Internasjonal politikk

Nordmenn i krigstjeneste

Nordmenn i krigstjeneste

"Etter norsk lovgivning er det forbudt for norske privatpersoner å verve seg til krigstjeneste for en fremmed stat. Regjeringen vil nå skjerpe lovgivningen slik at man også kan arresteres for å planlegge å dra utenlands for å verve seg til krigstjeneste for ulike grupperinger.

Dersom lovgivningen skal tas på alvor og ikke være diskriminerende, må den omfatte alle nordmenn som deltar i krigstjeneste for en fremmed stat/gruppe – uavhengig av om det er Muhammed (23) eller Sigrid (58) der er snakk om, eller om man er motivert av en religiøs overbevisning som har sine røtter i et moskémiljø i Oslo eller i bedehusmiljøet på Sørvestlandet. De som reiser for å delta i Israels krigføring drar via en organisert turoperatør (Sar-El). De burde det være lett for Politiets sikkerhetstjeneste å stoppe," skriver Vigdis Foss blant annet i denne artikkelen.

 

Nordmenn i krigstjeneste

Av Vigdis Foss

Etter norsk lovgivning er det forbudt for norske privatpersoner å verve seg til krigstjeneste for en fremmed stat. Regjeringen vil nå skjerpe lovgivningen slik at man også kan arresteres for å planlegge å dra utenlands for å verve seg til krigstjeneste for ulike grupperinger. Debatten er aktualisert etter at nordmenn har latt seg verve til ekstreme islamistiske grupper som deltar i krig i Syria og Irak (ISIL). En begrunnelse er frykten for terror på norsk jord. Terroren kan utføres av de som har deltatt i krigshandlingene og som kommer tilbake og er «radikaliserte», men den kan like gjerne være i form av hevnaksjoner på norsk jord eller mot nordmenn i utlandet, fra de som har vært utsatt for krigshandlinger der nordmenn har deltatt.

I Klassekampen har vi de siste dagene lest at nordmenn (ofte godt voksne og religiøse/kristne) hvert år drar for å arbeide som frivillige i IDF. IDF står for det israelske forsvaret, men er også de som står for de israelske angrepene. Jeg kan ikke forstå annet enn at eksisterende lovgivning forbyr ovennevnte type frivillig arbeid. I tillegg er Israel anklaget for brudd på folkeretten i forbindelsen med drap på sivile i Gaza, bygging av ulovlige bosettinger og muren som stenger palestinere ute fra jord, familie, helsetjenester og arbeidsplasser.

Måten krigshandlingene foregår på (bombing av sivile som er innestengt på et område uten trygge steder å skjule seg), det ujevne styrkeforholdet og de ujevne dødstallene mellom partene, vil sammen med ovennevnte også plassere det israelske militærvesenet i kategorien «ekstremister/terrorister». Hamas er også anklaget for terrorisme og brudd på folkeretten med sine rakettutskytinger mot israelske boligområder. Altså kan det ikke være noen forskjell på om man verver seg i ISIL, Hamas, IDF, eller liknende.

At nordmenn deltar i slike staters/gruppers militærvesen vil kunne føre til hevnaksjoner og mer ekstreme grupperinger i Norge. Jeg antar at dette må bety at loven må gjelde enten man er etnisk norsk eller innvandrer, ung mann, eldre kristen kvinne eller tidligere politiker. Den må også gjelde uavhengig av hvilke oppgaver man har for den krigførende parten. Om det er som skarpskytter, kokk eller om man pakker utstyr. Som Jan Simonsen sa i Klassekampen 16.07 frigjør arbeidet til frivillige i Israel ressurser til soldater som kan brukes til andre ting – «andre ting» soldater gjør er som kjent å drepe sivile. Altså er man medvirkende til krigshandlingene og -forbrytelsene enten man pakker utstyr eller slipper bombene, så lenge man får ordre og arbeidsoppgaver fra et militærvesen eller en krigførende gruppe. Humanitært arbeid kan alternativt utføres for hjelpeorganisasjoner som ikke er en aktiv part i krigshandlingene.

Dersom lovgivningen skal tas på alvor og ikke være diskriminerende, må den omfatte alle nordmenn som deltar i krigstjeneste for en fremmed stat/gruppe – uavhengig av om det er Muhammed (23) eller Sigrid (58) der er snakk om, eller om man er motivert av en religiøs overbevisning som har sine røtter i et moskémiljø i Oslo eller i bedehusmiljøet på Sørvestlandet. De som reiser for å delta i Israels krigføring drar via en organisert turoperatør (Sar-El). De burde det være lett for Politiets sikkerhetstjeneste å stoppe.   

Vigdis Foss, Bergen

(også publisert i Klassekampen)

 

Kommentarer   

#1 Stan 22-07-2014 23:15
Dette Brø du deg lite om nå og skrive om bnpr det gjaldt muslimske ekstremister som reiste til Syria ( men jeg ser du nevner Muhammed for syns skyld)
#2 Ørjan Langbakk 23-07-2014 20:23
Det hadde vært interessant med en kildehenvisning . Hvor, i norsk lov, er dette definert?

You have no rights to post comments