (pga vannlekkasje), men har fortsatt venner som bor der.
#8 Rose Gube 02-10-2016 12:58
Kommunen har et særskilt ansvar for å ta vare på gamle bygninger og legge til rette for at de blir brukt, enten til boliger eller næringsvirksomh et (eller begge deler). Med presset i arbeidsmarket, på enkeltmenneskt og forbindelse med "det grønne skiftet", må ALLE tenke nye tanker. Politikere i kommunene også!!!
#9 Gjertrud Tveitevåg 02-10-2016 16:51
Kommunen har også et ansvar for bomiljøet til omsorgsboligene for psykisk syke som de har etablert på Prindsen. Boligene har ikke egne verandaer eller terrasser. I perioder når porten mot Storgata er åpen blir utearealet nyttet til å sette sprøyter, ofte i trappen til boligen. Sprøyter og rester av appelsiner som har vært brukt til å rense sprøytene, blir liggende ofte ved inngangsdør til omsorgsboligen. Flere ganger når jeg har kommet for å besøke en av beboerne har det også ligget berusete folk i utearealet foran boligene. Grunnen til at området ikke er åpent i dag er nok for å hindre at området blir nyttet til å sette sprøyter. Kommunen har valgt å legge omsorgsboligene til Prindsen og må derfor også ivareta de psykisk syke sitt behov for trygghet. Som pårørende til en av beboerne, mener jeg det er viktig at kommunen også ivaretar beboerne i omsorgsboligene for et trygt bomiljø.
#10 kari Lisbet Jarnfeldt 03-10-2016 20:01
Hva med oppgradering av aktivitetshus et som kirkens bymisjon driver hvem har ansvar for oppgradering av aktivitetshus et det er tulbtider ca 30,til 60 brukeres til lunch og middag det trengs ett oppgradert kjøkken og inneklima jeg undrer bruker av aktivitetshus et av og til
#11 kari Lisbet Jarnfeldt 03-10-2016 20:02
Går det ann å få delt dette til ledelsen av aktivitetshus et mon tro
+2 #12 Johanne Bøckmann 04-10-2016 12:53
Jeg mener at kommunen må passe seg for å ikke pusse opp så mye at de minst kjøpeserke blir fortrengt også fra dette området. Når kommunen sier øke husleien hører jeg velkommen espressohouse og starbucks. De som bruker området nå, folk som sliter med rus, psykiatri eller andre ting, kunstnere og håndverkere++ er antakelig ikke tjent med å få regningen for vedlikehold av stedet gjennom husleia.
+1 #13 Prindsen kunstnerkollektiv 06-10-2016 06:49
Hei Ivar! Dette er interessant, for oss som leietagere. Vi deltar i et samarbeidsutval g for bevaring av de igjenværende kulturproduksjo nshus i Oslo kommune. Samarbeidutvalg et er en sammenslutning av flere atelierfellessk ap i sentrum som leier lokaler av Oslo kommune.
#14 Mads H Pålsrud 28-11-2016 19:24
Det er også blitt gitt leiekontrakt på 15 år i bakgården. Gitt til firmaet Trøbbelskyter og slik jeg har skjønt det er det ambisjoner om restaurant/bar og parsellhager. Da blir det nok åpent ihvertfall, men mest sannsynlig bidrar det også til høyere priser siden området blir mer attraktivt. Så da må Kommunen vedta en strategi på dette, ellers er det lett å gi etter for utviklingen og vanskelig å gå tilbake. Jeg er enig i utleie til småskala bedrifter, er en av leietakerne selv.
#15 Eli Wongraven 01-03-2017 21:18
Dette er et område flest mulig bør få glede av å kunne besøke og oppholde seg. Anlegget har stor historisk betydning og kulturell verdi. Anlegget har åpenbart vært vanskjøttet i svært lang tid, og har ikke fremstått som åpent og inviterende for folk flest. Fremtidige leietagere bør derfor velges med henblikk på at alle, og ikke bare spesielle brukergrupper, skal kunne bruke stedet. Slik det har vært til nå har altfor få i praksis besøkt området.
+1 #16 Arne-Sten Christiansen 15-05-2017 20:53
I 1865 var måtte min oldefar være på Mangelsgården under tvang i 3 måneder. Han var ikke pasient. Jeg vet ikke, men tenker at alkoholproblem kan være årsak. Mange med rusproblem har vel opp gjennom historien vært der.

I Oslo er det flust av skjenkesteder. Tenk om det her kunne blitt en alkoholfri oase midt i byen. Kanskje kunne dagens skjenkested få tilbud om et annet sted.

For noen år siden leste jeg om suksess med alkoholfrie etablissementer i Stockholm i London (tror jeg det var).

Jeg har forstått det slik at Oslo bymisjon har/har hatt tilhold der.

Tenk om dette kunne bli et sted der de som trenger å komme bort fra rus og de som ellers ønsker et rusfritt alternativ, kunne gå.

You have no rights to post comments