Helsevesen

Avmakt og NAV-makt - en fastleges bekymring

Avmakt og NAV-makt - en fastleges bekymring

NAV har vært hovedårsaken til flere pasienters betydelig psykiatrisk sykdom og 2.-linjes behandling, skriver fastlege Harald Sundby.

Harald Sundby er fastlege, og har vært det i ca. 25 år. Vanligvis praktiserer han i Trondheim, men de siste fire måneder har han vikariert som fastlege i Groruddalen.

«Denne reisen over Dovrefjell har gjort meg bekymret. Jeg befinner meg med ett i en svær avmaktssituasjon som rett og slett går litt på helsa løs. Det dreier seg ikke om min helse. Dette er ikke mitt eget stress. Det er strengt tatt knapt min egen avmakt. Det er NAVmakt. Mine pasienters NAVmakt og stress.

På fire måneder møter jeg flere pasienter, alle med ansvar for barn – og med alvorlig NAVmakt, som så vidt jeg har overskuet har vært hovedårsaken til betydelig psykiatrisk sykdom og 2.-linjes behandling. På disse fire månedene møter jeg alt for mange andre som, om de ikke akkurat er blitt syke av det, også opplever samarbeidet med NAV som en trusselfaktor i sine liv,» skriver fastlegen.

«I min erfaring ligger en opplevelse av NAVmakt i en alvorlig form. Den nærmest totale NAVmakt, der jeg som fastlege og behandler står helt uten muligheter til å fungere som et smidiggjørende bindeledd mellom pasientene og saksbehandlerne.»

Les hans artikkel.  Jeg har samtidig utfordret Hege Farnes Hildrum, fylkesdirektør for NAV Oslo, til å kommentere artikkelen. Her er hennes svar.

