Barn og Unge

Oslos ukjente barn - de som ikke blir vaksinert eller undersøkt på helsestasjonen

Oslos ukjente barn - de som ikke blir vaksinert eller undersøkt på helsestasjonen

Helsesøster Wibeke Scheide med et alvorlig varsku i Aftenposten:

"Jeg jobber som helsesøster på en helsestasjon i Oslo. Gjennom lister vi mottar fra Folkehelseinstituttet oppdager vi årlig mellom 80–100 barn i alderen 0–5 år som er helt ukjente for helsestasjonen. Det betyr at de sannsynligvis aldri har vært innom en helsestasjon i Norge.

Når vi vet at Oslo kommune består av 15 bydeler, kan det være grunn til å tro at det er snakk om flere hundre barn som til enhver tid bor og oppholder seg i Oslo, og som er helt ukjente for byens helsestasjoner. De fleste av dem er av utenlandsk opprinnelse. Disse barna får dermed ikke de helsekontroller og vaksiner de har krav på fra den offentlige helsetjenesten.

Sikkerhetsnettet rundt barn som flytter til Norge eller har foreldre som unnlater å gi barnet oppfølging fra helsestasjonen, er etter min mening for dårlig i dag. Jeg vil påstå at dette truer helsen og sikkerheten til disse barna og vil på sikt påvirke folkehelsen i Oslo."

Og hun stiller spørsmålet: Skal helsestasjonen fortsatt være et frivillig tilbud, eller bør det være en plikt å ta barnet til helsestasjonen? Må det en lovendring til? Hva tenker du?

Kommentarer   

#1 Camilla Lie 16-03-2017 06:42
Skal folk begynne å frykte helsestasjon da? Frp hadde forrige dagen et forslag at disse kontrollene skulle foregå slik at barn måtte være naken, slik at det skulle bli enklere å avdekke vold. En løser ikke det ved å tvinge barn verken inn til helsesøster eller ved å kle av de. Vi bor i et demokrati. Dra på hjemmebesøk og skap tillit så de kommer til helsestasjon neste gang da....
Må folk slutte å rope ulv ulv. Og heller øke sin egen kompetanse og kommunikasjon.
#2 Tine Solvang 16-03-2017 08:09
Synes ikke det må være plikt. Men det er skoleplikt, så når disse barna dukker opp på skolen kan man ha fokus på akkurat disse barna. Kanskje kontaktlærer får rapporteringspl ikt når det gjelder språklig nivå, utviklingsnivå og generell trivsel? Hvem skal i så fall ha rapporten? Rektor?
#3 Tina Bangsund Olsen 16-03-2017 08:10
Jeg mener kontrollene bør være obligatoriske, av hensyn til barnas rett til god helse. Skolealder er for sent til å ta tak i utfordringer- forebygging må være målet. Men med dette bør det også bli et styrket tilbud i foreldreveiledn ing/hjemmebesøk , samt økt fokus på barsel/fødselsd epresjoner hos mor(eller far) og tilbud knyttet til dette. Om man er flinke til å bruke helsestasjonene som sosial møteplass så blir kanskje terskelen lavere for flere.
#4 Jan Atle Bergstrøm 16-03-2017 08:45
Det trengs en oppsøkende virksomhet med ambulerende helsepersonell. Dersom noen skulle avslå tjenester, må det være deres rett så lenge de er over 18 år og vet hva de avslår, og deres avslag ikke innebærer risiko for andre enn dem selv.
#5 Marianne Grøtte 16-03-2017 08:46
Helsesøster kommer på hjemmebesøk. Ordningen bør være obligatorisk og helsesøster ha god opplæring i urosignaler. Mange barn lider.
#6 Vilde Berg Stenhammer 16-03-2017 09:12
Tidlig intervensjon, der det behøves, er som regel i alles interesse. At alle barn er i kontakt med det offentlige før de eventuelt uteblir ved skolestart tror jeg er viktig.
#7 Kurt Mikalsen 16-03-2017 09:27
At barn er i kontakt med helsestasjon er positivt. Men det virker som det er viktigere for myndighetene å få data om folket selv om det ikke er nødvendig. Det er en storstilt kamp der ute om oss.
Dette hysteriet kan nok dempes uten at det er grunn til bekymring. Hvis et barn i utgangspunktet er friskt, så er det ikke grunn til bekymring. Men når jeg sier dette, så kommer det nok et "hylekor" som spør om hvordan jeg kan vite det. La oss gjøre som domstolene, man er frisk inntil det motsatte er bevist.
#8 Heidi Kjelløkken 16-03-2017 12:07
Alle barn har rett til helseoppfølging . Jeg heller mot at det bør være en plikt for barnets skyld.
#9 Nina 16-03-2017 12:14
Før ble vi innkalt til helsesøster for veiing og måling, og når vi skulle vaksineres. Burde kanskje vært sånn ennå, da mange av våre nye landsmenn ikke vet om disse godene ved å ha helsesøster på skolen
#10 Sonia Muñoz Llort 16-03-2017 13:27
Har jordmødrene eller annen personal på helsestasjonene nok multikulturell kompetanse? Det er ikke sikkert at disse nyinnflyttende foreldrene nekter aktiv å besøke helsestasjon og få oppfølging, men kanskje er ikke et type tilbud de er vant til å ha fra hjemlandet? Eksisterer informasjon oversatt til flere språk så det blir lettere for disse foreldrene å bli kjent med tilbudet? Stiller helsetasjonene lett med å tilby tolk under deres samtaler? Hjemmebesøk kan absolutt være en vei å gå, men da som sagt må det være med god flerkulturell kompetanse i bagasjen. Nemlig for å være åpne til kulturelle forskjeller i barseltiden og gjøre det lettere for disse foreldtrene å oppsøke tjenester senere.
+1 #11 Kristin Sofie Waldum-Grevbo 16-03-2017 13:47
Helsestasjons- og skolehelsetjene stens tilbud er basert på frivillighet og tillit, ikke tvang. Slik ønsker vi at det skal være i fremtiden også. Alle barn har i dag rett til helsekontroll, de fleste benytter seg av helsestasjonsti lbudet. Vi ønsker at det skal innføres krav at helsestasjonen får beskjed hvis foreldrene velger å gjennomføre konsultasjonene et annet sted, slik at vi sikrer at ingen barn faller ut av systemene. Vi skal også ha lav terskel for å melde bekymring til barnevernet, vi plikter å ha rutiner når familier ikke møter til konsultasjoner osv. Vi skal ellers ta tema opp på styremøte til uka…

