Barn og Unge

Barnefamilier på hospits: Byråden vil ikke vite

Barnefamiler på hospits: Byråden vil ikke viteDet er et kvantesprang fra tidligere krystallklare politikk:

"I dag bor ikke noen barnefamilier på hospits." (Daværende byråd Ann Kathrine S. Tornås Aftenposten aften 20. april 2001)

"Komiteens flertall, medlemmene fra H, F, KrF og V (...)er fornøyd med at byrådet har tatt initiativ til at ingen barnefamilier skal bo på hospits." (bystyrets helse- og sosialkomite 5. mars 2003)

"Det finnes ikke barn på hospits lengre". (Per Kristian Foss, leder av Oslo Høyre, Dagsavisen 3. okt. 2003)"

"I dag bor bare 110 personer på hospits. Ingen av disse er barn, noe byrådsleder Erling Lae er både glad og stolt over. I går hadde han kommunalminister Erna Solberg med på omvisning på to av Oslos nye botilbud for vanskeligstilte på boligmarkedet. Hun deler hans begeistring over at barna er borte fra hospitsene." (Dagsavisen 9. august 2005)

Det er et kvantesprang derfra til dagens vassne formuleringer (se nedenstående notat):

"Opphold på hospits eller hospitslignende overnattingssteder er ikke ønskelig, og bydelene er pålagt å følge opp beboerne og arbeide for at oppholdet blir av kortest mulig varighet", som nåværende byråd Anniken Hauglie representerer.

Når byråden blir konfrontert med at det ikke er samsvar mellom hennes "ønsker" og virkeligheten ute i byen ser jeg for meg at hun sitter der og rister på hodet og sier:  Vil ikke vite, vil ikke gjøre noe.  Når virkeligheten er at barna er tilbake på Oslo-hospitsene kunne det jo vært naturlig at hun sa: Jeg vil umiddelbart finne ut av hvor mange dette gjelder og sette inn tiltak for at barnefamilier som i dag er på hospits får annet tilbud og at ingen nye blir plassert der.


Til: Helse- og sosialkomiteen
Fra: Byråden for sosiale tjenester og rusomsorg
17.02.2011

BARNEFAMILIER PÅ HOSPITS.
SPØRSMÅL FRA IVAR JOHANSEN, SOSIALISTISK VENSTREPARTI

Jeg har mottatt følgende henvendelse:

”Jeg er en somalisk jente fra Somalia. Har et barn på 3. Jeg har vært bostedsløs i snart 8 måneder. Barnet mitt har en kronisk sykdom. I tillegg har han forsinka språkutvikling og trenger barnehage. Men siden jeg ikke har et sted å bo er det vanskelig. Jeg har det vanskelig og lever i en utslitt hverdag med visning rett etter skoletid. Sosialkontoret vil ikke hjelpe meg og skjeller med ut hver gang jeg løper ut gråtende med barnet mitt. Jeg klarer snart ikke studere videre og veit ikke hva som vil skje om jeg slutter med det jeg prøver å bygge. Boligkontoret har gitt med 3 avslag på kommunal bolig. Jeg har det vanskelig etter 7 måneder bor jeg på hospits, etter hjelp fra Sosialombudet. Jeg deler bad, kjøkken kjøleskap med mange og det er ikke noe bra. Jeg har det vanskelig. Helt siden jeg flyttet hit for 25 dager siden har min sønn vært syk. Jeg håper du har
en forståelse for min historie og kan hjelpe meg. Viss du vil ringe meg kan du treffe med på xxx!”

Jeg mener byrådet og bystyret mange ganger har understreket at barnefamilier ikke skal bo på hospits eller hospitslignende tiltak.

- Foranlediger denne saken noen initiativ fra byrådets side?

Byrådet kan på forespørsel få oppgitt navn på vedkommende, navn på bydel og navn på personen som står bak henvendelsen.

SVAR:

Oslo kommune erfarer at det er behov for et differensiert tilbud når det gjelder døgnovernatting. Barnefamilier kan også, av ulike årsaker, komme i en situasjon der de trenger midlertidig døgnovernatting. Oslo kommune har inngått avtale med døgnovernattingssted som er tilrettelagt
for å kunne ta imot familier med barn.

Opphold på hospits eller hospitslignende overnattingssteder er ikke ønskelig, og bydelene er pålagt å følge opp beboerne og arbeide for at oppholdet blir av kortest mulig varighet.

