Eldreomsorg

Casinetto Sykehjem: Tomt i 4 år, og 6,2 millioner sløst bort

På tross av prekær mangel på sykehjemsplasser har Byrådet i mer enn 4 år latt tidligere Casinetto sykehjem på Frogner stå tomt. Sykehjemmet kunne gitt Oslo 27 sårt trengte sykehjemsplasser.

Og like ille: Hver måned betaler Oslo kommune kr. 118.000 for lokaler som ikke benyttes. Det betyr at - så langt - er 6,2 millioner av skattebetalernes penger sølt bort til intet.

Dette er politisk handlingsløshet, og jeg ber Byrådet (se under) forklare overfor bystyrets finanskomite.

Les også mer i Akersposten

 

Byrådet

Her

Casinetto Sykehjem

I desember 2007 ble de siste beboerne, under byråd Sylvi Listhaugs ledelse, flyttet ut av Casinetto sykehjem på Frogner.

På tross av til tider prekær mangel på sykehjemsplasser i Oslo har sykehjemmet, som kan gi enerom til 27 beboere, stått tomt. Men kommunen har punktlig hver måned betalt den kontraktsfestede husleie til borettslaget med kr. 118.000. 6,2 millioner kroner av skattebetalernes penger er derfor brukt til å betale for lokaler kommunen, tilsynelatende ikke trenger.

Mitt spm til Byrådet er:

1. Hva er begrunnelsen for at Byrådet i mer enn 4 år leier lokaler den velger ikke å benytte?

2. Hvilken virksomhet har dekket/dekker de årlige leiekostnadene på 1,4 millioner?

3. Er det Byrådets vurdering at man heller ikke etter samhandlingsreformens innfasing trenger disse sykehjemsplassene?

4. Hvis så; når kommunen allikevel leier lokalene: Er det ikke naturlig at lokalene benyttes til alle formål innenfor helse- og omsorgssektoren?

5. Det bes om at finanskomiteen også får en oversikt over andre lokaler/bygninger (kommunalt eid/innleide) innenfor EST-området hvor det påløper kostnader uten at lokalene benyttes.

30. mars 2012

Ivar Johansen (SV) medlem av bystyrets finanskomite

Kommentarer   

#1 Rolf Borgos 07-04-2012 11:04
Jaaaaaa, skandale - og på en måte er jeg glad jeg ikke bor i Oslo, lenger...
#2 Jan 07-04-2012 12:31
Hvem tar ansvaret for denne millionsløsinge n i Oslo, samtidig som pleietrengende eldre nektes sykehjemsplass?
#3 Haakon 07-04-2012 13:19
Ivar
Det er viktig å ikke bare se en side av saken.
Kanskje du ville komme med prisen på full drift i 4 år?
Og kanskje nevne at det ikke bare er akutt mangel på sykehjemsplasse r, men også penger?
#4 Tine Solvang 07-04-2012 14:00
Utrolig. Jeg trodde Høyre/FrP-byråd et passet bedre på pengene enn som så. Skerpings! Fortell oss andre hvordan de forklarer at dette henger sammen når du får svar, da.
#5 Elisabeth Rode Gustavsen 07-04-2012 14:01
Men i all verden står det tomt, det visste jeg ikke. 27 tomme enerom.. Det må provosere dem som har fått avslag på sykehjemsplass de siste årene. Det bor jo mange gamle, sterkt pleietrengende her i Bydel Frogner, som trenger hjelp til å stå opp, spise eller ikke klarer å gå ut selv. Hva synes Hjemmesykepleie n om situasjonen? Det var merkelig gjort av daværende byråd Sylvi Listhaug(FrP). Jeg vil gjerne vite hva slags svar du får på de 5 spørsmålene du stiller til Byrådet. En gang i tiden var både Casinetto og Madserud sykehjem(før Madserud s.hjem ble satt ut på anbud), veldrevne sykehjem. Men snipp, snapp, snute, nå er den tiden forbi, tydeligvis.
#6 Bjørn Frostestad 07-04-2012 14:02
Hvor står et sykehjem tomt, når Oslo kommune har for få sykehjemsplasse r, og spesielt tanke på samhandlingsref ormen
#7 Ivar J 07-04-2012 14:07
Det er klart det etterhvert blir akutt mangel på penger når man ser hvordan Byrådet sløser dem bort, les mer her; tinyurl.com/dyf3bkr,
og ikke minst: når det er viktigere å gi skattelettelser (les: kutte eiendomsskatt) i størrelsesorden 5-600 millioner årlig, i stedet for å gi nødvendig tilbud til sjuke og sterkt pleietrengende eldre.
#8 Ingrid 07-04-2012 14:18
Takk for at du står på. Jeg skulle gjerne gitt uttrykk for mer synsing i denne sammenhengen. Men, er opptatt med omsorg av min mann.
Det opptar meg meget at: det er for mye av en type frihet uten ansvar i sektoren, og det bærer helt galt av sted i mange sammenhenger.
Jeg kommer tilbake om tiden er på min side.
Riktig God PÅSKE!
#9 Haakon 07-04-2012 16:15
Ivar - det er ikke sånn at venstresiden har noe bedre trackrecord når det gjelder å bruke penger feil.

