Barn og Unge

Tjener fett på barna

Tjener fett på barnaDet kan være lukurativt å drive med barnehager i Norge. I rapporten «Gullgraving i sandkassa? Profittmuligheter og uttak av verdier fra private barnehager» går det fram at private barnehager i 2010 kan ha hentet ut en profitt på mellom 600 og 700 millioner kroner, samtidig som de mottok milliarder i offentlig støtte. Dette går fram av en ny rapport Telemarksforskning har utarbeidet for Kunnskapsdepartementet.

Det er viktig at vi ikke setter likhetstegn mellom "private barnehager", og disse profitørene. Mange private barnehager er ideelle virksomheter som er opptatt av barnets beste. Men samtidig må Kunnskapsdepartementet sikre at statsstøtte går til barna, og ikke havner i lomma på private profitører som registrerer seg i utenlandske skatteparadiser. Kristin Halvorsen har en jobb å gjøre.

Les mer i Dagsavisen
Les fra Telemarkforskning

Kommentarer   

#1 Haakon 21-02-2012 17:39
Ja - og dere visste hva dere gjorde da dere bad de private bli med i barnehageforliket.
At dere i SV nå suttrer betyr bare at dere ikke visste hvilken effekt deres egen politikk førte med seg.
#2 Morten Solheim 21-02-2012 19:43
Bra du tar opp dette forholdet. Har selv skrevet en liten betraktning om dette: barnehagskebetraktninger.no/.. ./...
#3 Haakon 21-02-2012 20:32
Hva skal dere gjøre?
Inngå samarbeidsavtal e med private for å løse full barnehagedeknin g, og så endre avtalen når målet er nådd?
#4 Ivar J 21-02-2012 20:59
Haakon: sørge for at skattepenger tiltenkt barnehageformål går nettopp til dette, og ikke syltes ned i skatteparadiser demokratiskstyring.no/.../...
#5 Haakon 21-02-2012 22:06
Nå virker ikke linken.
Men - for det første : Det er ikke ulovlig å sende skattepenger til skatteparadis. Det gjør SAS, Telenor og Statoil.
Om regjeringen (med SV som deltaker) er engstelig for dette så kan de bare begynne å ta tak i det. Men - Giske sier at dette ikke har prioritet og da blir det litt for vilkårlig å ta tak i bare en gruppe.

Det at barnehager går med overskudd må de ha lov til! Og eierne må få tilbake for den investeringen de har gjort!
Så kan man evt ta tak i via skattedirektora tet eller skattekontorene hvor pengene blir ført hen.
#6 Anita 21-02-2012 22:54
men, Haakon, nå er det vel heller ikke slik at SAS, Telenor eller Statoil får dekket 80 - 90 % av sine løpende driftskostnader over statsbudsjettet heller?
#7 Haakon 21-02-2012 23:47
SAS får jo betydelig støtte.
Og de andre er staten store deler av selskapene.

Men - mener du virkelig at man må endre avtalen etter at folk har investert etter de vilkår som ble presentert?
#8 Anita 22-02-2012 00:00
tja, Haakon, den som har trodd at man her kunne få ubegrensede sugerør ned i statskassa, ja den har i beste fall vært grenseløst naive.
her bør man kanskje gjøre akkurat det samme som Kristin Clemet og Bondevikregjeri ngen gjorde når det gjelder privatskoler.
#9 Haakon 22-02-2012 00:21
Det er nok ikke et ubegrenset sugerør, Anita.
Det er en foreldrebetalin gsgrense som gjør at ingen foreldre skal betale mer enn den grensen.
Utover det får private og offentlige barnehager likt over statsbudsjettet . I teorien. Pengene går til kommunene og kommunene tar en del av de pengene selv - selv om de er til barnehagene.

Så - sugerøret er i høyeste grad begrenset!
Før var det slik at private barnehager fikk pengene direkte, men nå går også de pengene via kommuner og kommunene tar også pengene til de barna.
Det reduserer nok overskuddet - om det er målet.

