Åpenhet

Rusmiddeletaten: Etatsdirektøren vil hindre ansattes tillitsvalgte å ta kontakt med bystyrepolitikere

Rusmiddeletaten: Etatsdirektøren vil hindre ansattes tillitsvalgte å ta kontakt med bystyrepolitikereDirektøren for Rusmiddeletaten mener tillitsvalgte i etaten har brutt interne regler når de henvender seg til bystyrepolitikere for å påvirke den politiske beslutningsprosesessen. Jeg har derfor sendt fram følgende spørsmål Byrådet må besvare overfor bystyret:

"Direktøren for Rusmiddeletaten har i en henvendelse av 17. november, adressert til Byrådet - men videresendt Bystyrets helse og sosialkomite - kommentert et notat ansattes tillitsvalgte ved Prindsen har sendt bystyrets helse- og sosialkomite. 
 I etatsdirektørens notat heter det bl.a.:
 
"Vi er ikke kjent med hvilke fullmakter de to har fra sine organisasjoner, men de har ingen rolle i den formelle behandlingen i etaten. Det er i hht etatens HMS-håndbok samme tjenestevei for tillitsvalgte og vernetjeneste som for lederne i etaten."

Formuleringen må forstås slik at de tillitsvalgte ved å ha sendt en henvendelse til bystyret har brutt interne regler i etaten.
 
Har etaten en HMS-håndbok som angir en "tjenstevei for tillitsvalgte" som hindrer dem i å ta kontakt med folkevalgte for å påvirke den demokratiske beslutningsprosess i kommunen? 

Hvis ja, anser Byrådet at dette er i samsvar med bystyrets/Byrådets klart uttalte politikk vedrørende dette, jfr. f.eks. byrådslederens notat til finanskomiteen av 19. mai hvor det heter: "Ansatte og tillitsvalgte skal selvsagt ha mulighet til å orientere folkevalgte om det de mener er kritikkverdige forhold."

Kommentarer   

#1 Keyser Soze 24-11-2010 15:07
Dette er ikke deg verdig Lilleba å innskrenke menneskers ytringsfrihet på denne sleipe måten! Vi bor fortsatt i Norge og ikke Afghanistan.

Lilleba Fauske
Direktør

Direkte telefon: 23 42 71 08
Mobiltelefon: 917 07 880
#2 Joe Siri Ekgren 24-11-2010 17:48
Flott at du tar tak i forvaltningens forsøk på å stanse legitim og nødvendig kvalitetssikrin g. Hvilke saker ønsket tillitsvalgte i Rusmiddeletaten å presentere for bystyrepolitike rne?
#3 Ingvill Øvrewall 24-11-2010 17:48
Tillitsvalgte må da også ha ytringsfrihet!! ! Men; det er mange ansatte i kommunene rundt omkring som opplever å få munnkurv når omorganiseringe r ol. gjøres i kommunen. Er det demokrati ???
#4 Berit Berntsen 24-11-2010 17:49
Sånn har det alltid vært i Oslo Kommune. Vi måtte signere pålegg om å gå tjenestevei i min tid. Funket veldig effektivt. De færreste torde gå utenom, selv etter mange forsøk på å ta saker den godkjente veien. Var for redde for å bli sparket for illojalitet. Det gjalt også tillitsvalgte pga deres blandings-rolle som ansatte i tillegg, dersom de selv var part i saken. Masse kunnskap og viktig erfaring kom derfor aldri videre og dårlige løsninger fortsetter, siden disse reglene sto over de yrkesetiske retningslinjene til de ulike faggruppene.
#5 Ivar J 24-11-2010 17:51
Joe: her
kurl.no/ueWf
er henvendelsen de ansattes tillitsvalgte sendte til bystyret, og som de nå gis en skrape for
#6 Olaf Fjærestad 24-11-2010 17:56
Takk for at du ikke glemmer de svake , selv utenom valgtid. Ditt engasjement inspirerer.
#7 Berit Berntsen 24-11-2010 19:27
"Beliggenhet" blir jo direkte latterlig. Bedre beliggenhet for gruppen finnes ikke i hele Oslo. Har jobbet med den aktuelle etatssjef. Rart hvordan stilling kan endre folk. Å gi skrape for omsorg og engasjement er korttenkt og trist. I yrkesetiske retningslinjer står det svart på hvitt at det tilhører rollen OGSÅ om; -Ansvaret for å melde fra om forhold som kan skade dem de er satt til å hjelpe. Slike forhold var forøvrig en av grunnene til at jeg ikke lenger hadde mage til å være praktisk hjelper og sluttet. Ble for mye kompromiss med fag, idealer, for svake resultater, grunnen til at jeg ble det og hva jeg anså som minimums-mål for å gjøre en nogen lunde god jobb. Jeg ble selvsagt forsøkt utmanøvrert ved å bli påklistret betegnelser som "overfølsom", "urealistisk", "FOR idealistisk", "har mistet grepet", osv. Aldri hatt mer grep enn da. Så det hadde null effekt på meg. Jeg visste hva jeg så og holdt meg oppdatert på det faglige. Tendensene jeg så på slutten av 80-tallet er bare blitt forsterket siden. Senere så også andre det, men da var det for sent. Da hadde flere godt opparbeidede, virksomme systemer, mer eller mindre kollapset. Så jeg vendte tilbake til bøkene. Oppsøkte fugle-perspekti vet igjen. Nå skriver & snakker jeg om dette, med ett og annet dypdykk i praksis for å holde meg oppdatert på virkeligheten.
#8 Nina Hotvedt 24-11-2010 20:48
På generelt grunnlag: I våre utdanninger lærer vi å sette brukerne først, og å kjempe for deres rettigheter. FO sparker også i gang en kampanje nå, "Uredde stemmer" kurl.no/Jocy
Om ikke tillitsvalgte kan løfte frem problemstilling er, hvem skal gjøre det da? Enkeltansatte har jo ikke "lov", og det finnes nok av ledere som setter egen karriere foran brukernes behov.
#9 Berit Berntsen 24-11-2010 20:49
Derfor jeg sluttet. Kun da kan jeg si akkurat hva jeg mener.
Takk for info Nina ,)
#10 Patience Lister 24-11-2010 22:04
Det er et problem i helsetjenestene generelt at fagfolk knebles og settes ut av spill. Spør meg om organiseringen av eldre omsorgen en eller annen gang dere har mye tid!
#11 Lene Gunhild Østby 25-11-2010 00:31
Synes ikke det er så rart at ansatte i Oslo kommune føler seg maktesløse. Tenk at en tillitsvalgt har snakket direkte med politikere uten å gå linje. Her må det strammes opp.
#12 Bjorn Elsom 25-11-2010 07:35
hva mener de med med interne regler? dette er rene sensur
#13 Berit Berntsen 25-11-2010 07:36
Vært sånn i Oslo Kommune siden tidenes morgen, virker det som..
Lenge før min tid for snart 15 år siden

You have no rights to post comments