Jeg håper du kommer med tallene på alternativet : Hva det vil koste å drifte dette.
#10 Anita 07-04-2012 16:32
jaså, Haakon, du mener Oslo kommune ikke har råd til å gi folk en verdig eldreomsorg.

nei, de sitter vel å sparer til OL? 150 millioner til det har de råd til. Deeeeet kunne gitt mange sykehjemsplasse r det.
aftenposten.no/.../...
#11 Haakon 07-04-2012 16:57
Anita.
Verdig kan man diskutere. Og man kan også diskutere forholdene i kommuner der andre styrer....

Et fellesskap har mange behov. Og det å sette de opp mot hverandre er urimelig. Skal vi sette opp andre ting?
Kollektivsatsin g vs. eldreomsorg?
Rusbehandling vs. barnehager?
Vedlikehold vs rekonvalisens?
Satsing på næring (og skatteinntekter ) vs veier?

Vi har i Norge en kunstner som er verdenskjent. Større enn noen i Norge forstår - og som har malt verdens nest mest kjente maleri. Og forholdene vi viser dem under er skammelige. Hvordan skal vi løse det i forhold til eldrehjem mener du?

Et samfunn trenger mye og det er bare sånn det er!
Når det gjelder OL så kan jeg ikke skjønne at Norge er DET LANDET I VERDEN som har best forutsetninger for å holde det. Ingen (som har snø) er rikere enn oss. Likevel ønsker Sverige det. Russland skal ha det. USA som sliter med stor gjeld har nylig hatt det. Kanskje det har noe med at de vil føre en arv videre og ikke minst at de OGSÅ ser på inntektene et OL gir. Kanskje du og SV skal ta med det i regnestykket deres.

Tilbake til saken : Kommunene i Norge har dårlig råd. Ikke bare Oslo. Derfor selger kommunene, også Oslo, eiendommer som de ikke bruker eller som det koster for mye å sette i stand. Dette kritiserer også Ivar.
Men - jeg lurer på dette, Ivar. Hva koster det å sette det nevnte hjemmet i brukbar stand og drifte det?
#12 Ivar J 07-04-2012 17:11
Kostnad pr. sykehjemsplass er kr. 750.000 pr. år, men husk at alternativet er heller ikke gratis:

Kommunene må nå betale kr. 4.000 pr. døgn til helseforetakene dersom de ikke tar ut ferdigbehandled e pasienter. Mao: 1,4 millioner pr. år. Sykehusets reelle kostnader er naturligvis høyere.

Og de som i dag må vente hjemme fordi de ikke får sykehjemsplass, og får bistand fra hjemmesykepleie n, er tunge brukere. Antar de får hjelp 2-3 timer pr. dag. NHO regner en timepris på kr. 700 for disse. Mao: en årskostnad på mellom kr. 511.000 og 766.000.

Mao: det er helt marginalt, også om man tenker kortsiktig, å ikke gi omsorg på riktig omsorgsnivå. Og faglig sett, menneskelig sett og på lang sikt, er det selvsagt helt på trynet.
#13 Ivar J 07-04-2012 17:31
Haakon skriver: "Kommunene i Norge har dårlig råd. Ikke bare Oslo. Derfor selger kommunene, også Oslo, eiendommer som de ikke bruker eller som det koster for mye å sette i stand. Dette kritiserer også Ivar."

