Åpenhet

Oslo trenger en åpenhetskultur

Oslo trenger en åpenhetskulturDe nye sosiale medier, som Facebook og Twitter, har senket terskelen for meningsmanns mulighet til å ytre seg. Av mine 3.700 Facebook-venner er det svært mange som strever med å få ting til å gå i hop i hverdagen, og som har skarpe synspunkter på den politikk og den forvaltning som møter dem. Og jeg konstaterer at den virkeligheten de beskriver svært ofte avviker fra den beskrivelse jeg møter i beslutningsdokumenter som jeg får som bystyremedlem.

Ofte får jeg høre at folkevalgte ikke skal forholde seg til enkeltsaker, men det er deres konkrete historier som er lakkmus-testen på om det er samsvar mellom teori og praksis. Hvorvidt regelverket og politikken fungerer etter sin hensikt. Jeg er svært glad for å få de korrigeringer som enkeltpersoners innspill gir. Dette muliggjør å korrigere kursen.

Jeg er glad for alle arenaer som øker muligheten for at byens innbyggere kan ytre seg og delta i debatten om hva slags by Oslo skal være, skriver jeg bl.a. i en kronikk som i dag står i 7 lokalaviser i Oslo, aviser som samlet sett hver uke leses av over 200.000 lesere.



Oslo trenger av åpenhetskultur

Av Ivar Johansen, bystyremedlem i Oslo

Jeg ønsker meg kommunalt ansatte som tydelig sier i fra når de har viktig kunnskap jeg bør kjenne til som bystyremedlem. Derfor er det bekymringsfullt når kommunalt ansatte får reprimande for å fortelle meg om forhold det er svært viktig at jeg får vite om for å fatte korrekte vedtak: Barnevernsansatte varslet bystyrets helse- og sosialkomite om utilstrekkelighet i Oslos barnevern og fikk tjenestepåtale av Oslo kommune.

Jeg ønsker meg fagfolk som deltar i den offentlige samfunnsdebatt ved å bruke kunnskap fra sin arbeidsplass for å tilføre debatten viktig fakta. Derfor er det bekymringsfullt når fire av fem rektorer mener skoleledere ikke tør fortelle om kritikkverdige forhold i skolen. Hver femte grunnskolerektor sier de har fått refs etter å ha uttalt seg offentlig. Det blir litt meningsløst at ansatte i Osloskolen kan delta i offentlig debatt om alt, unntatt det de kan mest om: Osloskolen.

Jeg ønsker meg profilerte toppledere i kommunen.  En byplansjef som fronter viktige byutviklingsdebatter, en kulturetatsdirektør som fronter nytenkende utspill i offentligheten og en rusetatsdirektør som tør å utfordre oss på alle de dilemmaer som håndtering av rusavhengige stiller. For noen uker siden utfordret jeg Oslo kommunes etatssjefer: Når finner jeg dere med personlige blogger? En av tilbakemeldingene jeg fikk var fra Oslos havnedirektør, som spurte: "Er det ryddig at etatsdirektører underlagt kommunaldirektører/byråd skal blogge som etatsdirektører?"  Mitt svar er: selvsagt!

Oslo kommune skal ha ledere og ansatte som lojalt gjennomfører politiske beslutninger. Men før vedtak er fattet er det viktig at alle bidrar med sin kunnskap og sine innspill. Etter at vedtak er fattet kan det også vise seg at vedtaket har uheldige konsekvenser ingen kunne forutse. Da har ansatte på alle plan en plikt til å si i fra. Ansatte må først og fremst ha en tydelig lojalitet til fellesskapstenkning og byens innbyggere, deres egentlige oppdragsgivere. Det innebærer også en informasjonsplikt overfor innbyggerne.

Å feie Høyre og Fremskrittspartiet ut av byrådskontorene, og la SV, Arbeiderpartiet og Rødt skape et annet flertall vil bidra til en annen åpenhetskultur. Men ingenting kommer av seg sjøl. Noen har en tradisjon som gjør at de stadig trengs å minnes på at bøttekottet bør være forlatt som stedet hvor beslutninger fattes.

Et annet flertall må i sterke grad være i dialog med interessegrupper og de mange som berøres av de beslutninger som fattes . Særlig er det viktig å lytte til dem som ikke har råd til å engasjere Bjarne Håkon Hanssen-er og andre profesjonelle lobbyister. Like naturlig som å lytte til egen administrasjon og fagfolk må vi lytte til de som mer enn andre er avhengig av gode offentlige tjenester; aleneforsørgeren, TT-brukeren, den kroniske syke, ungdommen som strever med å få lærlingeplass, den rusavhengige, eller barn og ungdom som trenger å bli sett der de lider under familiens økonomiske fattigdom.

De nye sosiale medier, som Facebook og Twitter, har senket terskelen for meningsmanns mulighet til å ytre seg. Av mine 3.700 Facebook-venner er det svært mange som strever med å få ting til å gå i hop i hverdagen, og som har skarpe synspunkter på den politikk og den forvaltning som møter dem.  Og jeg konstaterer at den virkeligheten de beskriver svært ofte avviker fra den beskrivelse jeg møter i beslutningsdokumenter som jeg får som bystyremedlem.  Ofte får jeg høre at folkevalgte ikke skal forholde seg til enkeltsaker, men det er deres konkrete historier som er lakkmus-testen på om det er samsvar mellom teori og praksis. Hvorvidt regelverket og politikken fungerer etter sin hensikt. Jeg er svært glad for å få de korrigeringer som enkeltpersoners innspill gir. Dette muliggjør å korrigere kursen.