Kommentarer   

#1 Wenche Thommessen Engh 05-04-2016 06:33
Endelig en fagperson som kommer fra en annen landsdel med andre NAV-tradisjoner og som ser hvordan NAV funger, eller ikke fungerer, i Oslo. takk! Håper mange slutter opp om han og at Fylkesdirektøre n lytter. Dette må bli starten på en ny gjennomgang av et system som knekker mennesker både fysisk og psykisk. Og samtidig har vi den flåsete betegnelsen "å nave" som neppe hører hjemme i mange NAV-klienters virkelighet. En skal ha god helse for å forholde seg til NAV-systemet. Takk for at du tar opp dette! Få presse på det og kjør debatt med påfølgende tiltak....
+1 #2 Bente Eck 05-04-2016 08:23
En fantastisk kar som jeg ikke får fulrost pga det engasjementet han har vist også for de pasientgruppene som mange andre leger svikter (rusavhengige/L AR-pasienter).
#3 Wenche Thommessen Engh 05-04-2016 08:25
Håper mange følger opp denne saken. På tide å tenke grunnleggende nytt i NAV-systemet og minne mange av de ansatte på at det er menneskers framtid de forholder seg til.... Kjør debatt! Og etter debatt må det bli handling...
+1 #4 Anne Elisabeth Henriksen 05-04-2016 08:28
endelig noen i helsevesenet som sier ifra. har man syke i familien ser man at det går prestisje i "å bekjempe " syke- ikke hjelpe. Uverdig behandling og mistenkeliggjør ing knekker den syke- NAV skaper mental håpløshet og er en skremmende motstander !
+3 #5 Sølvi Vatnøy 05-04-2016 08:31
Dette har vi vel dessverre hørt før... Blir vår organisasjon så stor at den oppleves som en kjempelabyrint, som det er vanskelig å finne frem i? Hvordan er vår tilgjengelighet , brukernes forutsigbarhet og er vi flinke nok til å sikre forståelige brev med informasjon og vedtak? Vi er ansatt til å forvalte store beløp og velferdsstaten skal effektiviseres. Men, blir folk syke/sykere i møte med NAV er det lite å spare. Vi må etterstrebe å møte folk der de står. Det ligger mye heling og energioverførin g i gode møter mellom mennesker. Brukere som opplever seg sett og hørt gir nok bedre resultater på alle måter, enn all slags grønne målekort. Så får vi håpe regjeringen forstår det og ikke skjærer ned på våre ressurser/ansat te.
+2 #6 Bergljot Ferdinanda Nysæter 05-04-2016 08:34
Veldig interessant! Som sosionom i psykisk helseverns 2.linjetjeneste ser jeg det samme. Dårlig tilgjengelighet , ekstremt lang saksbehandlings tid, ekstremt rigide krav til dokumentasjon, et forvaltningsniv å uten direkte "kunde"-kontakt osv. Strukturelle, organisatoriske forhold bidrar til et NAV som i en del tilfeller påfører folk mer lidelse enn lise.
+1 #7 Anders W Olsen 05-04-2016 08:39
Dette var tankevekkende. Slik jeg forstår dette, så ser det ut til å være store forskjeller fra landsdel til landsdel hvordan dette samarbeidet mellom lege, pasient og NAV fungerer. Slik kan vi ikke ha det.
+1 #8 Elisabeth Thoresen 05-04-2016 08:44
NAV sine nøkkelord er; Tilstede, Løsningsoriente rt og Tydlige.
Det som er synd er at en veileder/saksbe handler på lokalt nav kontor kan være alt dette, men forvaltningen som sitter bakenfor (i 2. linjen, de vi ikke ser) kan overprøve det som veileder/saksbe handler sier og mener. Dette skjer i forhold til sykemeldinger, dette skjer også i overgangen AAP - ufør.
Her er det en "system" feil hva gjelder AAP - ufør. Her står det klart i rundskrivet til folketrygdloven hvordan dette skal være/fungere osv.
At nav forvaltning med sine leger tørr å overprøve en fastlege i forhold til en sykemelding, synes jeg er en skam, og noe legeforeningen må få opp på sin saksliste.
Leger kan da ikke finne seg i dette.
Jeg sier det igjen ; "NAV bør legges ned".
+1 #9 John Earhart 05-04-2016 10:02
Jeg har jobbet som psykiatrisk sykepleier i mange år i Oslo kommune. Jeg har selv hatt til samtale klienter som har blitt deprimert av NAV - makt. I det ene tilfelle avsluttet vi samtalene våre da vedkommende endelig fikk uførepensjon. Jeg kaller dette misbruk av skattebetalerne s penger når man må bruke offentlige tjenester for å behandle folk som har blitt utsatt for NAV - makt.
+1 #10 Anne Irene Ølmheim 05-04-2016 10:56
Nav tar liv - forkledd som selvmord, men det er likevel Nav som er ansvarlig! De presser folk utfor stupet, og slipper unna med det. Hvor lenge skal Nav få holde på slik?
+4 #11 Elisabeth Moltzau 05-04-2016 12:34
Endelig en lege som tør å stå frem med sine meninger og synspunkter om NAV i Oslo. Selv hører jeg til NAV Sagene, å har rett og slett blitt psykisk syk av å ha kontakt med NAV. Det har blitt så ille at jeg sliter med angst, søvnproblemer og diverse andre symptomer som gjør at jeg nå fungerer mye dårligere i hverdagen enn før NAV. Skjønner ikke at det er lov å holde på sånn som NAV i Oslo behandler mennesker.
+3 #12 Synnöve Kjerstad 05-04-2016 13:10
Noe så bra skrivet. Endelig en som tör å sette foten ned.. Det er nok dessverre ikke berre nav oslo det handler om her... Bor i Hedmark og det er like ille her.... Bruker å si at for å orke å väre syk, må en väre frisk.
+3 #13 Marit-Helene Nangpa 05-04-2016 16:46
Ut fra min yrkeserfaring kan vi vel begynne å kalle en spade for en spade. Kort fortalt: Jeg vet ikke hvor mange NAV-kandidater det er jeg har hatt kandidatansvar for (siden NAV-reformen ble innført i 2006) som har hatt det man kan kalle for NAV-psykose. Jeg har sagt mitt om dårlig arbeidsmoral til ansvarlig myndighet (arbeids- og sosialdeparteme ntet) men om de er sitt ansvar bevisst - det gjenstår å se.
+4 #14 Anne-Lise Opsetmyren 05-04-2016 16:59
Hurra for slike fastleger.
+2 #15 Hans-Christian Staum 05-04-2016 17:04
Opplever akkurat det samme her i oppland hvor NAV ikke har respekt for andre mennesker og ens problemer. Nav er arrogante og negliserer saker samt trenerer. For min del har jeg fått en økende problem med høyt blodtrykk og utslag av andre problemer. Har veldig lyst til å anmelde dem
+1 #16 Trude Bostad 05-04-2016 17:09
Takk for at du deler denne, Ivar! Altfor mykje menneskefjernt byråkrati i NAVmakta har diverre øydelagt sjansen for bedra livskvalitet og verdigheit for altfor mange! Skulle ynskje at færre enn eg trur ville kjenne seg att i Harald Sundby si oppsummering!
+2 #17 Anna 05-04-2016 18:10
Takk for deg Doktor. Du forstår mennesker verdier
+2 #18 J.M. Rinde 06-04-2016 08:18
Påstanden er at dei nyfascistiske straumdraga har fått sin renessanse ved gjennomføringa av reformer på helsesektor, utdanningssekto r og velferdssektor. Å flytta avgjersler frå politisk styring til byråkratiet er eit kjenneteikn på alle desse reformene som har vore utvikla dei siste 15 åra, der New Public Management har nedfelt seg, og difor kan ein framsetja hypotesen:
1) byråkratiet har godt marked for leiarar med personlegdomssavik
2)fagforeiningane har gått inn på lønssystem med " lokal smørjing" som styringsinstrument.

