Internasjonal politikk

Vanunu til Norge, nå!

Vanunu til Norge, nå!Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu gjorde en stor gjerning ved å varsle verdenssamfunnet om Israels utvikling av kjernefysiske masseødeleggelsesvåpen. Han ble utsatt for grov urett av staten Israel da han ble dømt til fengsel, og måtte sone 18 år som samvittighetsfange under uverdige forhold. Israel bryter helt elementære menneskerettigheter når de etter soning pålegger han en livsvarig tilleggsstraff: forbud mot å snakke med utlendinger.

Vanunu ønsker å bosette seg i Norge. Utlendingsdirektoratet mener han oppfyller alle kravene til å få asyl. Det er ren formalisme når Ap i regjering blokkerer for å behandle en asylsøknad fordi Vanunu ikke oppholder seg i Norge. Her er det bare en opptreden fra regjeringens side som er akseptabel: at Vanunu får sin asylsøknad behandlet på ny, at svaret blir et krystallklart ja, og at regjeringen legger press på Israel slik at han får utreisetillatelse.

Les Dagsvisen: Vanunus forbudte kjærlighet
Les om UDI som mener han tilfredsstiller kravene til asyl
Les om APs opptreden

Kommentarer   

#1 May Bente Lie 30-12-2009 17:38
Vanunu har lidd mange år i fengsel og bør få sin frihet til å reise til Norge
#2 Terje Larsen 30-12-2009 17:39
Problemet er at Jens Stoltenberg og Gahr Støre helst ikke vil ta i saken. Vanunu har fått godkjent flyktningestatu s i Norge og også Arbeiderpartiet har entydige vedtak om at Vanunu må få komme hit. Nå avviser Stoltenberg til og med å møte ei gruppe med om lag 200 jurister som vil ta opp spørsmålet med ham. Personer med hjertet på rett sted i alle partier bør nå presse på for å få Stoltenberg til å åpne døra.
#3 Terje Håkstad 30-12-2009 17:39
Jeg støtter Larsen. Alle gode krefter må dra i lag nå!
#4 Roar Gulbrandsen 30-12-2009 17:42
Det er merkelig at USA hisser seg voldsomt opp over at Iran muligens prøver å utvikle atomvåpen mens de vet at Israel har atomvåpen uten at det synes å bekymre dem.
#5 Charles STØENG 30-12-2009 17:42
Roar,

Med all respekt for dine meninger, så må jeg alikevel få lov å si at jeg tror at Israel og Iran er to nasjoner som ikke kan sammenlignes.
De kan ikke sammenlignes på et kulturelt eller historisk nivå, og de kan heller ikke sammenlignes på et demokratisk, politisk, eller et internasjonalt sikkerhets nivå.

Man kan sikkert ha sine meninger om Israels atomvåpen, men det blir helt feil å blande Iran (med sine mange spesielle situvasjoner) inn i det regnestykket.
#6 Roar Gulbrandsen 30-12-2009 17:43
Forskjellene ja, de kan det være interessant å se på.

Iran er truet av atommaktene fordi de har et urettferdig prestestyre som kan tenkes å bruke religiøse argument for å ta i bruk atomvåpen om de greier å utvikle dem tilstrekkelig langt. De har ikke, etter det jeg kjenner til brukt militærmakt mot noe land etter at krigen med Irak ble avslutta.

Israel har brukt utilbørlig makt mot Palestinerne og behandler dem så urettferdig at før eller seinere vil omliggende Arabiske stater igjen prøve å utslette Israel. Da vil Israel ta i bruk atomvåpnene sine.
#7 Charles STØENG 30-12-2009 17:44
Roar,