Mitt mål ville vært at pengene kommer frem slik at man kan opprettholde tilbudet av spesialpedagoge r og andre gode ansatte. Som nå er i fare.

Først intensjonen : regjeringen.no/.../...

Så hva som skjedde :
pbl.no/.../...


Det er også ganske drøyt av Ivar og deg og skjære alle over en kam. Det er noen private barnehager som tjener godt - men ikke alle.

Og - man må heller ikke glemme at dere bør takke dem for at de oppfylte ønsket om full dekning. Det hadde ikke vært mulig uten privat hjelp.
Likt som at full pleiehjemsdekni ng aldri kommer til å bli noe av om bare det offentlige står bak.
#10 Ivar J 22-02-2012 00:35
Haakon: Du skriver, på "så hva som skjedde", med å vise til en link om at PBL skal møte statsråden. Det var jo en durabelig dokumentasjon:- ) Er det noe statsrådenes møtekalendere er fylt opp av så er det møte med interessegruppe r og lobbyister som sloss for sin sak.

Om du intessert kan nok KS gi deg faktatall som gir en mere helhetlig bilde enn det PBL kan bidra med.
#11 Haakon 22-02-2012 01:29
Vel - det var et tv-innslag om saken som jeg ikke fant.
Der var Kristin H opprørt over at kommunene ikke klarer å overføre de pengene de får for barnehagene uten å ta noe av pengene.

Det er det møtet skal dreie seg om.
Om du ikke tror meg så får du vente å se hva som skjer i kjølvannet av møtet, da.

Jeg tror statsråden har den informasjonen hun trenger når hun kaller partene inn på teppet....
#12 Haakon 22-02-2012 19:26
Forøvrig syns jeg det er foruderlig hvordan Høyre blir kalt for lommebokpartiet.
Når jeg ser innleggene til SV, som her om barnehager, om de "rike", om privat sektor, om folk som prøver å få til noe for seg selv så syns jeg egentlig SV fortjener uttrykket lommebokpartiet langt mer.

Dere er jo mer opptatt av at folk ikke skal tjene penger, enn f.eks. at folk blir friske!
Bare tenk deg om selv : Hva er argumentasjonen mot private tjenester i helsevesenet? Jo - folk skal ikke tjene penger på andres sykdom.

Vi ser det gang på gang.

I dag er det mange som går med smerter i kø. Samtidig som det er ledig kapasitet andre steder privat. Men, man skal jo ikke la de private tjene, så da er det bedre å bruke unødig mye penger på trygder OG la personen lide unødig mye.

Jeg mener det kvalifiserer dere til lommebokpartiet !
#13 SvenH 23-02-2012 11:42
Om jeg ikke regner feil så utgjør altså dette "gigantiske overskuddet" i gjennomsnitt kr. 185 824,- per barnehage. For min barnehages del så har vi et større "overskudd, nemlig kr 700 000. Så hva gjør vi med slike penger? Jo, dette er midler som er oppspart for å kunne gjøre HELT nødvendige utbedringer av vår 21 år gamle barnehage. Vi må ha større plass til barnas klær i garderobene, vi må ha et nytt stelle-rom og tak over område mellom småbarnsavdelin g og vognskuret. Slik må man i private barnehager jobbe mens i kommunen skjules disse midlene og fremstår ikke på noe budsjett eller i noen regnskaper for den enkelte barnehage. Vi må være helt klar over at regjeringen spiller ut disse kortene mot private barnehager fordi vi har en statsråd som i bunn og grunn ønsker at alle barnehager er kommunale. Det som er grotesk er at hun selv har laget dette systemet og gått over ideologiske lik for å oppfylle sitt mål om full barnehagedeknin g.
#14 Haakon 23-02-2012 12:10
Man glemmer også fort at disse gigantiske overskuddene som er et ubegrenset sugerør rett i statskassa beskattes først med 28%. Så - om man skal ta ut kritikkverdige utbytter er det 28% skatt på disse pengene også.
Så - av disse kritiske pengene kommer ca halvparten tilbake til staten....
#15 Ivar J 23-02-2012 13:04
SvenH: Vi har en håndfull barnehagebarone r som er mer opptatt av maksimal profitt enn stellerom, garderobeforhol d og barnets beste. Deres opptreden ødelegger for en hel bransje, og jeg mener nok du og andre seriøse aktører gjør klokt i ikke å regne dem som en del av dere, og som du for enhver pris skal forsvare. Det blir relativt misvisende å fordele overskudd på antallet barnehager, når de store profitttuttaken e skjer i svært få private barnehager. De fleste private barnehagers hovedproblem er nok i det hele tatt å få det til å gå rundt.

