Barn og Unge

Barnevernets MST-team: Byrådet sloss for nedleggelse

Barnevernets MST-team: Byrådet sloss for nedleggelse

Multisystemisk terapi (MST) er et intensivt, tidsavgrenset, familie- og nærmiljøbasert program med svært gode resultater. Det statlige barnevernet prioritererer å ha et slikt tilbud i alle deler av landet, men Byrådet argumenterer fortsatt for at dette ikke skal være et tilbud i Oslobarnevernet.

I et notat byråden i går sendte fram til bystyrets helse- og sosialkomite skriver han blant annet: "Bydelene har lang erfaring i arbeidet med familier og jeg forutsetter at bydelenes barneverntjenester i den enkelte sak vurder hvilket tiltak som er mest tjenelig for familien. Selv om MST-teamet er nedlagt så har jeg tillit til at ungdom og familier få et godt tilpasset tilbud fra barneverntjenesten."

Man har altså ikke budsjettmidler til å gi nødvendig faghjelp til sårbare og utsatte barn og unge. OL-milliarder derimot, det finner man plass til.

Flertallet i bystyrets helse- og sosialkomite har i møtet onsdag til hensikt å sende fram følgende forslag til vedtak i bystyret:

"1. Bystyret ber byrådet legge frem en byrådsak hvor konsekvenser av en eventuell nedleggelse av MST-teamet i Barne og familieetaten synliggjøres

2. MST-teamet opprettholdes inntil bystyret har ferdigbehandlet konsekvensutredningen som byrådet skal legge frem."

Er du beroliget av byrådens notat til bystyret? Send gjerne dine synspunkter til helse- og sosialkomiteens medlemmer.

Kommentarer   

#1 Kirsten Winther 07-02-2014 05:29
Selvsagt må Byrådet foreslå å legge ned tiltak som kan vise til gode resultater, hva annet kan man vente?
Barnevernet har nok ikke kapasitet til å være hverken formidler eller utfører av didde tjenestene.
Vet at i Trondheim fungerer det bra med dette teamet som kan hjelpe hele familien og ikke bare den som direkte er berørt
#2 Aud Haugbjørg 07-02-2014 05:51
Konsekvensene av nedleggelse av MST-teamet burde være åpenbare. Man vet at det går dårligere med ungdom med alvorlige atferdsvansker hvis de plasseres på institusjon enn hvis de får god hjemmebasert hjelp. Dette finnes det empiri på både her fra Norge og fra andre land.

Ved beslutning om å legge ned MST-teamet midlertidig var det flere av bydelene som ønsket MST fra tilliggende team i Bufetat, også de bydelene som selv har prioritert egne familieteam. Det er altså ikke realistisk at bydelene selv skal kunne gi et tilsvarende tilbud.
#3 Bjørn Bjøro 08-02-2014 07:58
Byrådens svar framstår som svada, og er ikke egnet til å berolige.

Samtidig er en nedlegging av MST, slik jeg ser det, en naturlig konsekvens av høyresidens valg fra 1. juli 2002 med kjøp og salg til fullpris for en komplisert men viktig tjeneste å drive.

Grunnlaget for å legge ned tjenesten i Oslo ble lagt allerede da.

Som en tilleggsdriver er at Barne- og familieetaten, ved toppledelsen som var da og fortsatt er, ikke har klart å drive tjenesten lovlig hva angår bemanningsordni ng. Da et det lettest å nedlegge, i stedet for å forsøke å overbevise byrådet om en endring.

At bydelene ikke vil klare å gi tilsvarende tilbud blir underordnet. Underordnet blir det dessverre også at tjenesten er langt rimeligere enn institusjon eller fengsler, og vil være samfunnsmessig nyttig også i det lange perspektiv.

Det er bra om det blir lagt fram en grundig sak fra byrådet, selv om det blir mest for arkivet. Da har man i ettertid i alle fall et dokument å vise til angående hva Høyre med støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre finner på i Oslo. For de som trenger hjelp de nærmeste årene hjelper det lite, men i et lengre perspektiv vil selv arkiverte bevis alltid kunne være nyttig.

You have no rights to post comments