Helsevesen

80-årig dame, utskrevet fra sykehus mot faglige råd, akutt reinnlagt etter et døgn

80-årig dame, utskrevet fra sykehus mot faglige råd, akutt reinnlagt etter et døgn

Dette er uverdig behandling av syke og eldre mennesker.

Jeg skrev i går om en 80-år gammel dame som sist lørdag ble alvorlig syk. Hun har trygghetsalarm og brukte denne, men det private firmaet som har vunnet anbudet (SOS International Trygghetssentralen) rykket ikke ut. De ga i stedet beskjed om at hjemmetjenesten ville komme på kvelden. Heldigvis slo hun seg ikke til ro med det. Redningen ble å ringe 113. Akutt sykehusinnleggelse og operasjon. Hun hadde hatt et stort hjerteinfarkt (sitt 5.) og blodpropp i armen. Torsdag ble hun utskrevet fra sykehuset direkte til hjemmet, mot alle faglige råd.

Datteren skrev i går til meg om hva som så skjedde (se under "les mer".) :

"Jeg reiste hjem til henne etter jobb fredag. Der lå en svært medtatt dame på sofaen. Hjemmesykepleier hadde satt frem en mugge med vann på bordet. Min mor hadde ikke krefter til å løfte mugga.

Hun måtte etterhvert på toalettet. På vei ditt, var det slutt på kreftene da hun kom ut i gangen . Jeg fikk buksert henne i seng. Så kom hjemmesykepleier som jeg trodde kunne hjulpet til. Han konstaterte at her var det behov for dostol, men "nå er det helg", så kanskje til mandag.  Min mor kom hjem torsdag og i går var det fredag, begge hverdager som dostol kunne vært ordnet.

Jeg trodde at når bydelen ikke kan fremskaffe egnet sted å sende en svak pasient, så stiller de opp med personer som kan kartlegge pasientens behov ved ankomst til hjemmet og sørge for at viktige behov blir dekket.

Et nytt forsøk på å komme på toalettet endte på samme måten. Hun ble sittende i gangen å hive etter pusten. Da kunne jeg ikke gjøre annet enn å ringe 113, som kom i løpet av få minutter. De konstaterte at denne pasienten kan vi ikke forlate, men få inn et sted.  De kjørte henne til legevakta på Aker og nå er hun videresendt til sykehus."

Høyre, Venstre, Kr.F. og Fremskrittspartiet har nå styrt denne byen i mange år. Er det en slik eldreomsorg og helsetjeneste byråd Aud Kvalbein mener er tilstrekkelig?

 

Til bydel xxx

Jeg viser til min forrige mail og har behov for å formidle hvordan det gikk.  Jeg reiste hjem til henne etter jobb igår. Der lå en svært medtatt dame på sofaen.

Hjemmesykepleier hadde satt frem en mugge med vann på bordet. Min mor hadde ikke krefter til å løfte mugga. Hun måtte etterhvert på toalettet. På vei ditt, var det slutt på kreftene da hun kom ut i gangen .

Jeg fikk buksert henne i seng. Så kom hjemmesykepleier som jeg trodde kunne hjulpet til. Han konstaterte at her var det behov for dostol, men "nå er det helg", så kanskje til mandag.  Min mor kom hjem torsdag og i går var det fredag, begge hverdager som dostol kunne vært ordnet.

Jeg trodde at når bydelen ikke kan fremskaffe egnet sted å sende en svak pasient, så stiller de opp med personer som kan kartlegge pasientens behov ved ankomst til hjemmet og sørge for at viktige behov blir dekket. Et nytt forsøk på å komme på toalettet endte på samme måten. Hun ble sittende i gangen å hive etter pusten. Da kunne jeg ikke gjøre annet enn å ringe 113, som kom i løpet av få minutter.

De konstaterte at denne pasienten kan vi ikke forlate, men få inn et sted. De kjørte henne til legevakta på Aker og nå er hun videresendt til sykehus.

Den personen i bydelen som besluttet at min mor skulle sendes hjem har åpenbart ikke hatt tilstrekkelig innsikt i min mors sykdomsbilde. Dette til tross for at legen på sykehuset som advarte mot hjemsendelse gjorde gjentatte forsøk på å få bydelen til å forstå situasjonen.

Behandlingen min mor har gjennomgått oppleves veldig uverdig av alle, inkludert helsepersonell jeg har vært i kontakt med det siste døgnet. Pasienten sier "jeg er bare til bry og ingen vet hvor den skal gjøre av meg".

Jeg håper selvsagt at min mor friskner til.  Da forventer jeg en annen holdning til min mors behov når hun skal skrives ut.

