Barn og Unge

Oslo trenger et reelt BARNEvern

Oslo trenger et reelt barnevern

Byråd Inga Marte Thorkildsen skriver:"Jeg vet at mange har veldig dårlige erfaringer med barnevernet, jeg har skrevet mye om det, og prøver ikke å underslå det.

Samtidig frykter jeg at endel av dem som har dårlige erfaringer går så langt i kritikken at det kan gjøre det vanskeligere for barn å få hjelp. Hvem vil vel jobbe i barnevernet hvis det framstilles som et mini-diktatur og en overgrepsorganisasjon? Hvem orker å jobbe der hvis du må tåle å bli hengt ut daglig?

Jeg ser også at demonstrasjonene rundt omkring har mange ulike motiver. Det er en salig blanding av fortvilte folk som har opplevd smertefulle møter med barnevernet, og konservative og reaksjonære krefter som er imot alt som smaker av barns rettigheter i egne familier. Eller kvinners, for den saks skyld. Da jeg var barneminister, satt jeg med en østeuropeisk ambassadør som mente at barnevernet kidnapper barn. Han ville ikke akseptere at barn har samme krav på beskyttelse fra vold og rus uavhengig av nasjonalitet, og mente at staten skal ligge unna. Selv er jeg blitt hengt ut i latviske medier som forherliger av incest - av alle ting!

Bare så det er sagt - igjen: Jeg mener barnevernet må gjøre en hel del annerledes, og jobber for at det skal bli et reelt BARNEvern i Oslo. At barn og unge skal være barnevernets viktigste samarbeidspartnere og rådgivere, for at det skal bli tryggere å vokse opp i Norge. Det er fortsatt altfor mange som ikke får hjelp før det er for sent. Mye kan også gjøres hvis høyskoler og universiteter sørger for at alle som skal jobbe med barn får kunnskap nok til å se og hjelpe barn og familier som sliter. At så mange med ansvar for barn ikke lærer noe særlig om dette, er ikke Norge verdig. Det er et brudd på FNs barnekonvensjon, og det gjør at barnevernet kommer inn først når skaden har skjedd og konfliktene blir unødig store."

Kommentarer   

#1 Hendrik Halsne 17-04-2016 19:50
Det store spørsmålet er vel hvordan man virkelig hjelper foreldre og barn, og etter hvilke normer?
#2 Steinar Wangen 17-04-2016 19:51
En umiddelbar ting man kan gjøre er å sikre en radikal økning i overføring til barnevernet.
#3 Audun Nilsen 18-04-2016 01:47
Virker som du er oppgitt over at noen føler noe i dette psykopatiske samfunnet. Det er ikke kritikerne som driter på draget når de hyler av at noen røver barn. Ord blir fattige da, kjære Thorkildsen, for et forstandig menneske. Det er handlingen som teller, og hva har egentlig dere å vise til der? Eh? Tull og fiks! Dere gjør dere selv irrelevante og dette er en svææært farlig lek - merk mine ord -- borgerkrig er de blodigste konfliktene. Vi har et rettsvesen fullt av sykofanter som ikke anerkjenner grunnleggende rettigheter, og der ingen blir dømt av sine likemenn, en rett sikret i dovne Rom av de Tolv Tavler. Altså, hva i huleste er det egentlig dere innbiller dere? En kan ikke fortsette å være affiliert med en slik gjeng, su om du har et hjerte er det ikke mange alternativer levnet deg. Du har kanskje litt drag ennå. Bli en del av løsninga, og bruk det på gode menn og kvinner som har ofret minst like mye som deg for å oppnå langt mindre.
#4 Per Magnus Øgård 18-04-2016 04:48
Det er vanskelig å ikke se at slike saker som den som verserer i media nå er både overdrevne og direkte feilaktige, og det er nok uansett et større problem at det finnes barn som ikke får hjelp enn at det begås urett av barnevernet. Men det er mye ressurser i barnevernet som kan fristilles til annet bruk hvis de blir flinkere til å stole på foreldre, spesielt fremmedkulturel le. Det er klart at fysisk avstraffelse innen oppdragelse er mer vanlig i noen kulturer enn andre, men jeg har observert mye etnosentrisk motivert saksbehandling også.

Det har ført til en generell skepsis og misnøye med barnevernet i innvandrermiljø er, slik at den typen saker vi ser nå kjøpes blindt av mange. Jeg har møtt innvandrerbarn som har kjempet en tung sak for å få leve med sin familie igjen, gutter i tidlige tenår som anbefaler andre barn å rømme hvis barnevernet ytrer ønske om å overta omsorgen. Jeg har også opplevd at ansatte ved sosialkontor har beklaget at de har brakt barnevernet inn i klienters liv uten god nok grunn. Vi må ta fatt på en liten revisjon av barnevernet, men ingen rasering slik antibarnevern-l obbyen ser ut til å mene. For uansett hvor gode vi måtte mene at våre løsninger er her opp i nord, så vet vi at det er store mangler i hvordan endel av våre offentlige tilbud fungerer, som i NAV.

