Internasjonal politikk

Global muslimhets

 Global muslimhetsVerdensfreden må skapes her hjemme i Norge – her og nå, skriver Reza Rezaee, nyvalgt leder i Fredsinitiativet.

Fredsinitiativet vil ta sin del av ansvaret for å skape en bedre og tryggere verden ved å spille en tydeligere rolle i norsk offentlighet. Det er viktig å løfte fram flere av de mange stemmene i Norge som ikke samstemmer med de folkevalgte representantene på Stortinget og i regjeringen. Det er fortsatt grunn til å være optimistisk. Det er mulig å svekke den fastlagte alliansen i utenrikspolitikken og bekjempe den uheldige «krigsaksen» Erna Solberg, Siv Jensen og Jonas Gahr Støre. Men optimismen er betinget. «Det trengs innsats og handlinger her og nå, og ikke i morgen, sa Gandhi – fredsaktivist og forkjemper mot engelskmennenes kolonialisme, og et forbilde for alle som vil kjempe det godes sak, skriver han blant annet.


Global muslimhets

Av Reza Rezaee, nyvalgt leder i Fredsinitiativet


Nylig publiserte nettstedet WikiLeaks en video der amerikanske styrker i Bagdad skyter og henretter tolv sivile personer, inkludert to Reuters-ansatte. Videoen ble filmet fra et Apache-helikopter 12. juli 2007. Den har skapt sterke reaksjoner rundt i verden, særlig blant muslimer i Midtøsten. Norge burde som nær alliert av USA ha fordømt dette med én gang og krevd en offentlig gransking av denne folkerettsstridige hendelsen. Det har ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre gjort. Et hypotetisk tilsvarende angrep fra for eksempel iransk side ville kanskje ha frembrakt en raskere fordømmelse?

USA og andre vestlige land kriger i Afghanistan, Irak og Pakistan. USA er på frammarsj i Somalia og Yemen, og har kommet med krigstrusler mot Iran. Israels okkupasjon og undertrykkelse av det palestinske folk med vestlige våpen bidrar til å forsterke dette bildet av «vesten mot resten» og «oss mot dem». Alt dette skaper raseri og fortvilelse blant muslimer verden over, som uttrykker sinne gjennom demonstrasjoner og aksjoner.

Verden blir dessverre et farligere sted med den arrogansen som vises overfor verdens muslimer. Norge har et moralsk og politisk ansvar overfor USA, som antagelig er den største trusselen mot verdensfreden. Regjeringen burde også engasjere seg og støtte folk i Midtøsten mot USAs krigføring. I Afghanistan bør Norge kun bidra med politisk og økonomisk hjelp for at folket kan bygge opp et demokratisk alternativ, slik mange afghanere kjemper for.

Det har samtidig foregått en systematisk mobbing og trakassering av muslimer i Norge de siste årene, alltid med utgangspunkt i enkeltsaker som hijab i skolen eller karikaturtegninger. Det er mange mennesker i Norge med bakgrunn fra ulike religioner, kulturer og nasjonaliteter – ikke minst i fredsbevegelsen – som er enige om å stå sammen for å forsvare ytringsfriheten. Det bør være naturlig for alle anstendige mennesker å ta avstand fra dem som bruker ytringsfriheten uten annen hensikt enn å såre andre mennesker.

Fredsbevegelsen, fagbevegelsen og ulike trossamfunn må nå jobbe sammen for å få slutt på krigen i Afghanistan – og hetsen mot islam og muslimer i vestlige land. Fredsinitiativet har på sitt årsmøte vedtatt å styrke kontakten med de miljøene som kan bygge opp en sterkere og mer slagkraftig fredsbevegelse i Norge. Vi vil legge vekt på samarbeid og dialog med fagbevegelsen, humanitære hjelpeorganisasjoner og minoritetsmiljøer som er berørt av konfliktene Fredsinitiativet engasjerer seg i.

I en konfliktfylt verden trenger vi en sterkere fredsbevegelse både i og utenfor Norge. Meningsmangfold og dialog forutsetter fred – ikke mer konflikt skapt av folk som tror de kan tjene på å framstille muslimer og kristne som fiender. Skaut skal ikke være avgjørende for om en får lov til å gå på skolen eller får lov å ta utdanningen på politihøyskole på lik linje med de som går uten skaut.

(Klassekampen 19. april 2010)

Kommentarer   

#1 Grethe Knudsen 20-04-2010 21:45
Hører på nyhetene ikveld at Kongsberg Våpen skal selge våpen til USA. Bør vi ikke protestere mot dette her i Norge for å skape fred i verden?
#2 Barbro Eide 21-04-2010 21:10
Gledelig. Tror sånne ting er veien å gå.

You have no rights to post comments