Først og fremst kritiserer jeg at kommunen lar hopetall av bygninger stå tomme år etter år. Det er elendig økonomi å la verdier stå å forfalle. Ta gjerne dette som eksempel:

Det er et år siden jeg sist var ute i Aftenposten aften og kritiserte dette.
ivarjohansen.no/.../side1.pdf

Ta gjerne den praktfulle Ringnes-villaen som eksempel, og som Aftenposten brukte som illustrasjon både i fjor og for 2 år siden. Tror du Byrådet har fått ut fingeren? Neida, fortsatt står den der og forfaller. Bygningen ville vært svært attraktiv i utleiemarkedet, og flere har kontaktet meg fordi de vil leie den. Det kunne blitt godt trengte inntekter i kommunekassa. Til f.eks. å finansiere sykehjemsplasse r.
#14 Haakon 07-04-2012 17:39
Ivar - ja - du kritiserer det.
Og så kritiserer du når kommunen selger og ikke beholder det.

Jeg er enig. Det beste er å sette i stand og bruke.
Men, det er jo ikke alltid det som er det man har økonomiske rammer til å gjøre.
#15 Observatør 07-04-2012 18:12
LEKER POLITIKERNE I OSLO POLITIKK?
Når man vet at Oslo kun har 4 500 sykehjemsplasse r og samtidig vet at 2 500 av disse ikke tilfredsstiller dagens krav til sykehjemsstanda rd, og at samhandlingsref ormen stiller krav til ytterligere institusjonspla sser i Oslo. Det er da man tenker; HER HAR BÅDE POLITIKERNE OG ADMINISTRASJONE N SOVET I TIMEN!

Samtlige av disse 2 500 sykehjemsplasse ne er i en slik forfatning at de må saneres eller oppgraderes på linje med å bygge nytt. Det lukter urin på rommene (selv etter grundig vask), vinduer kan ikke lukkes/-åpnes, soppdannelser etc.

CASINETTO Sykehjem med sine 27 plasser blir i denne sammenheng bare en dråpe i havet ift det reelle behovet for institusjonspla sser i Oslo, men dog. Videre betaler man en husleie langt over 2 mill pr år for dette ubrukte lokalet !???

Det er ikke mangel på penger som er årsaken til at man er kommet opp i denne situasjonen, men dårlig administrasjon og inneffektivitet , både i omsorgsinstitus jonene, administrasjone n i Rådhuset og i bydelene i Oslo. Pengemangel er et vanlig (og mye brukt) argument når man ikke har evne og vilje til å oppfylle de oppdrag man er lønnet for. Politikerne som skal styre og overvåke dette synes ikke å være voksne og kompetente nok for sin del av oppgaven. De syke og omsorgstrengend e blir dessverre de skadelidende.

Politikerne, som våre tillitsvalgte, har ikke oppfattet hva de har stilt seg til disposisjon og blitt valgt for å ivareta. Fra yttersiden synes det som om de kun har tanke for en relativt god økonomisk godtgjørelse og å ”sole seg i den smule sosiale glans” slike kommunale politiske verv gir. Mennesker som ønsker å utrette noe samfunnsganglig finner seg dessverre andre arenaer å virke på.

Kardinalspørsmålet blir da; har vi fått de rette, seriøse og kompetente politikerne som Oslo bys befolkning fortjener?
#16 Ivar J 07-04-2012 18:13
Haakon skriver: "Jeg er enig. Det beste er å sette i stand og bruke. Men, det er jo ikke alltid det som er det man har økonomiske rammer til å gjøre."

Nei, og da må man i alle fall sørge for å leie det ut på "rot", eventuelt leie det ut med plikt til oppussing og løpende vedlikehold. Ikke ei krone i utgifter, kun inntekter i kommunekassa.

Denne villaen kunne kommunen ha hentet inn betydelige leieinntekter på - også for de 3 årene som har gått, om Byrådet hadde fått uten fingeren.

