Annet

Kommunal pressestøtte, forankret i gammeldags tenkning?

Kommunal pressestøtte, forankret i gammeldags tenkning

Venstre forslår at Oslo skal innføre en kommunal pressestøtte.

I går behandlet vi forslaget i bystyret, og jeg merker meg at Venstre primært snakker om trykte aviser.

Jeg er redd for at Venstres forslag ikke fanger opp at vi lever i en ny tid.

Vi lever i en digital tid, og hvor mediabildet blir helt annerledes enn før. Jeg er ikke sikker på om kommunen burde lagt penger i Orklas kasse for at de skulle fortsatt å utgi Nordre Aker Budstikke på papir. Den lever godt videre som gratisavis på nett. På Facebook drives det lokalsamfunnsjournalistikk i fullt mon. Ikke bare for bydelene, men for mindre lokalmiljøer enn det. "Lokalavisa" for Grünerløkka følges av 2.000 personer, Mangleruds 2.500 eller Oppsals 1.800. Og det er sikkert rundt 50 slike. Mitt lille lokalmiljø, Lindeberg, har 1.600 lesere.

Frivillige organisasjoner driver sin lokalavisjournalistikk på avgrensede områder, og aktive samfunnsborgere blogger og produserer lokalsamfunnsjournalistikk hver dag. Og i all beskjedenhet: min egen aktivitet i sosiale medier har f.eks. på årsbasis rundt 250.000 unike besøkende. Dette er lokalsamfunnsjournalistikk anno 2016.

Les mitt innlegg i bystyret under "les mer."

 

Oslo bystyre 16. nov. 2016

Ivar Johansen, SV

Sak Privat forslag fra Espen Ophaug (V) og Odd Einar Dørum (V) av 21.06.2016 - Om støtte til lokalsamfunnsjournalistikk

Ordfører

Dette er et prisverdig engasjement, for en viktig sak: Lokalsamfunnsjournalistikk.

En grunnleggende forutsetning for et velfungerende lokalsamfunn er at folk blir informert om hva som rører seg i sitt nærmiljø, og at vi kan ha konstruktive meningsbrytninger.

Og et apropos til en sak vi diskuterte tidligere i dag: Utbyggingsplanene for Nedre Grefsen ble lokalmiljøet ikke informert om av Oslo kommune, Aftenpostens Osloby eller NRK Østlandssendingen. Deres lokalavisa er Talefoten, menighetsbladet, som skriver om langt mer enn det som foregår i kirkens regi og som går til alle husstander. Der sprakk nyheten om utbyggingsplanene.

Venstrepolitikerne har rett: markedsmekanismene løser her – som ofte ellers - ikke samfunnets behov. Konserner som Schibsted og Orkla kanaliserer sin kapital i andre retninger når lokalaviser ikke gir den beste avkastning. Felleskapet må korrigere for svakheter ved markedet, og vi gjør det innenfor blant annet kulturbransje og media.

Men jeg er usikker på om forslaget helt treffer når de skriver at de vil «forslå at det etableres en egen støtteordning for Oslo som kan motivere til etablering av nye aviser i og for Oslo bydeler.» Jeg merker meg at Venstre i så vel Klassekampen som Akers Avis primært snakker om trykte aviser.

Byrådserklæringen peker i en annen retning, hvor det heter at man vil «utlyse stipender for journalister og bloggere som skriver om arbeid i bystyret og bydelene.»

Jeg er redd for at Venstres forslag ikke fanger opp at vi lever i en ny tid, hvor vi ikke kan mimre over at alt var bedre før, hvor blant både Orkla og Schibsted hadde bydelsaviser, og hvor selv Trygve Hegnar prøvde seg på en lokal dagsavis for Oslo.

Vi lever i en digital tid, og hvor mediabildet blir helt annerledes enn før. Jeg er ikke sikker på om kommunen burde lagt penger i Orklas kasse for at de skulle fortsatt å utgi Nordre Aker Budstikke på papir. Den lever godt videre som gratisavis på nett. På Facebook drives det lokalsamfunnsjournalistikk i fullt mon. Ikke bare for bydelene, men for mindre lokalmiljøer enn det. Lokalavisa for Grünerløkka følges av 2.000 personer, Mangleruds 2.500 eller Oppsals 1.800. Og det er sikkert rundt 50 slike. Mitt lille lokalmiljø, Lindeberg, har 1.600 lesere.

Frivillige organisasjoner driver sin lokalavisjournalistikk på avgrensede områder, og aktive samfunnsborgere blogger og produserer lokalsamfunnsjournalistikk hver dag. Og i all beskjedenhet: min egen aktivitet i sosiale medier har f.eks. på årsbasis rundt 250.000 unike besøkende.

Venstres forslag griper fatt i noe viktig, og byrådserklæringen gjør det samme. Men for SVs del er vi ikke sikker på om noen av dem helt treffer.

Derfor er det klokt at enstemmig bystyre i dag vedtar å be byrådet komme tilbake til bystyret med en drøfting av hvordan kommunen her kan bidra på en konstruktiv måte.

You have no rights to post comments