Jeg har forståelse for at kvinnen som har henvendt seg til Ivar Johansen opplever sin situasjon som vanskelig, men som byråd skal jeg ikke ha informasjon om personopplysninger i enkeltsaker eller delta i behandlingen av slike. Byrådsavdelingen og jeg mottar likevel en rekke henvendelser fra
enkeltpersoner. Dette er ofte brukere som opplever at de ikke får tjenester og ytelser de mener å ha krav på, eller at de ikke er tilfreds med de tjenestene de mottar. I slike saker tilskrives den enkelte, og det gis informasjon om hvor vedkommende kan henvende seg, samt generell informasjon om saksbehandling, klageadgang og Helse- og sosialombudets rolle. I den aktuelle saken ville det også være naturlig å råde vedkommende til å undersøke andre boalternativ, for eksempel studentbolig, samt søke barnehageplass.

Kommunal bolig behandles og tildeles etter forskrift av 7.mai 2003. Forskriften angir hvem som kan få kommunal bolig, prioriterte grupper og krav til søker. Hvis det er flere søkere enn ledige boliger, må bydelene prioritere mellom søkerne. Kommunal bolig løser sjelden et akutt boligproblem, da det må påregnes noe ventetid før egnet bolig ledigstilles.

Med hilsen

Anniken Hauglie
byråd

Godkjent og ekspedert elektronisk

Kopi til: Finanskomiteen

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook.

Kommentarer   

#1 Berit Berntsen 03-03-2011 12:56
Oslo kommune kan sette unger på hospits igjen.
Kaller det bare "døgnovernattin g" i stedet.
#2 Rose Gube 03-03-2011 13:42
mener dette må være en sak for kjendisbarnevak ten Fabian Stang!
#3 Berit Berntsen 03-03-2011 13:43
Haha, ja du kan så si Rose.. , )
Helt tragisk at de ENNÅ ikke har klart å løse det problemet.
#4 Rose Gube 03-03-2011 13:43
er oppgitt...men har ikke gitt opp...enda!
#5 T.B. Hansen 03-03-2011 13:44
Oslo kommune er vel egentlig bare opptatt av én ting:

Å overføre mest mulig av skattepengene til private spekulanter.
#6 Berit Berntsen 03-03-2011 13:44
Antar du du tenker på Adecco nå T.B.
Nå får de andre firmaene god tid til å skjule sine spor (sa hun i beste konspirasjonsstil)..
de må også komme fram i lyset..
#7 Berit Berntsen 03-03-2011 13:45
‎"Barn skal IKKE bo på hospits!"
Ikke tall på hvor mange ganger jeg hørte det..
da jeg jobbet med .. ja nettopp ..
barn som bodde på hospits..
Men kall det noe annet..
"Kriseovernatting" (det kan man trygt si!)..
Døgnovernatting" (jepp, det ene etter det andre) .. og vips.. simsalabim!!
så bor ingen barn på hospits med !!
Smart! ;-)
#8 T.B. Hansen 03-03-2011 13:46
Nei, jeg tenker på en generell tendens. Massivt salg av kommunal eiendom, og leie av eiendom tilbake. «Konkurranseuts etting» av tjenester kommunen kunne utført billigere selv. Bruk av dyre konsulentselska per, fremfor ansettelse av egen ekseprtise. Og så videre.
#9 Berit Berntsen 03-03-2011 13:47
Manglende oppfølging og vedlikehold skaper et vakuum. Det fylles raskt. Jeg tror detter dels er villet politikk, dels latskap og dumhet. Men resultatet er det samme; De private aktørene kommer inn, de andre mister jobbene og de private blir "uunnværlige".
Om vi ser til Sverige har svekkelsen av velferdsstaten har ført til at antall private helseforsikring er nærmer seg 80 % (mot 5 % for noen år siden). Ikke fordi de er så mye bedre, men fordi folk MÅ (de som har råd), da de ikke lenge kan stole på den offentlige velferd. Om det ikke var villet politikk i starten er det helt klart villet politikk med dagens regjering. Dette er også slik de private aktørene tenker og planlegger i forhold til.
De har jobbet slik i andre vestlige land i mange år, nå sto Nord Europa og Norden for tur.
#10 T.B. Hansen 03-03-2011 13:48
Villet politikk, i høy grad. Om de som «vil» virkemidlene faktisk erkjenner resultatene, er en annen sak.

Mer sannsynlig, kanskje, at de ikke bryr seg om dem — bare om de bedriftsøkonomi ske sidene av saken. Oslo kommunene har faktisk hatt en byråd med økonomiske interesser i hospitsdrift...
#11 Iver Ørstavik 03-03-2011 13:48
Her tror jeg du treffer godt, TB.
#12 Berit Berntsen 03-03-2011 13:49
Noe av dette er jo knyttet tett opp mot politisk ideologi.
#13 T.B. Hansen 03-03-2011 13:49
I høy grad.
#14 Sissel Egeland 03-03-2011 20:11
Men hva med dem som bor på mottak? Er dette noe bedre for barna? Er det bare norske barn som skal hjelpes?

You have no rights to post comments