I stedet lar Byrådet eiendommene forfalle.
#17 Haakon 07-04-2012 18:58
Ja - den kan leies ut med plikt til å bygge om eller vedlikeholde for de som leier.
Men - for at det skal være aktuelt for noen å ta en slik utgift som ombygging OG betale leie så må avtalen være over ganske mange år. 10 - 15 år. Om kommunen mener de kommer til å trenge bygget innenfor en slik ramme er det ikke noen som vil ta så store utgifter for så få år.
Forutsigbarhet er key nr man leier. Kan ikke utleier love det så blir det stående tomt. Om det da ikke selges - da får heller ikke kommunen brukt det senere.
#18 Ivar J 07-04-2012 19:26
Haakon: jeg skrev altså at det foreligger forespørsler fra flere som ønsker å leie den praktfulle villaen akkurat som den er. når Byrådet ikke er i stand til å få ut fingeren forfaller bygget, og kommunen mister leieinntekter.

og ennå verre med Casinetto sykehjem: man leier i det private marked lokaler som nå har stått tom i flere år. 6 millioner rett i bøtta, så langt.
#19 Jens 08-04-2012 00:34
Jeg tror også 30 - 40 plasser står tomme på gamle Lille Tøyen (egen bygning) og gamle Stovnerhjemmet (ca 80 plasser, men er ikke helt sikker. Stovnerhjemmet er gammelt og nedslitt, men var i bruk for 3-4 år siden. Lile Tøyen er blitt brukt når andre sykehem pusses opp, senest for 2-3 år siden. Jeg har vært på gamle Stovnerhjemmet like før det stengte og jeg vil påstå at Madserudhjemmet som nå konkurranseutse ttes er i enda værre stand.
#20 Ivar Børsheim 08-04-2012 09:59
Et annet eksempel på millionsluk og null bruk av tomme lokaler er Kirkeveien 161, Adamstuen. Den flotte bygningen har vært ute av bruk i hvert fall i fire år, bortsett fra en periode som midlertidig barnehage. Akutt vedlikeholdsbeh ov av tak og fasader er av Omsorgsbygg anslått kostnad 20 mill kr. Bygget sto innpakket i et års tid, det er mulig noe ble gjort med taket da. Det er foreslått å legge bygget til rette som omsorg+ boliger, noe bydelen og byen trenger. Men ingen ting skjer. Adamstuen går inn i rekka av ikke brukte muligheter, men som det allerede er brukt store summer på.

Ivar Børsheim
Eldrerådet Bydel St. Hanshaugen
#21 Marianne 09-04-2012 12:56
Ja det stemmer at en bygning står tom på Lille Tøyen Sykehjem. Det er et bygg fra ca 1920, ble stengt ca 2000. Den er ikke oppgradert etter dagens krav. Det har skader innvendig, vannlekkasje etc. Vet ikke hvor mange sykehjemsplasse r den hadde. En staselig flott bygning, men helt ubrukelig innvendig. Den burde oppgraderes, men det er vel for dyrt.
Det var snakk engang om at dronning Margrethe av Danmark skulle bruke den som sommerbolig, men hun syntes den ikke lå bra nok til:-)

Bildet av bygget her
google.no/.../...
#22 Kari F Skogheim 10-04-2012 10:24
Dere bør åpnet det opp. Lave det om til MIdlertidige pladser. Som
Man har DKK. Det blir da til OBs pladser og rehabilitering. Eventuelt terminale pladser. Om dere kan skaffe pengene til det. Samt det personale som trenger. Det går ikke med ufaglært der. Jeg kan gi mere informasjon. Jeg foreslå at dere tar en studie reise til DKK. Husk flaggskipet til Oslo Høyre ble. Trygghetsavdeli ngene i Oslo.
#23 Casinetto-beboer 15-04-2012 19:01
Det er ikke riktig at det ikke er mulig å benytte lokalene, ref. dette sitatet i Akersposten: "Vi har hatt flere runder med borettslaget som er utleier for å finne andre løsninger for bruk av lokalene, uten å komme fram til enighet, sier kommunikasjonss jef i Omsorgsbygg Oslo KF, Marte Svenneby".

Vi hadde for kanskje ett år siden oppe på et allmøte i borettslaget at bydel Ullern ville leie lokalet som avlastningsboli g for funksjonshemmed e barn, og hele allmøtet var positiv til dette. At borettslaget skulle være negativ til denne utleien har vært hevdet før, og gjentas tydeligvis også etter allmøtet i borettslaget. Hvorfor?
#24 Cecilie Moestue, Casinetto-beboer 22-04-2012 14:53
At Casinetto står tomt har politikerne visst lenge, Aftenposten intervjuet dem i 2009 om samme sak:
aftenposten.no/.../...
#25 Elin 01-05-2012 21:31

You have no rights to post comments