Annet

Forbrukerboikott: Sammenheng mellom liv og lære?

Forbrukerboikott: Sammenheng mellom liv og lære?

Ved jevne mellomrom minner jeg i sosiale medier om at vi som forbrukere bør være bevisste på hva vi handler og hvor (og hvordan) varene er produsert.

Sist ved denne appellen på Facebook: «Kiwi og andre kjeder har mye varer fra okkupasjonsmakten Israel nå. Minner også om at f.eks. kullsyremaskinen SodaStream og hudproduktene Ahava er israelske. Ahava er også produsert på okkuperte områder. Vær nøye med hva du handler.»

Og da dukker det av og til opp ytringer som dette:

«Er enig i mye av det du jobber for, men en boikott blir for dumt. All den tid du bruker utstyr som mobil og data med komponenter fra Israel. Skal man kjøre boikott bør man gjøre det hele veien ut. Slik veganere gjør ihht dyr og dyreprodukter. For meg blir det dobbeltmoralistisk å oppfordre til boikott, men man bruker utstyr vi ikke ville hatt uten Israel.»

Sist svarte jeg som følger:

«Er det dumt at jeg tenker etikk og moral når jeg handler varer? Jeg må jo aktivt velge mellom norske eller israelske poteter, mellom spanske eller israelske klementiner. Ja, jeg har ikke alltid et alternativ, men hva så? Jeg prøver mest mulig å ha sammenheng mellom liv og lære, men at jeg ikke klarer dette 100 prosent gjør vel ikke at jeg like gjerne kan gi blaffen i alt?»

Hva tenker du om dette?

Kommentarer   

+1 #1 Wenche Thommessen Engh 16-08-2018 07:07
Jeg tenker akkurat som deg og unngår de varene som er åpenlyst israelske. Vi kjøpte en putekasse til verandaen for mange år siden. Så fant vi ut at den var produsert i Israel. Den er montert og ikke mulig å få ut igjen. Den får stå. Det ville bli for dumt å ødelegge den, men den er en grei påminnelse.
+1 #2 Gunn Angelskår 16-08-2018 07:18
Enig. Vi må så langt mulig følge vår overbevisning. Har de ikke annet enn israelske klementiner, kan man velge en annen frukt. Når det gjelder komponenter i sammensatte ting, må vi kjempe for våre rettigheter til å få vite hva tingene inneholder, inkl opphav, så vi har muligheten for å handle i samsvar med overbevisning.
#3 Bjørn Foss Gravingen 16-08-2018 08:03
En slik konflikt har mange sider, som regel er det et par ekstreme regjeringer på topp, som trekker hverandre opp.
Problemet med en slik boykott er at den går ut over vanlige arbeidsfolk, og ikke de rike som kunne gjort noe med ting.
Datamaskiner, mobiler og mye, mye mer bruker fabrikkproduser te deler fra Israel, selv om de markedsføres som produsert i USA, Kina eller Norge (Kongsberg våpenfabrikk bl.a.).
Å boykotte det vi ser i butikkene gjør kun de fattige fattigere, både i Israel og Palestina.
For det er jordbruk det er flest palestinere ansatt.
NEI, det vi trenger er politikkere som tør å true i ambasadene, og legge straffetoll påvarer, hovedsaklig masseproduserte uten ansatte.
#4 Tormod Sundt 17-08-2018 20:15
Full støtte til ditt syn og engasjement.En skam at BaMa og Norgesgruppen importerer så mye fra Israel. Husk at det hjalp med boikott av Sør Afrika. Israel er livredd for en verdensomspenne nde boikott og fler og fler ser viktigheten av dette. Er det virkelig slik at Israel har kontroll på all mobil- og datamaskinprodu ksjon ? Det går ikke an å støtte et land som skytter uskyldige barn.
#5 Trine Eklund 18-08-2018 11:11
Er det riktig at Israelske mobilkomponente r selges via USA, så er det et faktum at norske våpenkomponente r selges til Israel via USA - norske våpendeler er funnet i Gaza. Det burde være et tankekors for våre politikere, men med den regjeringen vi har nå inkl.Krf som støtte spiller, er Palestina et ikke-tema. Forøvrig støtter jeg Ivars innstilling til boikotten

You have no rights to post comments