Eldreomsorg

Sykehjem:Terskelen for å få plass er for høy

Sykehjemsplass:Terskelen for å få plass er for høy

"Terskelen for i dag å få tildelt sykehjemsplass er for høy. Men dette er jo ikke fordi vi mangler plasser, men fordi bydelene ikke har tilstrekkelige budsjettmidler til å betale for disse plassene.

Flere bydeler har startet det nye år med å bruke betydelig flere sykehjemsplasser enn det bystyreflertallet har gitt dem penger til, og bydelenes bestillerkontorer kommer de nærmeste måneder til å ha et beinhardt press på seg til å få ned bruken av sykehjemsplasser,"

sa jeg blant annet da bystyret denne uka behandlet Sykehjemsbehovplanens rullering for perioden 2014-2024.

Les innlegget nedenfor.

 

Oslo bystyre 5. februar 2014 Ivar Johansen, SV

Sak: Sykehjemsbehovplan – Rullering 2014 – 2024

Ordfører

For SVs del er vi enig i den økning i antall sykehjemsplasser som ligger i den vedtatte plan, og kan ikke se at behovsanalyse dokumenterer at det i øyeblikket er behov for ytterligere økning ut over det som allerede er vedtatt.  Snarere er det viktig å bygge opp alternativer til å havne på sykehjem, som omsorgsboliger og hjemmetjenester.

Men samtidig er det reelt at terskelen for i dag å få tildelt sykehjemsplass er for høy. Men dette er jo ikke fordi vi mangler plasser, men fordi bydelene ikke har tilstrekkelige budsjettmidler til å betale for disse plassene.  Flere bydeler har startet det nye år med å bruke betydelig flere sykehjemsplasser enn det bystyreflertallet har gitt dem penger til, og bydelenes bestillerkontorer kommer  de nærmeste måneder til å ha en beinhardt press på seg til å få ned bruken av sykehjemsplasser.

Så er det naturligvis slik at å si at 91 % av alle søknader om langtids sykehjemsplass innvilges forteller slett ikke den fulle sannhet, for søknader blir jo i stor grad kun til der tjenesteapparatet gir signaler om at det er rimelig grunn til å tro at svaret blir ja.

SV deler komiteflertallets syn om at personer under 50 år selvsagt ikke kun skal få tilbud om sykehjemsplass. Når bystyret gjentatte ganger har slått fast et absolutt mål om andre tilbud, er det uakseptabelt at siste telling viste at 45 personer under 50 år bodde på sykehjem.  Når den enkelte får valget mellom enten sykehjem, eller intet tilbud, blir det misvisende å si at kun to av disse bodde der ufrivillig. Jeg tror praktisk talt alle ønsker seg et mer egnet tilbud med jevnaldrende.

Korttidsplasser er alfa og omega for å få en god flyt i omsorgssektoren, og det er derfor særs ille at Byrådet ikke sikrer at vi når måltallet på 15 % av sykehjemsplassene skal være korttidsplasser. 

Det er et problem at vi har for få skjermede avdelinger ved sykehjemmene. Brukerundersøkelser viser at kognitivt friske pasienter klager på å bo på avdelinger med urolige og utagerende personer med demens. De klager på at de ikke får være i fred på rommene sine og føler seg utrygge og redde. Måltidene oppleves også som urolige fordi personer med demens forstyrrer og har utfordrende atferd. De opplever det som uverdig å blande kognitivt friske pasienter med pasienter med demens. Disse opplevelsene bryter opplagt med «Forskrifter om kvalitet i pleie- og omsorgstjenesten.» som sier at alle har en rett til ro og skjermet privatliv, ro til å spise og trygge og rolige omgivelser.

Det er grunn til å tro at her, som så mye annet, handler dette om penger, og at økonomi går foran kvalitet. En presset bydelsøkonomi gjør at bydelene tøyer grensene for å plassere beboere i ordinære somatiske avdelinger, da forsterkerede og skjermede poster koster mer for bydelene.  

Dette må tas på alvor, og den eneste løsningen på akkurat dette må være at alle sykehjemsplasser har samme pris.

Kommentarer   

+1 #1 Unni Fonneland 09-02-2014 10:32
Opplysende og bra skrevet. Vi merker godt dette i form av stadig sykere og mer demente pasienter på alle avdelinger hos oss. Kombinert med en meget snau bemanning er det lett å tenke seg hvordan det blir å være ansatt . Terskelen for å leie inn ekstravakter er høy, og presset på en allerede alt for liten bemanning blir umenneskelig. Selvsagt går det utover pasientene, for det som er bra for de ansatte er også det beste for pasientene. Det er et hån når offentlige myndigheter planlegger OL samtidig som forholdene i helsevesenet er som det er.
#2 Anders Tillitsvalgt NSF 10-02-2014 15:54
Det kan selvfølgelig vare forskjell fra sykehjem til sykehjem. Men min erfaring er at viss vi sammenligner nå og før 4år siden så er di som får sykehjemsplass nå mye mere syke. Mange er betydligt demente, og flere har alvorlige psykiske lidelser som burde tilhøre alderspsykiatri og få spesial pleie. Dette er og di signaler jeg har fått fra alle jeg kjenner som jobber på sykehjem i Oslo på somatiska avdelinger.
Di ganger vi får in beboere som svarer til beskrivelsen for vad som bure vare en somatisk pasient blir mange usikkre om di virkeligen ska vare her. "Er ikke hu for frisk for at vare på sykehjem"

Jeg har og vart med om at relativt unge med allvorlige sykedomer kommer til oss for di det ikke finne allternativ. alvorligt MS syke, ALS pasienter og lignende. Etterhvert vil di bli omplasserte og få passende plass. Men di har som regel et veldigt kort liv igen og at bruke kansje halvparten av det for at byrokratin er vanskelig er meget leit og trist for dem deres pårørende og oss som jobber for dem.
Rutinerne er meget dårlige runt det siste, det bure lages noen form av snabbe rutiner for dette. Det kansje sker en gang om året per sykehjem men får den det sker for hjelper ikke det.

You have no rights to post comments