Den siste barrieren i denne utviklinga er kommunereforma, der det ansiktslause byråkratiet vil få svært gode vekstvilkår.

I eit komplisert system slik ein har døme på i Oslo kommune, er demokratiske prinsipp som ytringsfridom, rettferd, likskap og solidaritet sett på sidelinja. I Oslobyråkratiet er likestilling mellom kjønna oppnådd, kvinneleg og mannleg leiarskap nyttar dei autoritære metodane som politikarane applauderer for å få kontroll med samfunnsøkonomi en. Men er ekskludering god samfunnsøkonomi ? Med innføring av kommunereforma vil dette byråkratiet få slagkraft i heile landet. I små kommunar kan ein klage over manglande fagekspertise, men ein kan "i det minste" ha ei viss oversikt over politiske handlemåtar. Ordre- og instruksetikken har sjølvsagt gode vekstvilkår i byråkratiske system, der leiarar har store fullmakter til å "bevilga seg sjølve privilegier" og høge leiarløner sett i relasjon til arbeidstakarsid a. NAV er ein kriseetat som tek over dei manglande konfliktløysing sstrategiane frå byråkratiet. "Far" til NAV-reforma var Krf-Høybråten, denne reforma har vorte vidareført av dei "raudgrøne" som "dekka bordet" for dei som no styrer og gjev skattelette til lønsinntekter i millionklassen, medan trygda og AAP vert skattlagde fordi grunnleggjande demokratiske verdiar som respekt, toleranse og inkludering er verdiar som mellomleiararar , byråkrati, etatsleiarar og politikarar skyv over på eit rettssystem, som dei veit ingen av desse gruppene har økonomi til å nytta. Mange frå legesida som ikkje sjølve har hamna på "trygd", har byrja å tona flagg, dei ser sjølvsagt utviklinga på nært hald.
#19 Ida Fidje 07-04-2016 19:04
Flott at du ser denne siden av oss som "sliter med NAV" Det er ikke NAVs ansatte, men regelverket. Tror de ansatte må føle frustrasjon av å måtte være så regide. Leger bør få tilbake tilliten - det er jo litt av poenget med fastlegeordning en at de skal kjenne pasienten! Psykisk syke blir iallfall ikke bedre av å komme i NAVs hender. Og IA-bedrift er noe pent på et papir - det hjelper overhode INGENTING!!!
#20 Nav for hver enkelt 11-04-2016 14:59
For meg har Nav vært fantastisk helpsom, og hyggelige folk. De har fylt ut søknaden om 100% uføretrygd for meg og den ble innvilget kjapt.
Nav er ikke bare elendighet, det er en og annen perle og.
+1 #21 Sidsel 06-04-2017 13:35
Hvis du ikke lykkes med å få en fast jobb, etter gjentatte runder i tiltaksbedrifte r, eller nok stillings% som vikar er du dømt til å snurre rundt i det systemet i årevis, i tillegg til at du blir gjeldsslave som aldri får gjort opp for deg. Så ender du på sosialen når du blir syk og kan ikek kan delta i "programmene deres, og må søke hver 2. mnd om livsopphold. Du eier ikke en dritt og må søke om alt. Uverdig og umenneskelig for en som har oppdratt barn, hatt eget hjem og jobbet frem til 50. Næringslivet utnytter deg for gratis arbeidskraft et par mnd, eller du får "tilbud om arb.trening=pra ksis=slavekontr akt, uten noe resultat. Runde på runde med tiltaksbedrifte r, jobbsøknader (der svarene uteblir 99%), CV-oppdateringe r der hullene blir flere. Ja, du får etter flere år en NAV-psykose, men psykologene kaller det noe annet. De er også samarbeidpartne re, på et vis. Og ufør skal du jo ikke bli. Du møter av og til trusler som at du må flytte på deg, eller at du mister stønaden om du ikke følger opp programmene (! Som voksen, tidligere aktiv skattebetaler). Det fratar deg all positiv tro på egenverdi og livskraft, tro og vilje forsvinner enten du vil eller ikke. Det er ingen god måte å behandle mennesker på, men en god måte å gjøre dem syke.

You have no rights to post comments