Hvis bare systemet kan ta det inn over seg så tror jeg vi er på god vei. Men systemet må ta det inn over seg og handle for å gjenopprette et tildels feilaktig bilde av barnevernet som har oppstått. For det er ikke slik at de i mine øyne falske barnevernkritis ke sakene som den som det ble demonstrert for i helgen beviser at ingenting er galt, for det er her et tilfelle av ingen røyk ingen ild. Mange deltar ukritisk på disse demoene fordi de har opplevd en annen sak som ikke har vært rettferdig og positiv for de involverte, og la oss i alle fall ta problemet på alvor slik at ikke store deler av opinionen mister all tillit til barnevernet. Institusjonen tåler ikke så mye mer dårlig presse, og det går ut over de ansattes trivsel og hverdag å utsettes for kritikk som de fleste av de ansatte ikke har hatt noen befatning med.
#5 Nils Vibe 18-04-2016 05:57
Min fulle støtte og tillit. Hun ser kompleksiteten i dette. Hvis noen kan bety en forbedring, så er det Inga Marte. Hun ser det før vi andre tror det.
+4 #6 Bjørn Bjøro 18-04-2016 06:51
Jeg jobbet nesten 10 år som ansatt i byomfattende barnevern og har senere på fritid hjulpet til i enkelte saker.

De sakene jeg har sett på, gir grunnlag for krass kritikk av barnevernet. Dessverre.

For lite konfliktdempend e kulturell brobygging er et av de kritiske punktene. Den omfattende bruken av planlagte akuttvedtak er en annen. Den såkalte Romania-saken som har utløst massive demonstrasjoner , og gjort at enkelte har flyktet fra Norge og tilbake til Romania, etter at 5 barn ble tatt, uten forsøk på hjelpetiltak, etter planlagt akuttvedtak, gir dessverre reell grunn til frykt. Politiets uttalelser, som er overensstemmend e med hva barna og foreldrene har fortalt, klargjør at et av barna ikke var blitt utsatt for noe oppdragervold. Oppdragervolden var ikke konstatert å ha medført noen synlig fysisk skade, og synes å ha ligget i det nedre sjikt. Oppdragervolden var uheldig og skulle ikke funnet sted, men det å ikke ville forsøke å hjelpe, planlegge akuttvedtak for å ta alle barna, er skremmende. Dette eksemplet er ikke fra Oslo. Men jeg har sett eksempel fra Oslo også der barnevernet har opptrådt klart klanderverdig, og hvor manglende rettssikkerhet i Fylkesnemnda er blitt dokumentert.

Det kommunale barnevernets maktutøvelse, og som ofte skjer ved skjeve referater og framstillinger, kjøp av psykologer som i stor grad skriver slik de tror barnevernet vil ha det, er etter min oppfatning klart uheldig for tilliten og for de frivillige hjelpetiltakene . I tillegg er det ofte i strid med menneskerettigh etene og barnets helhetlige interesse. Mye taler for at barnevernlovgiv ningen bør skriver på nytt for å bringe det i overensstemmels e med menneskerettigh etene. Da bør det kommunale barnevernet kun bli et lavterskeltilbu d, uten tvangsfullmakter.

Det øvrige bør i kortform bli:

- Statens påtalemyndighet i barnesaker - tilsvarende statsadvokatemb etet i straffesaker.

- Statens havarikommisjon i barnesaker, tilsvarende statens havarikommisjon for transport.

- Statens barneomsorg, tilsvarende kriminalomsorge n med klar målsetting om tilbakeføring.

- Statens barnetilsyn, tilsvarende statens helsetilsyn (pluss å være barnets prosessfullmektig).

- Statens kunnskapssenter for barnets behov og rettigheter, tilsvarende nasjonalt kunnskapssenter for utdanning og nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester.

I tillegg må åpenhetsprinsip pet inn, menneskerettigh etsprinsippet, bevisbyrdeprins ippet, ekspressfartpri nsippet og maktulikhetsprinsippet.

Hele barneretten, og ikke bare barnevernet, bør inn i en slik endring og som omfatter også barnefordeling og straffesaker mot foreldre/foresatte.

Her er bare nevnt stikkord fra et omfattende arbeid som pågår. Det pågår ikke i offentlig regi. Men privat, så langt uten noen som helst offentlig bidrag, heller ikke økonomisk. For det offentlige har så langt ikke vist særlig interesse for å bringe barnevern i Norge i tråd med menneskerettigh etene, selv om disse er overordnet norsk lovgivning allerede.

