Helsevesen

Klasseforskjeller i røntgen-tilbudet

Klasseforskjeller i røntgen-tilbudet

Lei av å vente på MR eller røntgen? Du kan snike i køen.

Aleris Røntgen er Norges største private leverandør av radiologitjenester. I 2015 hadde Aleris Røntgen 390.000 pasientbesøk og utførte vel 570.000 undersøkelser.

Aleris har offentlig avtale med de regionale helseforetakene. Det betyr at du kun betaler vanlig offentlig egenandel på 245 kr per undersøkelse, men du må regne med minst 3 – 4 ukers ventetid.

Men som Aleris skriver på sine nettsider: «Hos oss kan du få røntgen, MR, CT, ultralyd og mammografi helsekontroll nesten uten ventetid, dersom du har helseforsikring eller velger å betale selv. Ønsker du å betale privat eller benytte helseforsikring kan du som regel få time innen 48 timer.» Den som vil legge 1.890 kroner på bordet for en MR-undersøkelse kan få denne utført innen 2 døgn.

Det er altså lange ventetider for offentlig betalt røntgen i motsetning til dem som betaler selv. Ingen stor nyhet. Vi vet at folks tilgang til helsetjenester ikke alene reguleres ut fra sykelighet og behov, men ut fra lommeboka.

Jeg kritiserer ikke at folk bruker penger på helse. Jeg skjønner også at Aleris, Volvat og andre vil skumme fløten av dette markedet. Men hvor lang ventetid det blir for dem som ut fra henvisningen ikke har råd til å betale mer enn vanlig egenandel er avhengig av hvor mye kapasitet Staten, ved helseforetakene, sikrer i egenregi på sykehusene eller ved private institutter.

Det er uakseptable klasseforskjeller i helse-Norge.