Vi har samme problemstilling en i matvarebransjen . En håndfull aktører tar ut en enorm profitt. Men om du fordeler dette ned på hver eneste lille matvarebutikk blir jo beløpet relativt lite. Men den lille kjøpmannen på hjørnet får ikke del i Ole Robert Reitans gigantformuer.
#16 Anita 23-02-2012 13:26
jaså, Haakon. du snakker om 28 % skatt.
åneida, noen klarer godt å omgå det
velferdsstaten.no/.../...
#17 SvenH 23-02-2012 14:13
Ivar J, mitt poeng er nettopp at selv vi, som har et "overskudd" på langt over gjennomsnittet, ikke tjener fett på barna. Nå må vel snart også SV begynne å være litt pragmatiske og se at dette ikke handler om private eller kommunale aktører men om hvordan innholdet skal være.
Jeg savner din kommentar til hvordan kommunene skjuler de reelle kostnadene men sin barnehagedrift og slik tvinger private barnehager til å legge opp til større overskudd for å kunne gjøre nødvendig vedlikehold. Jo større usikkerhet om driftstilskudd, jo men må en privat bedrift legge opp noen midler i tilfelle tilskuddet blir mindre enn før.
At 2 aktører (for det er bare 2) som er store eiere, tar ut profitt kan jo alltid diskuteres, men å bruke dem som gissel for å tyne alle landets private barnehager er ufattelig frekt og urettferdig.
#18 Haakon 23-02-2012 16:09
Det blir for enkelt, Anita.
Om man deler barnehage i drift og bygning så kan man ta en høyere leie og bygningsselskap et tjener penger.

1. Det er sant. Hva er skattebyrden på eiendomsselskap et da?
Jo - det er fremdeles 28 + 28. Det er bare flyttet.

2. De som driver enkeltmannsfore tak (barnehage eller annet) får inntektsskatt av de pengene de tar ut. Her vil man alltid komme over 28%, ikke under.

3. Tar ut høyere lønn : Det blir desto hardere beskattet pga vår progressive beskattning. Her vil man alltid komme over 28%, ikke under.

4. Ha familie og venner i styret og de kompensasjon. Ja - det kan man. Og så må de som mottar lønn for styreverv betale skatt av det. Også over 28%.

5. Man kan godt skille ut finansene i andre selskap. Da kommer ikke pengene i lomma på noen og blir derfor ikke beskattet. Man skal ikke betale skatt av penger man ikke tjener!
Det øyeblikk derimot man tar penger fra selskaper kommer skatten.

6. Betale konsernbidrag. Ja - igjen - pengene er i selskapene og ikke i lomma på folk. Da skal det ikke betales skatt.

Pkt. 5 og 6 er planen bak utbytteskatten som kom i 2004. Man skattelegger det man tar i lomma. Det som er igjen i bedriften skal ikke utbyttebeskatte s - selvfølgelig.

Så - du tror kanskje det du leser her. Men, om du følger pengene så stemmer ikke det at man slipper skatt. Man kan flytte penger til selskaper uten skatt. Man kan dele penger med venner og familie og de få skatt. Man kan ta pengene selv og betale skatt.

Men - skatt er det uansett! Reglene er vanntette
#19 Ivar J 23-02-2012 21:20
Sven H. Grødem: Tja, den eneste regjering som så langt har innført overskuddsbegre nsning innenfor Kunnskapsdepart ementets saksområder er Bondevikregjeri ngen og Kristin Clemets privatskolelov. Mao Høyre

You have no rights to post comments