Internasjonal politikk

Mads Gilbert-rapport fra Gaza

Mads Gilbert-rapport fra Gaza

Mads Gilbert, som til daglig jobber som lege ved Universitetssykehuset i Tromsø, har nettopp kommet hjem fra Gaza. Han har - etter bestilling - levert en detaljert rapport til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) om situasjonen for helsevesenet på Gazastripen.

- Hele sivilsamfunnet i Gaza, som består av 1,7 millioner mennesker, står i dyp knestående når de nå mottar havet av bomber og raketter fra den israelske krigsmaskinen. Jeg har systematisert funnene i denne rapporten min som beskriver et sivilsamfunn og et helsevesen som er i dyp krise, sier han til NRK.

Befolkningen i Gaza mangler vann, mat, energi og sikkerhet. Alle disse grunnleggende faktorene mangler. Fordi drivstofftilgangen har stoppet opp, har kloakkrenseanleggene stoppet. Det renner nå 65 000 kubikkmeter urenset kloakk ut i Middelhavet hvert døgn, bare fra Gaza by.

Nesten 80 prosent av alle barn i Gaza er blodfattige, de mangler blod, og cirka hver tredje unge er kortvokst fordi de mangler protein i maten.

– I 2014 aksepterer vi ikke grov forskjellsbehandling på grunnlag av tro, etnisitet, kjønn eller farge. Det er det som skjer i Palestina nå. Vi kan ikke godta at et israelsk liv er mer verdt enn et palestinsk liv, sier Mads Gilbert til NRK.

Etter avtale med Mads Gilbert legger jeg her på bloggen ut den rapporten han har sendt fram til FN.

Kommentarer   

+8 #1 Ragnhild 10-07-2014 15:39
Trist lesing , slikt som dette bør det ikke , SKAL det ikke være på noen måte .. Godt at det blir lagt ut i media så folk kan begynne å forstå galskapen .. Uansett hvor man ender i verden så er det ungene som får lide for de voksne handlinger På tide å Våkne
+4 #2 Ragnhild Helene Johannessen 10-07-2014 18:16
Trist lesing , slikt som dette bør det ikke , SKAL det ikke være på noen måte .. Godt at det blir lagt ut i media så folk kan begynne å forstå galskapen .. Uansett hvor man ender i verden så er det ungene som får lide for de voksne handlinger På tide å Våkne
+2 #3 Wenche Thommessen Engh 10-07-2014 18:17
Forferdelig.... Godt at noen sier fra. Jo flere, jo bedre. Dette blir bare verre og verre, og verdenssamfunne t er lite handlekraftig. Kanskje Jens har noen kloke tanker?
#4 Angelique Tangen 10-07-2014 18:18
Ett skritt frem og to tilbake -menneskedansen i evighet...
+1 #5 Solveig Hjelpdal 10-07-2014 18:20
Hva kan vi gjøre? Noen må da ta ansvar! Blir syk av alt som skjer uten at verden tar ansvar!
-6 #6 Birger Seland 11-07-2014 19:37
En nokså ensidig report. Ikkeet ord er nevnt om de hundervis av rakketter som brir skutt opp fra Gaza imot Israel. Iangt rekkende raketter som når til Tel Aviv, og andre store byer i israel, ikke ett ord om hvem er angriperne, ikke ett ord om grunnen til at Hanas ikke godtar freds-avtalene. Er der ingen her som er intressert i hva som virkelig ligger bak disseurolighete ne, og hvorfor der aldrig vil bli fred i området? For en artikker her å være rettferdig, bør sannheten råde. Ikke propaganda.
+2 #7 Petter 11-07-2014 20:32
Du, Birger Seland. Når Gilbert får et oppdrag fra FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) om å levere en rapport om situasjonen for helsevesenet på Gazastripen, så svarer han på det oppdraget. Alt det andre du skriver om faller da utenfor.

