Annet

Jorda er flat! Om ordbruk i politikk

Jorda er flat! Om ordbruk i politikk

Morten Mjelve, tidligere sosialtjenestesjef i Oslo kommune, reagerer på helseministerens utsagn om lokalsykehus.

"Bent Høies nye utsagn til Mads Gilberts kronikk om nedleggelse av lokalsykehus får meg til å reagere: han uttaler at "Mads Gilbert tar feil. Vi skal ikke legge ned de små lokalsykehusene, men bevare dem og videreutvikle dem." Dette er et fantastisk utsagn! Som kommentar til et politisk innlegg mot politikken han står for, velger han å ordlegge seg og si det motsatte av hva som er realiteten, nemlig at flere sykehus allerede er nedlagt, og at det er lagt planer for nye nedleggelser! Over hele landet slåss nå lokalbefolkningen for å bevare, ikke nedlegge lokalsykehusene, og da blir et slikt utsagn helt utrolig. Det er en realitet at i Telemark er Rjukan og Kragerø sykehus nedlagt, samtidig som det planlegges nye innstramminger i gjenværende sykehussenger pga dårlig økonomi. Høye har altså gjennomført sin politikk som er å nedlegge, og ikke videreutvikle, og ihvertfall ikke bevare!

Dette ser ut til å være en ny sykdom som har smittet politikken: Valg av ord som sier det motsatte av realitetene. Et annet eksempel er den såkalte nærpolitireformen. På hjemmesiden til Regjeringen.no står det å lese om Nærpolitireformen: Målet med nærpolitireformen er å sikre tilstedeværelse av et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti, der befolkningen bor, og samtidig utvikle gode fagmiljøer som er rustet til å møte dagens og morgendagens kriminalitetsutfordringer.

Realiteten er som vi alle forstår, at når lokalt politi forsvinner og det sammenslås fra 27 til 12 store enheter, så betyr det ikke større nærhet, men tvert imot avstand. Realiteten er altså en gjennomgående større avstand for folk flest, kanskje med unntak av de 12 stedene i landet hvor det fortsatt skal være politi.

Jonas Gahr Støre var inne på noe av samme teknikken da han skulle forsvare stemmegivingen til Arbeiderpartiet i Stortinget i saken om et års forlenget etterlønn til avgåtte stortingspolitikere. Det fremsto som at Arbeiderpartiet var mot, men de stemte faktisk for! Her skal det likevel sies at han etterhvert fremsto med en beklagelse og henvisning til at her gikk det for fort i svingene, hvilket er en ærlig sak.

Og hva blir det neste tro? At brannvesenet skal bli et "nær-brannvesen"?

Det ser ut som om noen politikerne tror de bare kan uttrykke seg motsatt av det som er sant, så blir det greit likevel. Så dumme er vi ikke! Vi vet at jorda ikke er flat!", skriver Morten Mjelve.

Kommentarer   

#1 Karin Andrea Myrli Djupvik 28-12-2016 07:18
Det er ikkje kontakt mellom det munnen sei og det hjernen planlegg å gjere, og har gjort ! Dette ser vi i svert mange samanhengar i arbeidet denne regjeringa gjer. Når dei snakkar om vårt demokrati, kvikk lunsj, privatisering og nedskjering av standard til sjuke og pleietrengande - så heng ikkje det saman med overføring av Finanstilsynet til EU, innhenting av utanlandske "billige" arbeidstakarar, manglande toll på import frå EU - videreføring av EØS og andre ordningar som gjer oss til leilendinger i eige land!
#2 May Ch Møller 28-12-2016 07:19
Helt utrolig frekt av en helseminister å stå og lyve oss midt opp i ansiktet. Tror "nissen" at ikke folk følger med på hans gale politikk og ikke vet om nedleggelser av mindre sykehus? Ja da tar han feil.
#3 M Elisabeth Powers 28-12-2016 07:45
Synd at lokale sykehus nedlegges for det skjer over hele landet. Folk blir utrygge på et sted som det ikke er sykehus. Det er ikke nok med at det blir utbedre legevakt eller at man blir utstyrt med helikopter for å komme fort nok til nærmeste sykehus. Enden på visa rundt omkring i landet er at folk flytter fra småsteder og til steder hvor det er sykehus. I allefall de eldre.
#4 Birgit Høidahl 28-12-2016 08:42
Her er det snakk om semantikk; ref sykehuset på Nordmøre og Romsdal. Man LEGGER IKKE NED sykehus (ett i Molde og ett i Kristiansund), men SLÅR SAMMEN to sykehus (til ett midt i mellom)... At man i tillegg fjerner Barneavdelingen skal det helst ikke snakkes om.
#5 Lars Andersson 28-12-2016 08:45
Dette inngår i den omfattende sentraliserings politikken. Nedleggelse av sykehus, kommunereform, regionreformen, den ekstreme arbeidslinja og Nærpolitireform en. Man opptrer som bilselgeren der en dårlig bil med rust skal selges til en intetanende kunde som en bil i topptilstand.
#6 Toril Werner 28-12-2016 08:48
Politikere tror tydeligvis det blir færre korridorpasient er når flere sykehus blir lagt ned
+1 #7 Ingrid Uthaug 28-12-2016 08:50
Viktig nyanse i Høies uttalelse: han sa at "små akuttsykehus" ikke skulle legges ned - lokalsykehus sa han ingen ting om :-/
-1 #8 Åse Karin Meek Enaasen 28-12-2016 08:54
Skjønner ikke at de tørr , jeg !!:-(
#9 Kjell Jørgen Otterbekk 28-12-2016 11:37
Denne "nytalen" er godt utviklet i både Høyre og FRP, og er hovedgrunnen til at de er i regjering.
Carl I. Hagen bygde FRP nettopp ved hjelp av "nytale".