Ja som sakt tidligere hvis vi mangler kjennskap til de forskjellige kulturene så kan vi fort få et standardisert men feilaktig bilde av situvasjonen.
Ditt argument som sier at Iran ikke har angrepet noen i den nyere tid er et velkjent argument som i mine øyne ikke holder.
Iran angriper igjennom terror mange land og kulturer. De angriper Israel (av kompliserte grunner som vi sikkert kan diskutere) via Hezboullah og Hamas. De angriper Libanon igjennom Hezboullah. Sivile menesker av forskjellige religioner dør i disse landene på grunn av Iransk terror. Iran eksporterer nå sin terror til Yemen hvor de støtter shiamuslimske terror grupper og nok en gang så dør uskyldige menesker. Iran har for mange år siden anneksert øyer i den Persiske gulfen og støtter shia-minoritets grupper som skaper opptøyer i de andre gulf landene.
Iran har angrepet land som Argentina, Frankrike, og Tyskland både igjennom mord av uskyldige mennesker og drap på Iranske flyktninger.
Joda Iran angriper både her og der, og selv så mener jeg at det er viktigere å se på et angrep etter de skadene det gjør enn å telle soldatene i motstanderens land.

Hvis Iran skulle en dag få atomvåpen så tror jeg ikke at Iran kommer til å angripe noen som helst med dette. Iran har behov for atomvåpen av helt andre grunner.

Det blir feilaktig å si at de Arabiske statene vill utslette Israel på grunn av Israels eventuelle dårlige eller urettferdige behandling av Palestinerne.
De har prøvd å utslette Israel siden lenge før staten Israel ble skapt og dette har ingenting med Palestinerne (som araberne også nekter å hjelpe) å gjøre, men alt med religion og det missfostret av en kultur som kommer fra dette å gjøre.
#8 Roar Gulbrandsen 30-12-2009 17:44
Ja Charles, religion kan føre til mange katastrofer. Men det kan også slike vidløftige tolkninger som du har over her, om de blir fremsatt av mennesker med makt, eks Bush.
#9 Charles STØENG 30-12-2009 18:07
Ja ;-) ;-) ;-) Dere kommer til å savne han… Bush
#10 Charles STØENG 31-12-2009 12:14
Denne mannen er ikke særlig velkommen i sitt adoptive hjemland Israel.

Selv om jeg overhodet ikke er enig i hans handlinger og politiske syn, så har han sonet sin straff og det er tydelig at et normalt liv er ikke mulig for han i Israel.

Han representerer ingen sikkerhets risiko for Norge og det all grunn til å tro at han skulle kunne intergrere seg i det Norske samfunn.

Dette er i min mening et typisk eksempel på en helt gyldig søknad om politisk asyl.

La denne mannen komme til Norge.
#11 Homa Pakjoo 04-01-2010 15:25
Religon är roten till många problem både här och där på jorden.Men Israels krig mot Palestinier och den muslimska världen också har religiöst motiv,får inte glömmas.Israel är visst jämförbar med Iran på det sättet.Skillnad en är bara att hela västvärlden stödjer Israel i deras handlingar hur barbariska de än kan vara medan Iran söker sina allierade på annat håll som det nämns här till exampel Hamas och Hizbullah.Kärnv apen ska förbjudas för alla länder då det är en stor fara för hela mänskligheten,a nnars blir det svårt att göra undantag.
#12 Karl Ellingsen 08-02-2010 09:07
Vanunu har forrædet sitt land på det groveste, noe som selvsagt får konsekvenser. At han i tillegg skriver i brev at så snart han blir fri så skal han fortelle hele verden om Israels indre hemmeligheter, er jo ingen god søknad for frihet. Man kan være så solidariske og "godhjertede" man bare vil, men Vanunu har forrådt sitt land og må nå betale prisen for det. Israels sikkerhet er og har, naturlig nok, alltid vært i høysetet, så at Vanunu blir å se i Norge er vel ganske usannsynlig.

At man sammenligner Irans atomprogram med Israels, blir som å sammenligne dag og natt. Israel er overhodet ikke en eksistensiell trussel mot verdenssamfunne t, noe Iran viser seg å være, i første ledd mot Israel. Israel har heller aldri sagt at de skal utslette noen. Konfliktene i Midtøsten er ikke Israel skyld i. Mange av disse kommentarene her finner jeg kunnskapsløse på mange måter.

You have no rights to post comments