Men forøvrig: Norge har noen erfaringer med okkupasjon, og klarer vel å skille mellom den som er okkupert og den som er okkupant?
-2 #8 Birger Seland 11-07-2014 21:07
Petter.
Er du kjent med hoved problemet? Visst du var/er, ville du vite at der var ikke et land som het palestina,, Israel occuperer noe land som tilhører Jordan. Israel var opprettet av FN som en selvstendig stat , i 1948. I det området hvor Israel bor nå. Visst du kan din historie så vet du også at de Palestinske flyktningene fra det området, har blitt holdt i flyktninge leire i over 60 år av FN på grunn av ingen Arabiske land vil akkseptere dem, de har blitt brukt som en pawn imot Israel i alle disse år. Den forvrengningen at Israel er en okkupasjonsmakt , er ikke sann,.
+2 #9 Helene 11-07-2014 21:58
Israel må godta en Palestinsk stat med selvstyre. Palestinerne bor der de bor og kan ikke jages vekk slik Israel hele tiden prøver på. Etter at de har fått sin egen stat, må Israel inn å hjelpe dem med alt de trenger. Slik blir det fred. Dvs at Israel sitter med nøkkelen til fred ved å slutte å undertrykke palestinerne. Norge og det internationale samfunnet må nå legge stort press på Israel. Boikott om det er nødvendig. Denne stormakten må ikke lenger få drive denne forferdelige undertrykkelsen av et folk.
-3 #10 Birger Seland 12-07-2014 09:06
Helene, igjen må jeg ooplyse dere om situasjonen der. Jeg har bodd i Gaza i 6 måneder, og har litt personlig kjennskap til situasjonen. Du har et helt galt syn på situasjonen. Sikkert takket være nyhetene publisert i norske media.Nøkkelen til fred ligger ikke hos Israel. Den ligger hos Hamas og de Muslimske styremaktene . Religion har en sterk innflytelse. Lederskapet for palestinske flyktninger har i alle år hatt som mål å kaste Israel i Havet. Det er målet deres, ingenting annet vil bringe fred til området. Vør så vennlig å oppdatere dere før dere skriver her. Slik at sannheten kan få rette plass.
+7 #11 Abu Marwan. 13-07-2014 08:10
Birger seland, jeg er fra Gaza og har enda bedre forståelse for situasjonen. Du har fullstendig feil oppfatning av situasjonenen. Du bør oppdatere deg med riktig informasjon. Israel har aldri vært interessert i å skape og opprettholde varig fred. De hat som et mål å skape "store Israel" mellom EfUrate og Nilen. Israel er eneste land i verden som har ikke fastsette grenser. Deres sinostisk idelogi er basert på raseskille mellom jøder og ikke-jøder. Deres mål er å drive alle palestinere ut av hjemmene sine for å skape sitt drøm. Vi som kjenner Israel vet godt hva vi snakker om. Vi opplever konsekvensene av dette hatefulle og rasistisk stat hver enestedag. Ikke bare for 6 måneder.
+4 #12 Ole Lorentzen 13-07-2014 08:58
USA spesielt og verdenssamfunne t forøvrig spiller en avgjørende rolle i denne konflikten. Nå må FN på banen og fordømme Israels aggresjons og okkupasjonspoli tikk. Det sies at begge parter må besinne seg å bidra til at denne utviklingen stanser. Palestinerne er allerede i kne og har vært det i mange år. Israel er storprodusenter av såkalte terrorister. Det riktige vil være å kalle dem motstandsfolk, som "gutta på skauen ".
-3 #13 Birger Seland 13-07-2014 12:27
Til Abu.
Du tror du har bedre forståelse, men hva du sier er bare mere ensidig propaganda, fra Hamas og anti Israel krefter. I over 60 år har Palestinerne blitt fortalt at fienden er Israel. Og 3 generasjoner er blitt født der med en ting for øye, eliminere staten Israel. Ikke rart at du er anti Israel, men neppe Realistisk.
-4 #14 Birger Seland 13-07-2014 12:36
Ole Lorentzen
Merkelig oppfatning du har av situasjonen.
Palestinerner er allerede i knee. Ja det stemmer at de er holdt fanger av en terrorist orginasjon som heter Hamas. Visst noen palestinere uttaler noe som kan likne et fredsforsøk, blir de skutt. Likner mye på hva som kalles terrorister. Israel har gang på gang sagt seg villig til fred, men ikke påHamas betingelser. ( eliminering av Israel)
Å skrive her at Israel er storprodusenter av Terrorister, viser bare din ignoranse av problemene
#15 Bjarne 14-07-2014 23:16
Del denne med Gilbert: www.youtube.com/.../
+1 #16 vehbi 15-07-2014 00:28
Birger Seland
Hver gang når israel sagt freds neste dag blir angrepet Gazza. Vet du hvem som er terrorister. Det som dreper små barn og sivile folk det er israel. Jeg aldri hørt noen barn eller siviler miste liv i israel. Israel er en terrorist stad.
+1 #17 Birger Seland 15-07-2014 20:02
However, as stated before by leading Palestinian health researchers and scientists, any hope for improving the health and quality of life of Palestinians will exist only once people recognise that the structural and political conditions that they endure in the occupied Palestinian territory are the key determinants of population health.8
Gaza City, Occupied Palestinian Territory, July 3rd 2014 With respect and regards,
Mads Gilbert MD PhD
Professor and Medical Director of Division of Emergency Medical Services

Her er conklusjonen til Mads Gilbert rapport til FN. Israel er ikke nevnt, hvem er i kontroll av Gaza? Alle vet at det er Hamas. De kontroller hvor pengene brukes, ikke til helsevesen. Men til å kjøpe raketter slik at de kan irritere Israel til å retaliere . Med det håp at verdens opinion skal skjylde på Israel, ser ut til at de lykkes, ikke farlig om deres egne folk lider..... Hamas terroriserer sine egne folk...

You have no rights to post comments