Funksjonshemmede

Vanskeligere å få HC-parkeringskort?

Vanskeligere å få HC-parkeringskort?

Med HC-kort kan du parkere på parkeringsplasser reservert for forflytningshemmede og offentlige avgiftsparkeringsplasser, uten å betale avgift og utover tidsbegrensning.

For å søke om HC-kort må du oppfylle følgende krav: a) Du må ha legeerklæring som dokumenterer at du ikke kan gå eller har store vanskeligheter med å bevege deg over lengre avstander. b) Du må kunne dokumentere behov for å parkere ved bosted, arbeid eller i forbindelse med regelmessige aktiviteter, for eksempel legebesøk.

Jeg får flere henvendelser fra funksjonshemmede som opplever at vilkårene for å få tildelt HC-parkeringskort er altfor høy. De opplever at det praktisk talt bare er personer i rullestol som får dette.

Det vil naturlig nok være også andre former for funksjonshemninger som bør klassifisere til å parkere på handikaparkeringsplasser. Det kan gjelde folk med kroniske helseplager eller ulike former for sosial angst.

Jeg har derfor bedt byrådet skriftlig overfor bystyret orientere om hvordan dette praktiseres og hvorvidt praksis har vært endret de siste årene.

Hva er folks erfaring med tjenesten?

Kommentarer   

#1 Hanne Lyssand 18-09-2016 08:17
Dette avgjøres vel i bydelene? Kan være forskjellig praktisering. Jeg hadde en krangel med Nesodden om dette for noen år siden. Der hadde de åpenbart ikke lest riktig forskrift. Allikevel var det flere politikere som stemte mot ved ankebehandlinge n, enda jeg sende de den gjeldene forskriften.
#2 Ivar J 18-09-2016 08:19
Hanne: Dette avgjøres av Bymiljøetaten
#3 Siw Lock Næss Sortland 18-09-2016 11:28
Blitt veldig vanskelig. Hos meg måtte jeg forklare hvor jeg parkerte og da kjørte de rundt å sjekket at det var handicap parkeringsplass der og at den lå bedre til enn de andre vanlige plassene.
Utrolig vanskelig.
#4 Lisbeth Høva 18-09-2016 14:34
Et slikt kort kan være avgjørende for kronisk syke/bevegelses hemmede i å fortsatt klare å stå i jobb + bryte isolasjon for uføre. Slike kort skal gis etter behov og ikke etter "kvote". Håper du kommer til bunns i denne saken Ivar.
#5 Nils Johnsen 18-09-2016 14:35
Godt initiativ!
#6 Jorunn Gulbrandsen 18-09-2016 17:21
Flott at du tar saken med bystyret i Oslo. Helt håpløst å få legen med på at jeg trenger det, men hun ser meg ikke i hverdagen. Bilen fungerer som en rullestol for meg. Vanskelig nok å hå på handlesenteret en runde, utelukket med lang avstand til parkeringsplass .
#7 Lisbeth Høva 18-09-2016 17:22
Jorunn Gulbrandsen: Det er en forutsetning med legeerklæring for å få utstedt kort., etter ganske strenge kriterier. Men når kriteriene er oppfylt og dokumentert av lege så skal det ikke være vilkårlig behandling av kommunen. Det skal være like retningslinjer i hele landet. Kommunen kan ikke lage seg egne retningslinjer som bryter med de nasjonale.
#8 camilla kløgetvedt 18-09-2016 17:54
Vi fikk først avslag til vår datter da hun var 2 år da vi søkte( med begrunnelse at alle på 2 har vogn. Hun har cp, men er gående. Da hun blir sliten av å gå for langt og vi kunne skrive at vi ofte kunne benytte HC skilt ved kino, svømmehall, treningssenter, kjøpesenter osv fikk vi kortet da vi søkte igjen da hun var 3 år:)
#9 Jan karlsen 18-09-2016 18:42
Jeg har hatt hc kort i 2 år.Når jeg i Mai iår søkte på nytt kort gikk jeg avslag fra Oslo kommune Bymiljø etaten. Jeg har sendt mange klager og jeg har snakket med handicap forbundet.jeg har flere kroniske lidelser og jeg bruker stokker når jeg skal gå. Nå ligger min sak hos velferdsetaten og skal til en dommer for avgjørelse. Jeg sende 3 forskjellige legeatester og attester fra kiropraktor og fysioterapeut. Jeg hadde også min sak i Groruddalen avis. Jeg har fremdeles ikke fått noe svar fra velferdsstaten. Jeg syntes det er horribelt at jeg blir behandlet på denne måten fra både Bymiljø etaten og velferdsstaten. Selv etter at jeg har hatt hc bevis i 2 år og legen skriver i ny legeerklæring at jeg har fått ytterligere flere lidelser så får jeg avslag.juristen e setter seg selv over legeerklæringer . Hvordan kan de det?
#10 Sissel Irene Blunck Eriksen 18-09-2016 19:00
Så flott at du står opp og taler folkets sak, Ivar. Jeg har HC parkering. På fjerde året. Pga utmattelse og sterke nervesmerter, blant annet pga Spinal Stenose, Scoliose og feil beinstilling i føttene. Hverdagen er ekstremt mye lettere med HC lapp. Og jeg kan gjøre ting jeg før ikke kunne tillate meg før, pga lange gangavstander. Jeg bruker ikke rullestol. Eller jeg har, og den brukes kun til avlastning i spesielle tilfeller, hvor jeg må stå el gå mye. Feks konsert el andre arrangement med datteren min. Flott om flere kan få slike muligheter.
#11 Astrid Rohde 18-09-2016 21:25
Godt du tar dette opp.
+1 #12 Susanne Nilsen Skansgård 19-09-2016 05:44
Dette har jeg opplevd eksempler av på min jobb også (fengsel). Må skrive vel begrunnede søknader for å få tildelt kort, og blir bedt om å skrive ned eksakte plasser og adresser hvor personen har tenkt å benytte kortet sitt, samt hyppighet av bruken av spesifikke plasser.
#13 Vigdis Løver 19-09-2016 19:50
Min far på 93 år søkte et slikt kort. Han går med rullator og sliter veldig. Avslag... Noe vi syntes var utrolig merkelig. Veldig sjelden det står biler på slike plasser, så det burde være flere med slike kort, det er plass nok ...
#14 Wenche Svoor 21-09-2016 08:22
Vi har to ganger søkt om HC parkering, men begge gangene fått avslag.

Min ektefelle kan kun gå korte avstander, i begrunnelsen står det at jeg kan kjøre han fram til målet, slippe han av for så og parkere.

Da hender det at man må kjøre et stykke. Så samme når vi skal hjem, hente bil, hente han for så å kjøre hjem. Han har TT, men det er ikke nok.

For et mest mulig aktivt liv.

You have no rights to post comments