Funksjonshemmede

Byrådet vil forlate måltall for nyansatte med funksjonsnedsettelse

Byrådet vil forlate måltall for nyansatte med funksjonsnedsettelseBystyret i Oslo vedtok høsten 2009 et ambisiøst og klokt mål: fem prosent av alle nyansatte i Oslo kommune skal ha funksjonsnedsettelser. Jeg var særlig fornøyd med dette vedtaket, for et tilsvarende forslag fra meg året før ble nedstemt av bystyreflertallet. Men året etter var saken modnet, og ble enstemmig vedtatt.

Halvannet år etter vedtaket har ikke Høyres finansbyråd Kristin Vinje noen anelse en gang om hvorvidt de har klart oppgaven: - Vi har ikke noe tall på det i dag, sier Vinje til NRK Østlandssendingen. For byråden mener det er for vanskelig å lage et registreringssystem som viser om 1 av 20 nyansatte i kommunen har nedsatt funksjonsevne.

- Nedsatt funksjonsevne er jo et samlebegrep for veldig mange ting. Man kan lett komme opp i definisjonsspørsmål om hva man skal legge til grunn. Så jeg tror at vi skal revurdere den tallmessige målsettingen og heller fokusere på andre ting, sier finansbyråden til NRK Østlandssendingen.

Dette er selvsagt ikke vanskeligere for Oslo kommune enn det var for Staten, om viljen er tilstede. Jeg synes det derfor er et dårlig signal, og svært skuffende, at Byrådet nå antyder at kommunen bør forlate denne målsettingen.

Les mer hos NRK Østlandssendingen

Les Bystyreflertallet sviktet i 2008, og samme forslag fra meg ble nedstemt
Les Men året etter var saken modnet, og ble vedtatt





Kommentarer   

#1 Sigrid Marie Refsum 22-05-2011 09:26
Da skyldes det en dårlig strategi, og dårlig motivasjon. Leste om røykeloven i går, og der ble måltall om halvering av unge røykere redusert på ti år. Så det GÅR AN, bare motivasjonen, strategien er der. Nå tror jeg det var mange som henvendte seg til Høybråten med klagene sine over røykplager, og han lytta. Hva er det som ikke stemmer. Hva er det som står i veien for å nå målet? Er det det at folk er for vant til å resignere, og fordi det ikke gjelder noe så grunnleggende som selve pusten, og lufta alle er avhengig av, så blir det ikke nok trøkk?
#2 Berit Berntsen 22-05-2011 09:27
Det går ikke an å droppe et forslag fordi DE ikke klare definere hva en funksjonshemmin g er.
#3 Sigrid Marie Refsum 22-05-2011 11:04
Jeg lurer på hva som må til. Første tilløp til røykeloven jeg kjenner til, var "røykfritt fellesmiljø" på Blindern. Jeg var i Studenttinget på den tida, og vi diskuterte hvordan vi skulle fremme saken, som kom fra "Foreningen for skjulte funksjonshemmin ger", tror jeg det het. Bak oss hadde vi folk som kjempet for livet og helsa og retten til å være der andre mennesker kunne ferdes. Nå er likevel røykelov mindre komplisert enn arbeidsansettel ser. Altså, hadde vi et utvetydig trøkk fra folk som var rammet, gjorde et diplomatisk arbeid for få fram fellesnytten av forslaget, Det tok likevel lang tid å få det akseptert som vanlig praksis. Såvidt jeg husker, var det bare Fremskrittspart iets representant som stemte i mot. Det var ikke så mange av dem den gangen.
#4 Magne Bolme 22-05-2011 11:43
Her er det bare snakk om mangel på vilje. Saken er dessverre i så måte et godt eksempel på hvor langt det er mellom ord og handling når politikere skal utforme sysselsettingsp olitikk rettet mot funksjonshemmed e. Staten har gode dfinisjoner av funksjonsnedset telser i forbindelse med gjennomføringen av sine traineeprogram for funksjonshemmed e. Dette håper jeg du og andre kjører byrådet på framover. Som leder av Synshemmede Akademikere kommer i alle fall jeg til å forfølge dette.
#5 Berit Berntsen 22-05-2011 13:06
Norge er så langt etter andre land på visse områder at det er helt latterlig ..
Når vi går rundt og sier vi er best på alt.
#6 Lars Ole Bolneset 22-05-2011 21:00
Er det ikke bare å foreta en anonym undersøkelsen med en statistisk utvelgelse hvor deltakerne blir spurt om de har en funksjonsnedset telse eller ikke. Hvis det forklares hvorfor man foretar undersøkelsen, og den gjøres av en uavhegig part, så ser jeg ingen grunn til at deltakerne skal oppgi uriktig svar. Undersøkelsen foretas to ganger pr. år og på bakgrunn av resultatet så foretas nødvendige tiltak.
#7 Bernt Støylen 22-05-2011 21:59
Den anonyme undersøkelsen nevnt i forrige avsnitt kan gjøres en gang om året og man kan dele alle nyansatte i 3 grupper: Funksjonsfriske , synlig funksjonshemmin g (bevegelseshemm et) annen funksjonshemmin g (denne gruppen vil sannsynligvis bli størst fordi den rummer bl.a. hjertesyke etc.).

You have no rights to post comments