Vh

Kommentarer   

+1 #1 Ørjan Baardsen 01-03-2015 09:32
Synd å skam. Samme krangler jeg om i Sørum kommune så er nok ikke bare Oslo dette skjer
+1 #2 Heidi Elisabeth Larsen 01-03-2015 09:47
Dette er ikke nytt. Min bestemor ble utskrevet fra sykehuset etter dag 3 når hun hadde lårhalsbrudd. Tilbake til sin leilighet som ikke var tilrettelagt for rullatorer og lignende. Det ender jo med at hun faller og slår opp igjen operasjonssåret . Dama er sterk så det gikk jo bra, men unødvendig ekstra lang rekovalens. Hun er benskjør så ett fall kan bety betydelig skade.
Først nå, 5 mnd etter skade oppsto, har hun fått plass på rehab da hun fortsatt har forminsket bevegelighet i beinet. Håper de 4 ukene kan hjelpe henne.
#3 Margrete Robøle 01-03-2015 10:38
Det ser ut som pårørende må sette "foten ned". At syke eldre sendes hjem er for at bydelen skal spare penger - den feilslåtte samhandlingsref ormen.Et bedre navn er uverdighetrefor men. Penger går ikke sammen med verdighet.Har selv en mor på 94, med syv sykehusinnlegge lser siste året. Det er en utfordring hver gang hun skal sendes hjem. Har måtte gå runder med bydelen for at hun skal få være på sykehuset til det er en ledig korttidsplass. Det er dårlig av det sittene byrådet å ikke ta tak i dette.
+1 #4 Ingunn 01-03-2015 12:35
Samme problem da min mor på 83 ble sendt hjem fra Ous. Hjem-Kommunen hadde ikke vurdert en gang, om hun trengte et høyere omsorgsnivå. Så hun fikk bare vanlig hjemmesykepleie dvs mat/ medisin 4 ganger pr døgn. Etter 14 dager hjemme i omsorgsboliger døde hun.
+2 #5 Jorunn Gulbrandsen 01-03-2015 13:16
Det er en utbredt praksis dessverre. Det lønner seg nemlig! Det er systemet som sørger for at ny innleggelse gir penger i sykehuskassa. Det er til å gråte over. Men sinne tar meg, grrrr.
+2 #6 Unni Løkken 02-03-2015 06:55
Mora mi på 84 opplevde akkurat det samme! Å Gud for en huskestue min søster og jeg holdt for i det hele å bli tatt alvorlig hos helsetjenestene.
Har faktisk kjørt varetransport i Oslo og omegn, og gjort den skrekkelige åpenbaring - varene i lasterommet blir bedre verdsatt enn eldre i vårt samfunn!
#7 Mette 02-03-2015 14:34
Dessverre kommer dette av stykpris behandlingen. Sykehuset får mere penger for kortere opphold og flere innleggelser. Dermed "flere" pasienter som behandles. Dette er hårreisende behandling uansett pasienter. Man bør la de ligge til de er friske nok til å enten sendes til korttidsopphold på sykehjem eller at hjemmetjenesten oppgraderes til hyppigere tilsyn. Dessverre må pårørende mase om hyppigere tilsyn.
#8 Jeanette 72 02-03-2015 18:40
Når de i denne bydelen har stemt fram frp/høyre og venstre, går det sånn med de som ikke klarer seg selv. Det blir da bevilget mindre penger til eldre,uføre og barn, fordi mange har stemt etter løfter om fjerning av bompenger og veiavgift, eller rett og slett bare vil prøve noe nytt.
Man reagerer først når denne politikken rammer en selv eller sine nærmeste.
#9 Aina Casas 03-03-2015 06:28
Dette er helt forferdelig. Jeg har selv vært i en alvorlig, livstruende situasjon hvor legevakten nektet meg ambulansen. De plaget meg rett og slett med dumme spørsmål og ville ikke forhøre seg med typen min som var rett ved siden av meg og så at jeg mistet pusten, skjelvet, var bleik i kroppen, og svimet av. Kl 2 på natta ville de at jeg selv skulle ringe en drosje og komme meg til legevakten når jeg ikke en gang kunne reise meg opp og stå på egne ben. Dette skjedde i Fredrikstad. En forferdelig kommune hvor folk dør av å ikke kunne få hjelp tidsnok. Og dessverre har vi flere av slike kommuner her i landet som lar heller mennesker bli værende der og spare på de stakkarse kroner som blir brukt på ambulansen når de rykker ut.
#10 Haakon 05-03-2015 11:29
Hvorfor velter du ansvaret for sykehusets vurdering over på kommunen, Ivar?
Er det kommunen som driver helseforetaket?
#11 Tone Bergli Joner 05-03-2015 21:52
Ja, ta dette opp ofte. Kjenner flere som sier de vil stemme på det partiet som prioriterer (snakker høyt og ofte om konkrete ting som må gjøres.) eldre. På sykehjem er det ikke et krav om at de ansatte må beherske norsk meget godt. Eldre hører dårlig. mange eldre slutter derfor å kommunisere på sykehjem. Dette har jeg observert flere ganger.

You have no rights to post comments