Åpenhet

Hemmelige Oslo: Lukkede møter, i strid med loven

Hemmelige Oslo: Lukke møter, i strid med lovenInvestor Christian Ringnes fikk møte byutviklingskomiteens medlemmer bak lukkede dører, i forkant av møtet der bystyret godkjente hans planer om skulpturpark på Ekeberg. Møteformen kalles deputasjon, som er en ordning hvor byens innbyggere kan fremme sitt syn i saker som skal behandles. Møteformen omfattes ikke av kommunelovens regler om møter i folkevalgte organ, mener Oslo kommune. Forretningsutvalgte, med ordfører Fabian Stang i spissen, vedtok: «Konfliktnivået i denne typen saker er til tider svært høyt, og det bør være mulighet for fri tale, uten forstyrrelser dersom parten ønsker det selv».

Jeg er uenig i dette hemmeligholdet, og ukeavisa Kommunal Rapport refererer meg slik:

"Oslo kommunes praksis kan ikke være annet enn lovstridig, mener én av åpenhetsforkjemperne i Oslo, Ivar Johansen (SV). – Når et brev kommer til kommunen, er det ikke opp til avsenderen om det skal være offentlig eller ikke. Det kan ikke være noen forskjell på dette og møter i folkevalgte organer, sier Johansen.

Han beskriver det som uheldig at opplysninger gis i det skjulte, og kan ikke huske at lignende lukking av deputasjoner har skjedd tidligere i Oslo-politikken.

– Én av mine kjepphester er at de opplysningene folkevalgte baserer sine beslutninger på, må være gjenstand for en offentlig kontroll. Kanskje kom Ringnes med opplysninger under møtet som andre ville kunne bestride?"

You have no rights to post comments