Barn og Unge

Omstridt ventelistegaranti overfor barn

Omstridt ventelistegaranti overfor barnDet er innført en ventelistegaranti innenfor barne- og ungdomspsykiatrien, og fagfolk er fortvilet. Som en psykiater skriver til meg: "For å si det enkelt: det er fullstendig umulig å gjennomføre en ventetidsgaranti. Det er å kaste blår i øynene på folk! Problemet er at det er en enorm mangel på barnepsykiatere, fordi man i årtier har spart på penger til utdannelsesstillinger for psykiatere, dvs leger, i barnepsykiatrien. En borgerlig regjering raserte tilbudet ved å redusere antall stillinger ved Nic Waals Institutt for ca 10 år siden, og det merker vi fortsatt virkningene av."

Psykiateren skriver:

"Jeg er glad for at du gir oss hjelp til å følge med.
Denne saken kjenner jeg imidlertid godt! Jeg er spesialist i psykiatri og godt orientert om alle sider av saken.

For å si det enkelt: det er fullstendig umulig å gjennomføre en ventetidsgaranti. Det er å kaste blår i øynene på folk! Problemet er at det er en enorm mangel på barnepsykiatere, fordi man i årtier har spart på penger til utdannelsesstillinger for psykiatere, dvs leger, i barnepsykiatrien. En borgerlig regjering raserte tilbudet ved å redusere antall stillinger ved Nic Waals Institutt for ca 10 år siden, og det merker vi fortsatt virkningene av.

Men hvorfor er disse legene så viktige da? Vel, sykepleiere og andre ”paramedisinske spesialister” kan ikke stille diagnoser og dermed ikke stå alene ansvarlige for utredninger, der må legene inn. Psykologer kan stille diagnoser, men ikke vurdere medisinske tilstander, eller medisinere og de tenderer til å gi diagnoser som ikke krever medisinering, slik at deres vurderinger må kontrolleres av leger (helst spesialister i barnepsykiatri).

Når mindre enn 1/3 av bemanningen er ikkeleger, blir legene overbelastet og dermed er det stort frafall av legespesialister i barnepsykiatrien! Se statistikken! Eller undersøk hvor mange spesialister som ikke arbeider i barnepsykiatrien, jeg vet om ca 10 stk.! Dette reduserer også utredningskapasiteten. I tillegg kommer at rusavhengige og de sykere barn og ungdom som regel trenger medisinering! Altså, antall legespesialister er en sterkt begrensende faktor for barn- og ungdomspsykiatrien.

Regler og lover vil bare føre til triksing med tilbud og tall, uten at noe reelt skjer! Vil dere heller utsette kritikken et par år, slik at en evt. borgerlig regjering får den? Slik realiteten allerede er i voksenpsykiatrien? Selv gikk jeg over i privat praksis da (en borgerlig regjering) gikk inn for å løse problemene i voksenpsykiatrien med lovregler. Jeg så med en gang at det ville øke papirarbeidet sli at overlegene neppe ville få tid til å snakke med pasientene, slik situasjonen faktisk nå er i voksenpsykiatrien. Det ser bare pent ut på papiret!

Yngre leger får heller ikke den veiledningen og etterutdannelsen i det daglige som er forutsetningen for å utdanne dyktige, pålitelige psykiatere, på grunn av tidsnød, skapt av det lovpålagte papirarbeidet! Undersøk dette ved anonyme spørreundersøkelser. Og hvorfor vet jeg som privatpraktiserende psykiater så mye om dette? Fordi jeg har vært psykoterapiveileder og veileder for kollegaer siden 1980, og har mange kollegaer i veiledning og behandling nå."

You have no rights to post comments