Jeg er glad for alle arenaer som øker muligheten for at byens innbyggere kan ytre seg og delta i debatten om hva slags by Oslo skal være. Det er flott at denne avisa utvider debattarenaene. 

(trykket 28. april 2011 som kronikk i lokalavisene Nordstrands Blad – Østkantavisa - Lokalavisen Groruddalen - Lokalavisen Frogner - Lokalavisen St. Hanshaugen - Nordre Aker Budstikke - Ullern Avis Akersposten)

Artikkelen ligger er

Følg meg på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Olaf Fjærestad 28-04-2011 07:57
Om flere politikere , både på lokal og nasjonal-plan hadde giddet å sette seg inn i enkeltmennesker 's hverdag på samme måte som deg , Ivar , hadde det kanskje vært lettere å få forståelse i sosialpolitiske saker.

De flestepolitiker e tror de tilhører en "eliteklasse" et par hakk over oss andre. Skulle gjerne byttet for en dag jeg....
#2 Kirstin Egeland 28-04-2011 10:41
Bra. Men, man blir også straffet, om man søker å gå de formelle veger. Systemet beskytter seg selv og hverandre. Jeg har personlig vært på begge sider av bordet. Og, jeg tror ikke politikere som vandrer i verken Stortingskorrid orer, eller regjeringskorri dorer er. Ei heller er det "likhet for loven" i høringer.( Også en erfaring jeg har) Små organsisasjoner har ikke penger til betalte lobbyister. Når politikere reiser rundt, viser forøvrig ledere frem det beste, og skjuler det verste, for å sole seg i et slags skinn om at de er "gode ledere". Gode, virkelige gode ledere i spesielt helse/sosial delen tar sin hatt og går, av hensyn til de ansatte, og brukere i sentrum. Så tror ikke de beslutningsdykt ige politikere egentlig vet hvordan situasjonen for folk på grasrota er, eller om de vet råder det en kynisme i dette landet per dags dato, uten sidestykke.Da er det noen som tror at menneskene er til for økonomien, og ikke økonomien til for menneskene,selv e menneskeverd vet man da knapt hva er...

Håper at politikere i Stortings og regjeringskorri dorer faktisk ikke vet, for vet de, da finnes det ingen tilgivelse, ei heller for ei rødgrønn regjering!
#3 Nina Dessau 28-04-2011 10:41
Veldig bra. Men kan man ikke bruke "ytringsfrihet" ? Det trykkes mange engasjerte innslag om ytringsfrihet, men det handler alltid om noen annet enn at vanlige mennesker med en vanlig jobb i Norge skal kunne ytre seg om sine hverdag og ha meninger om den.
#4 inga 28-04-2011 12:26
Selv har jeg fått relativt klar beskjed om ikke å snakke med politikere, i hvert fall ikke noen i bystyret.. Og all form for media er i hvert fall utelukket!

Problemet blir som du sier at bystyret, eller faktisk ikke engang byrådsavdelinge n/byrådet vet hva som rører seg ute i etatene, og innstillingene/ sakene blir deretter..
#5 Morten Netteland. 28-04-2011 16:02
Veldig bra.skulle bare ønske vi hadde flere av ditt kaliber!!For det du her tar opp er høyst essensielt og hverdagen for mange,dessverre !Mvh:Morten Netteland
#6 Cathrine Westerby 29-04-2011 07:20
Jeg er så glad for at du Ivar er en så engasjert bypolitiker og VÅR politiker, som lytter og løfter frem og bruker sosiale medier på en forbilledlig måte i ditt arbeid. Håper at ditt arbeid også inspirerer mange andre politikere.
Sosiale medier har definitivt senket terskelen for oss "vanlige folk" slik at det er lettere å ta kontakt med politikere, stille direkte spørsmål og forstå hva som foregår på det politiske plan. Det liker jeg.
#7 Barbro Eide 29-04-2011 08:07
Personlig skremmer det meg nesten mer at mange" ikke vet hvor mye de ikke vet" om systemet / forvaltningen til å helt se hvor, til hvem og på hvilken måte en bør si fra samt akkurat hva av byråkratiske ting som vil påvirke en sak. Klart det er kjempeskummelt at det har blitt så farlig å varsle osv, men tror kanskje det er enda fler som blir sittende og ikke få kommet med viktige innspill fordi en ikke en gang vet at det er denne manglende kunnskapen som stopper en. En blir sittende med en slags forvirring over at en ikke klarer noe som burde være lett, og så skjønner en ikke hvorfor. Og selvfølgelig, det er vanskelig for politikere å gjøre så mye med saker hvor det er tydelig at avsenderen ikke har peil på hvordan ting foregår. Det behøver ikke være dårlig vilje engang.

Kan det være at en av de største truslene mot demokratiet i dag er manglende folkeopplysning om saksgangen i systemet, og hvilke hensyn man må ta hvis en skal bli hørt?
#8 Kirstin Egeland 29-04-2011 08:08
‎@ Barbro Eide. Kanskje det også kan ha seg slik, at man har fått for mange byråkrater/tekn okrater, for mange "småkonger" og mellomledere, som ofte alle skal ha et ord med i laget i de beslutninger som tas? Kanskje vegen mellom folk som trenger hjelp av det offentlige og dem med beslutningsmakt er for lang rett og slett? Og, selve brukerperspekti vet dør på vegen fra byråkratstanden til politikerstande n? Vi har mer og mer en embetesmannskul tur i Norge igjen.
#9 anonym 29-04-2011 16:19
flott, skap en kommunikasjonsk ultur som stenger alle som ikke vil selge livet sitt til svære grådige amerikanske selskaper som facebook og twitter ute

You have no rights to post comments