Kommentarer   

#1 Lars Lien 12-12-2017 07:28
Dessverre så er det alt for lange køer i helsetilbudet her i landet. Bruker selv nesten ikke fastlegen lenger for hvis jeg ringer f.eks. en torsdag så har de ikke tid før neste onsdag. Da blir det heller Volvat eller legevakten i stedenfor. Har selv benyttet privat MR da det jeg fikk time på under en uke, mens jeg ville ha ventet 5 uker i det offentlige. Trist som bare det.
#2 Eva Trasti 12-12-2017 11:57
Jeg sa før forrige stortingsvalg at skulle det bli blå - blå regjering skulle jeg tegne privat helseforsikring - den gjengen er livsfarlig. Gjorde det og måtte bruke den, dette er helt ubeskrivelig håpløst for vårt velferdssamfunn , men forteller dessverre at folk trodde og tror? på alle løgnene deres. Sett de svake opp hverandre og gi til de rike - så enkelt var det.
#3 Nancy Engen 12-12-2017 12:05
Det virker på meg som om denne regjeringen bygger ned det offentlige helsevesenet ( både somatikken og psykiatrien ) for at private aktører lettere skal få etablert seg ! Dette er en meget skummel utvikling og på sikt vil det kun være de med mye penger som får den beste behandlingen ! Det overrasker meg at « vanlige arbeidsfolk « kan stemme frem borgerlige partier , som tar fra oss mange goder. At de går til valg på : nei til innvandring og nei til bompenger ...? Dette er ofte mennesker som ikke må kjøre gjennom noen bommer for å komme på jobb ( mange av disse velgerne er pensjonister eller trygdede ) eller har noen erfaring med innvandrere . Kun « skremselspropag anda fra Sylvi Listhaug og co . Skremmende utvikling
-1 #4 Nina Egedius 12-12-2017 14:23
Så de setter av TID til at pengesterke folk kan kjøpe seg foran køen, og dermed skape lengre køer for folk flest! Fullstendig usmakelig.
#5 Pål Trangsrud 12-12-2017 14:50
Ja, dessverre blir det da lengre køer for den vanlige mannen i gata. Det er de som rett og slett ikke kan betale, og det er de som har pengene der og da men vegrer seg for å bruke så mye penger på mr. Jeg tenker som så at vi skulle hatt et så bra offentlig helsevesen at det rett og slett ikke var det behovet som er nå for de private. For hva har du i livet hvis du ikke har helse?
#6 Marie Døssland 12-12-2017 15:47
Det er også slik i forhold til kneoperasjoner osv. Gjekk og haltet i eit halvt år, naboen som er mykje yngre, kom til etter eit par mnd i kø.
#7 Mathias Stakan 12-12-2017 17:25
Samme med pasientreiser. Bestiller man drosje for å komme hjem fra legen kan man måtte vente opptil en time, selvom oslo er full av tomme drosjer. Betaler man selv er de der på minuttet. For dårlig!
#8 Rigmor Hogstad 12-12-2017 17:30
Det er sånn for flere type helsetjenester, og ikke bare røntgen, MR mv. Dette gjelder for fysioterapi, psykologer, ortopedispesial ister, osv osv. Synes det er spesielt ille der det er noen med tilnærmet monopol på den slags tjenester i et geografisk område med avtale med NAV eller det offentlige helsevesen.
-1 #9 Wenche Thommessen Engh 12-12-2017 20:16
Slik har det jo vært lenge. Og dermed kan du kjøpe deg en diagnose raskt og komme fortere videre i neste kø hvis du feiler noe trenger og behandling.
+1 #10 Lars Lien 12-12-2017 21:38
Jeg har ellers en tragisk historie å fortelle, men den endte tilslutt bra selv om det var en saksbehandler (mellomleder) som måtte "bryte" regelverket. Førte regnskap for en tysk snekker som fikk veldig vondt i ryggen, og som ble sykemeldt av fastleggen sin 100%. Fikk beskjed av det offentlige at det måtte en ryggoperasjon til, men han kunne først operere ryggen sin om ca 12-14 uker. Det vil si at han måtte være sykemeldt i 12-14 uker og så ca 6 uker etter operasjonen. Siden han ikke ville være sykemeldt og sengeliggende så lenge så ringte han Nav og spurte om han kunne dra til Tyskland, og forstod det slik at det ikke var noe problem å få behandling der. Han dro til Tyskland, og han fikk operasjonen der etter 1 ukes ventetid. Dessverre så fikk han hjerteproblemer , men heldigvis overlevde han. Han måtte være på sykehuset i 2,5 uker før han kunne reise hjem. Den norske fastlegen hadde skrevet sykemeldinger for hele denne måneden han var i Tyskland, og sendte inn krav om sykepenger til NAV. Han fikk da beskjed om at han ikke fikk sykepenger siden han hadde reist til Tyskland for operasjon uten å ha fått skriftlig tillatelse til dette. Jeg brukte flere måneder på å hjelpe han med kravet, og tilslutt fikk jeg snakket med en mellomleder på tyskeren nav-kontor, og hun forstod at egentlig burde norske myndigheter være glad for at de slapp å betale for operasjon og sykehusopphold i Tyskland samt at han ville vært sykemeldt 11-13 uker lengre pga. at norske helsevesen ikke hadde tid til å ta han inn før...... Norsk forvaltning på sitt beste helt til jeg møtte denne saksbehandleren .
#11 Solveig Steien 16-12-2017 13:50
Jeg beskrev situasjonen min i direkte brev til daværende helseminister Jonas Gahr Støre, gallopperende galleblærebeten nelse, smertefullt og jævlig. Da var det seks uker før jeg fikk time til gratis røntgen, jeg maste, ingen framgang. Da betalte jeg selv, staten tjente penger med kortere sykmelding, jeg ble operert raskt etter, og Støre eller hans stab fikk jeg aldri svar fra. Jeg kjemper iherdig for et offentlig helsevesen, men det er noe galt i systemene, logistikken, effektivisering og, nettopp, hva som lønner seg. Dessverre (jeg er imot typen annonsering på syke folks bekostning, men systemet funker ikke da som nå).

You have no rights to post comments