Kristin Sofie Waldum-Grevbo
leder
Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbu nd
+2 #12 Therese 16-03-2017 13:59
Her bør kanskje folk spørre seg hvorfor det er sånn? Er det kun fordi foreldrene gir faen, fordi de ikke vil vaksinere, fordi de ikke kan godt nok norsk, fordi de ikke er fornøyde med det som møter dem på helsestasjonen?
Vår yngste har ikke vært på helsestasjonen siden han var to år, da han fikk autismediagnose n. For det første fordi han ble stressa av alle inntrykkene der, for det andre så hadde de null og niks peiling på autisme.
ALT er fulgt opp av fastlegen vår. Og jeg vet at vi er langt fra alene.
+1 #13 Linn Abeltun Holstad 16-03-2017 20:22
Bør være obligatorisk å gå på helsestasjon ,men vaxiner må være opp til foreldre å bestemme.
-1 #14 Iris Haugland Vilster 17-03-2017 11:49
Både vaksiner og helsestasjon burde være lovpålagt. Mange glemmer dessuten at helsestasjon er en viktig ressurs for å fange opp barn som er forsømt eller mishandlet. Helsestasjon har reddet flere barn ved tidlig varsling.
#15 Veronica Amalie Rusdal 17-03-2017 13:25
Klart det bør være obligatorisk kontroll av alle barn. Det gjelder også tannhelsen. Alle barn har rett til vaksiner og oppfølging. Da jeg fikk barn fikk jeg hjemmebesøk av en helsesøster. Eksister ikke dette lenger?
#16 Tone Glad 19-03-2017 17:15
Helsestasjonen er en lovpålagt tjeneste, men jeg er usikker på tvang. Informasjon og hjemmebesøk for å informere om tjenesten er viktig, men har de nok ressurser til det? Og som en lengre opp på siden skriver, har de flerkulturell kompetanse? Ikke sikkert foreldrene har kunnskap, så det er jo avgjørende at det blir opprettet et tillitsforhold. I bydelen min har de vedtatt å styrke helsesøster og jordmortilbudet . Da er det mulig å få god kontakt med mødrene under svangerskapet og også informere om helsestasjonsti lbudet for mødrene og de minste. groruddalen.no/.../
#17 Ingjerd Hvatum 20-03-2017 21:18
Helt enig med Wibeke. Jeg har samme erfaring selv som helsesøster. Det er de mest sårbare barna som glipper og vi har lite å stille opp med når de ikke kommer. Vi innkaller og går på hjemmebesøk, men ofte bor de ikke på oppgitt adresse. Vi kan melde til barnevernet, men de har gjerne samme prosedyre som oss og henlegger saken. Dermed er vi like langt. Skulle ønske at vi bare kunne fortsette med å være "frivillig", men det går utover barna. Vi bør forholde oss til realiteten.
Vi burde også ha et samarbeid med NAV når familiene ikke kommer. De kan stoppe utbetaling og se om familiene da tar kontakt.

You have no rights to post comments