Så lenge en stor del av folket biter på, og ikke bryr seg om hvilket resultatet som følger, er det en risiko for at regjeringen Erna fortsetter etter valget til høsten..
#10 Lars Andersson 28-12-2016 14:10
Denne retorikken lærer de hos Civita, NHOs propagandamaski n der broilere blir trimmet i å utvikle forledende retorikk. Arbeiderpartiet ligger ikke langt etter i så måte
#11 Andreas Pedersen 28-12-2016 14:12
Veldig hvor revolusjonerend e ting er når de kjører på med politikken sin... problemet er at den fjerner alt overflødig i distriktene.
I Lofoten kan det bli ett spørsmål om liv og død.
#12 Anette kamfjord 28-12-2016 16:17
Norge planlegges ikke for 4 år av gangen. Det legges langsiktige strategier for mye, som helse og politi. Det skal legges ned flere sykehus og store sentralsykehus bygges. Det tør bare ikke si det for de vet at folk ikke vil ha det. De mener de styrer demokratisk. Tror ordet må gis et nytt innhold: en styringsmodell som tilsynelatende bestemmes av befolkningens valg.
#13 Greta Pettersen 28-12-2016 17:50
Leste artikkelen til Mads G. Enig med han. Høye skryter av at sykehus køene er mye lavere nå. Han opererer med forskjellige køer. I Oslo må du vente 2 -3 måneder for utredning. Og dersom det da blir operasjon så skal du få brev etter ytterligere 4 uker om når operasjonen blir. Og det kan jo også ta en lang tid. Forferdelig i verdens rikeste land.
#14 Eli Kvåle Lysne 28-12-2016 17:51
For å opprettholde lokalsykehus avhenger det av alle funksjoner..Ute n fx.anestesifunk sjon kan det ikke kalles et sykehus. Det kan være problemer med å få folk som er dyktige nok i håndtering av alle pasientkategori er..Dette er en svært krevende funksjon og trenger mye volum for å bli dyktig nok.. Det kan være en utfordring på småsykehusene, og da mister de disse ressursene, for ingen vil være "parkert" på et sykehus med liten aktivitet som ikke gir den trening og kompetanse som trengs. Både anestesi og kirurgi er ferskvare, og må utøves jevnt og trudt. Er barn pasienter, blir kravene skjerpet. Og så har vi pasientene og deres ønsker om fritt sykehusvalg. Det blir litt sånn at alle vil ha lokalbutkken, men drar på kjøpesenteret og gjør storhandelen..
Det kan tenkes at *noen lokalsykehus må over i medisinske klinikkfunksjon er, og at all kirurgi gjøres på sentralsykehuse t. Men et sykehus som fx. Lærdal må kunne ha alle funksjoner pga beliggenhet med dertil trafikkert vei, mye tungtransport, mange tunneler og ikke minst et litt georgrafisk komplisert oppland med dertil kronglete infrastruktur. Veisambandet er ikke fergefritt til Førde og ambulanseflyvni ng er noen ganger umulig pga vær eller de er opptatt på annet hold. Sykehuset er vesentlig for helsetilbudet i indre Sogn. Norge er full av avkroker som det ikke har tilfredsstillen de helsedekning, og sånn har det jo alltid vært, men nå er kravene fra publikum blitt hevet så pass, at det kan være vanskelg for *noen småsykehusene å levere..
#15 Aanund Olsnes 29-12-2016 06:44
Ja, det er vel ingen politikarar som har reine hender. Om eg ikkje hugsar heilt gale blei den sokalla føretaksmodelle n for sjukehusdrifta innført av eit samla Storting. Men når han no har prova kor ubrukeleg han er, burde eit like samla Storting kunna taka han bort att, utan at noko einskildparti får prestisjemessig ulivssår.
#16 Ivar Mikkelsen 29-12-2016 07:16
Omtrent slik fra Høie: Ikkje bry dere om kva eg i praksis gjør... Det er det eg sier, eller prøver å innbille dere, som egentlig skjer...

You have no rights to post comments