Barn og Unge

Robust ennå ikke reddet

Robust ennå ikke reddet

Noe uventet  ser det ut til at det blir Arbeiderpartiet som i realiteten kan velte Kirkens Bymisjons prosjekt Robust. Byrådet i Oslo har foreslått nedleggelse av Kirkens Bymisjons unike samtaletilbud til barn og unge, Robust, og mange av oss sloss for å redde dette særs viktige tilbudet.

En fersk statlig rapport (NOVA) viser at det er en klar økning i psykiske plager blant ungdom i Oslo. Svaret på dette kan umulig være å legge ned et tilbud som gjennom 25 år har utviklet spisskompetanse på forebyggende arbeid for barn og unge.

I bystyrets finanskomite hadde jeg forventet at det var flertall for å redde Robust, men i øyeblikket er det Arbeiderpartiet som blokkerer for å skape det flertallet. Mens Fr.P, SV, Rødt og Miljøpartet De Grønne var villig til å legge nødvendige midler på bordet, var Ap kun villig til å bevilge det halve: 1,5 million kroner. Det medfører trolig kroken på døra. På tross av gjentatte utfordringer fra meg var Ap ikke til å rikke. Særs trist.

Men de har selvsagt mulighet til å snu ved endelig budsjettbehandlingen i bystyret. Jeg oppfordrer folk som er opptatt av å satse på et særs viktig forebyggende tiltak for sårbare barn og unge til å ta kontakt med en eller flere av Arbeiderpartiets bystyrepolitikere.

På Robusts Facebook-sider spør en Aftenposten-jornalist i dag: "Slik jeg forstår det innebærer Aps midler en halvering av dagens midler. Dere mener altså at det ikke er MULIG å drive med 1,5 millioner? Det er altså ikke bare snakk om en reduksjon i tilbudet, men en nedlegging, i deres øyne?" og svaret fra Robust er svært presist: "Bymisjonens standpunkt er krystallklart: Robust kan ikke driftes med noe mindre enn hele beløpet på 3mill. Reduksjon vil bety nedleggelse. En personalgruppe på 5 er i utgangspunktet sårbar nok. Vi 5 (tre kvinner og to menn) har jobbet på Robust sammenhengende i syv år. Gjennom disse årene har vi sammen utviklet den spisskompetansen Robust i dag har. De positive tilbakemeldingene fra brukere og samarbeidspartnere går i hovedsak på rask responstid og høy faglig kvalitet. Å drive videre med 2-3 ansatte er utelukket. Både responstiden og den faglige kvaliteten henger nøye sammen med antall ansatte. Robust må derfor ha minimum 5 ansatte."

Kommentarer   

+3 #1 Øystein Sørbye 28-11-2013 10:30
Til Arbeiderpartiet s medlemmer i helse- og sosialkomiteen i Oslo og andre representanter for Arbeiderpartiet i Bystyret.
Jeg er gjort kjent med at det er fare for reduksjon av tilbudet til "Robust" som drives av Oslo Bymisjon.
Som barne- og ungdomspsykiate r er jeg bekymret for reduksjon av bevilgningen til Robust, som er et førstelinjetilb ud til barn og unge med psykiske vansker. Som spesialist innen dette feltet ser jeg hvor viktig det er å ha tilbud på førstelinje- og på frivillig nivå som ivaretar barn og unges muligheter til å få bearbeidet vanskelige opplevelser for å unngå at de må henvises videre oppover i systemet.

Det er påvist hvor mye samfunnet sparer i et livsløp dersom en klarer å snu utviklingen for et enkelt individ i tide. Dette er en god investering i framtiden.

You have no rights to post comments