Barn og Unge

Helsestasjon: Bør bystyret innføre normtall for å sikre kvalitet?

Helsestasjon: Bør bystyret innføre normtall for å sikre kvalitet?

I verbalteksten i Byrådets budsjettforslag for 2014 gis det sterke føringer til bydelene om at helsestasjonen og skolehelsetjenesten skal styrkes etter nasjonale anbefalinger. De nasjonale, faglige anbefalingene i veiledere og retningslinjer for helsestasjons – og skolehelsetjenesten beskriver god praksis, og er av vesentlig betydning for vurderingen av hva som anses som faglig forsvarlige helsekontroller. Det skal gode grunner og grundige analyser til for å avvike fra disse.

Men en ting er teori, noe annet er praksis. Når vi kommer til praksis ligger det i Byrådets opprinnelige budsjettforslag for 2014 ligger et kutt i bydelsrammen på 170 millioner kroner, og i tilleggsinnstillingen er kuttene økt ytterligere. Forhandlinger om bydelenes budsjett er i gang. Norsk Sykepleierforbunds helsesøstergruppe har allerede merket konsekvensene: "Det er overraskende å se at Helsestasjon og skolehelsetjenesten ikke blir skånet for kutt i flere bydeler, på tross av klare føringer i budsjettet."

Sykepleierforbundet ønsker derfor at Bystyret følger bydelene tett for å sikre at de styrker tjenesten etter de verbale anbefalingene som gis i budsjettforslaget:

"For at alle bydeler skal gjøre det samme og bruke de økte bevilgingene slik det er beskrevet i budsjettet, er det nødvendig med en form for kontroll av utviklingen.  Vårt forslag er at dette formaliseres gjennom innføring av foreslåtte normtall :

En helsesøster (sykepleier med videreutdanning i helsefremmende og forebyggende arbeid blant barn, unge og deres familier) i 100 % stilling kan følge opp:

65 nyfødte på helsestasjonen, eller

300 elever i barneskolen, eller

550 elever i ungdomsskolen, eller

800 elever i videregående skole

Det er god samfunnsøkonomi å satse på en billig tjeneste som fører til reduksjon i dyre barnevernstiltak."

Klokt innspill, selv om det aller viktigste er at bystyret gir bydelene tilstrekkelige budsjettrammer. Bydelsutvalgene står jo nå overfor valget: kutte på barnehager, sykehjem, helsestasjon eller kanskje barnevern. En helt uakseptabel prioriteringsdiskusjon.

Hva tenker du om dette?