Jeg bidrar for øvrig noe på min fritid til det nevnte arbeidet.
#7 Sven Riccardo Manfredo Ytrelid 18-04-2016 07:43
Det er forstemmende at IMT overhode ikke åpner for en prinsipiell diskusjon om individets stilling i møte med offentlig maktbruk.
+1 #8 Hilde Kristin Johnsen 18-04-2016 08:44
Det er forstemmende å se at barnevernet i veldig mange kommuner oppleves av foreldre som noe av det de er mest redd for i denne verden. Dette har skjedd av en grunn og MÅ tas tak i slik at foreldre som trenger det ikke vegrer seg for å ta kontakt. VIdere synes tallet på omsorgsovertage lser å stadig stige, samt at forebyggingstil taksmidler blir kuttet sterkt. Noen steder synes forebyggingstil tak ikke å være tilstedeværende i det hele tatt! Når man ser hva omsorgsovertage lser koster både samfunnsøkonomi sk og i personlig lidelse er dette det største paradokset i dagens barnevernspraks is.
#9 Håvard Pedersen 18-04-2016 16:52
Hilde Kristin Johnsen etterlyser forebyggingstil tak. Selv har jeg vært oppført som støttekontakt i hele tre Oslobydeler i lang tid nå, og i intervjuer med Barnevernet fått høre at de betrakter meg som en ressursperson: Lang erfaring med barn generelt i tillegg til å ha oppdratt tre egne barn. Like fullt har jeg gått flere år nå uten oppdrag. Jeg har ikke meldt meg på for å tjene noen kroner ekstra, men fordi jeg er genuint interessert i barns ve og vel, og ser at alt for mange barn har det ikke greit, og vil dermed gjøre mitt lille bidrag. Men jeg får ikke oppdrag fordi Barnevernet prioriterer de tunge sakene. Etablering av fosterhjem ser ut til å ta alle ressurser. Jeg er sikker på at støttekontakter ville kunne avhjelpe mye, og i mange tilfeller overflødiggjøre fosterhjem. I begge de tilfeller jeg har praktisert som støttekontakt, så var jeg på innsiden av hjemmet, og i nært samarbeid med mor (Begge var alenemødre). Jeg kunne ha rapportert til Barnevernet om jeg oppdaget ting som trengte ekstra tiltak, samtidig som jeg også følte meg som en en støtte for mødrene.Synes det er tragisk at det må gå så langt som fosterhjemsetab lering før Barnevernet går ut med aktive tiltak
#10 Øystein Moe 18-04-2016 18:50
Den siste delen av innlegget til Inga Marthe Torkildsen er jeg helt enig. Men resten virker som uforståelig babbel. Når en sakkyndig kan sitte å si att foreldre bare har evne til å se sine egne behov,uten engang å ha møtt foreldrene, og Barnevernet tar konklusjoner på bakgrunn av dette, mister en tiltro til barnevernet.En ansatt I Bup,fortalte att I de tilfeller hvor barn blir tatt med makt av uniformert politi, så mistenker en grov vold ol ,og en mistenker att det skal skje der og da .Men tenkte en det I Totensaken.Unif ormert Politi tar barna fra en mor på fødestua. Men godt dere havnet på mødrehjem og får veiledning.
#11 Per Morten Jørgensen 18-04-2016 19:35
Bra, barnevernet trenger all den støtte de kan få.
#12 Harald Lange 18-04-2016 19:36
IMT frykter at kritikken mot BV fra folk med dårlige erfaringer skal gjøre det vanskelig for barn å få hjelp? ække imponert, dette er bare mer strøsand på et alvorlig samfunnsproblem . Vi trenger et BV som funker og kan ta affære når det er nødvendig, det er ikke BV's hjemmel til å gjøre inngrep som er problemet her, men hvordan BV i mange tilfeller misbruker denne muligheten, til skade for både barna og deres foreldre. akkurat som det finnes uskikkete foreldre finnes det åpenbart mange uskikkete fullmektiger i BV
#13 Arve Edvardsen 18-04-2016 19:37
Er faktisk enig med byråden. Så må vi innrømme at kulturforskjell er kan innebære voldsomme protester som vi nå erfarer. Ikke enkelt.
#14 Britt Jahre 19-04-2016 04:42
Noen ganger kan det også være viktig med fokus på hva barnevernet gjør og som faktisk virker. Uansett så vil foreldre være glad i sine barn og fortvilet om de mistet omsorg. Derimot er det ikke sikkert at det å være glad i er tilstrekkelig for god nok omsorg.
#15 Nina Langfeldt 16-06-2016 12:32
Inga Marte. Du viser total mangel på forståelse for barnevernets samfunnsfunskjo ner. Barnevernet har ikke bare som formål å hjelpe barn, men også å beskytte samfunninteress er som ofte kommer i konflikt med barnas beste. Vi har relativt god prosessull rettssikkerhet, men den reelle rettsikkerheten til barna og familiene,ivare tas sjelden på en tilfredstillend e måte. Derfor oppleves barnevernet av mange som utesettes for det som nettopp et mini-diktaur og terrorregime. Taktikkene som brukes for å frata foreldre omsorgen for barna sine, tåler åpenbart i medias søkelys. Det er taktikker som vi kjænner godt fra autoritære regimer. ivaretas sjelden på en tilfredstillend e måte. Feilkildene er for omfattende til å drøftes her, men ta gjerne kontakt.

You have no rights to post comments