Annet

Markering av Krystallnatta

Markering av Krystallnatta

I dag er det 9. november, som vil si at det er Krystallnattmarkering. Krystallnatta markeres for å minnes nazistenes overgrep mot jøder i Tyskland i 1938. Rundt 267 synagoger ble brent ned, over 7500 butikker ble vandalisert og rundt 200 jøder ble slått ihjel denne natta. I tillegg ble mer enn 26 000 jøder sendt til konsentrasjonsleire. På morgenen dagen etter lå det knust glass overalt i gatene fra alle butikkene som hadde blitt ødelagt. Derav navnet Krystallnatta.

I dag ser vi et Europa der høyreekstremisme og rasistiske grupperinger er på fremmarsj. Det er på tide å stå sammen mot denne tendensen. Minne oss selv på hva som kan skje når sånne grupperinger får for mye fotfeste i befolkninga. Og minne oss selv på hvorfor det er så viktig at vi hver dag tar kampen mot rasisme og fremmedhat, hvor enn vi befinner oss.

Jeg oppfordrer alle til å bli med på markering av Krystallnatta. I Oslo arrangerer Det mosaiske trossamfunn og Antirasistisk Senter et miniseminar og fakkeltog.  Seminaret finner sted på Kulturhuset ved Youngstorget klokken 16.00. Seminaret innledes med et foredrag fra Joav Melchior, rabbineren i Det mosaiske trossamfunn i Oslo. Foredraget følges av en panelsamtale. Deltagerne er Joav Melchior, Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten, og Christhard Hoffmann, professor i moderne europeisk historie ved UiB og seniorforsker ved HL-senteret. Tema for seminaret: Krystallnatten var en forløper til Holocaust, og et av stadiene fram mot folkemordet. Hvilke lærdommer kan vi trekke ut av denne prosessen med umenneskeliggjøring som kan ha relevans for i dag, herunder for andre grupper som møter fordommer og hat?

Fakkeltoget starter klokken 18.00 samme sted. Det blir servert brød og suppe. Fakkeltoget går til Nationaltheatret, der det holdes appeller. Appellanter: Statsminister Erna Solberg, Marianne Borgen, ordfører i Oslo, Lena Kristin Ellingsen, skuespiller ved Nationaltheatret og Ervin Kohn, forstander i Mosaisk trossamfunn og nestleder kommunikasjon ved Antirasistisk Senter. Følgende organisasjoner er tilsluttet fakkeltoget: Mellomkirkelig råd, Refugees Welcome Norway, Den norske Helsingforskomité, Kristent Interkulturelt Abeid (KIA), Foreningen av tolvte januar, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Landsforeningen mot rasisme (LMR), Norsk Folkehjelp, Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), Amnesty International Norge, Vergeforeningen Følgesvennen.

You have no rights to post comments