Internasjonal politikk

Veteraner: Helse- og sosialfaglig oppfølging må også omfatte nødhjelp- og bistandsarbeidere

Veteraner: Helse- og sosialfaglig oppfølging må også omfatte nødhjelp- og bistandsarbeidere

Jeg er motstander av den politiske beslutning om norsk krigføring i Afghanistan,og Norges bombing i Libya og Kosovo, men naturligvis ikke mot den enkelte soldat som faktisk tjenestegjør ute. Vi må selvsagt sørge for at soldater og befal får nødvendig oppfølging, verdighet og forståelse når de kommer hjem, slik byrådet foreslår i en sak bystyret skal behandle: "Oslo kommunes innsats for å hedre veteraner etter internasjonale operasjoner."

Men perspektivet må utvides: Som Rolf Borgos, tidligere bistands- og nødhjelpsarbeider skriver: "Jeg finner det naturlig å sammenlikne veteranenes situasjon med min og andre tidligere nødhjelp- og bistandsarbeideres utfordringer etter avsluttet oppdrag. I en tiårsperiode vært har jeg vært på oppdrag i flere utsatte områder, som Burma, Afrika, Balkan, Midtøsten, og Afghanistan. Under oppdragene har jeg hatt tett kontakt og «samarbeid» med norske og internasjonale styrker. Jeg ble også tatt som gissel på slutten av 90-tallet."

Hjelpearbeidere i krigssoner, utsendt av en norsk bistandsorganisasjon, har samme behov for sosial og helsemessig oppfølging når de kommer hjem som soldater og befal, utsendt av det norske Forsvaret. Jeg har derfor, på vegne av SV, tenkt å foreslå følgende tillegg når bystyrets finanskomite onsdag skal behandle byrådets forslag: "Prosjektene utvides til også å omfatte personell fra sivile hjelpeorganisasjoner og ikke-militære statlige organer."

Og så foreslår jeg at vi ikke skal misbruke frigjøringsdagen 8. mai til å legitimere kontroversielle, norske militære operasjoner ute.

Les mine forslag under "les mer". Har du synspunkter eller innspill?

 

Finanskomiteen 20. august 2014

Forslag fra Ivar Johansen, SV

Sak: Oslo kommunes innsats for å hedre veteraner etter internasjonale operasjoner

Komiteens medlem fra SV ønsker å styrke oppfølging og ivaretakelse av personell fra internasjonal tjeneste for Norge, før, under og etter tjeneste. Uavhengig av hvorvidt dette skjer i regi av Forsvaret, ikke-militære statlige organer eller de sivile hjelpeorganisasjoner. Ikke minst behovet for velferds og helsemessig oppfølging etter hjemkomst kan være den samme enten personellet er sendt ut i krigssoner som militære eller som helsepersonell fra sivile hjelpeorganisasjoner.

Forslag: Prosjektene utvides til også å omfatte personell fra sivile hjelpeorganisasjoner og  ikke-militære statlige organer.

Komiteens medlem fra SV minner om at 8. mai er frigjøringsdagen, og benyttes til markering av dagen da tyske militære styrker kapitulerte i 1945.

Dette medlem mener valget av 8. mai som veterandag svekker betydningen av dagen som frigjøringsdag, samtidig som det er mange arrangementer den dagen.  Et kommunalt arrangement bør derfor legges til en annen dag.

Forslag: Den planlagte mottakelse i Oslo rådhus for veteraner legges til en annen dato enn 8. mai. Det vurderes å ha en egen mottakelse på annet tidspunkt for de som har deltatt i internasjonal tjeneste fra ikke-militære statlige organer eller sivile hjelpeorganisasjoner.

Kommentarer   

+1 #1 Arne 13-08-2014 20:48
Det der skal være faen så sikkert. De gangene jeg har kommet hjem da jeg reiste ute for en større norsk NGO, var jeg ikke engang innom kontoret deres i Oslo, det bar rett hjem. Og de psykiske påkjenningen man hadde vil jeg påståd for min del var mye større enn de jeg hadde som soldat. Der har man i alle fall laget sitt i ryggen mens man er ute. Som bistandsarbeide r er man ofte helt alene...og debriefing er et ukjent begrep...om man da ikke tok en prat over en flaske Red label oom det da...
#2 Jaran Berntzen 13-08-2014 20:49
Høres logisk ut. Husker NGOene fikk kjørt seg i Bosnia i -95 og -96.
#3 Arne 13-08-2014 20:50
For ikke snakke om Irak, Afghanistan, Sri Lanka, Sudan, Somalia etc ad infinitum. Man blir utsatt for alt fra selvmordangrep ala angrepet på FN HQ i Baghdad i 2003 med 22 drepte, til kidnappinger, halshugging etc....
#4 Roar Vabis Rambo 13-08-2014 20:52
I -95 og 96 var det rolig, mye mer rock and roll i -93 og -94. Roet seg litt for vår del etter februar -94 da Kroatene og Bosnierne inngikk et samarbeide. Men at NGO-gutta kan ha vel så mye stress som soldatene er jeg med på, så derfor bør vel de også komme under samme tilbuda?
#5 Odd Inge Espe 14-08-2014 05:07
Det var fint at du kommer med dette forslaget. I 1992 og 1993 var jeg bistandsarbeide r i Cambodia. Som bistandsarbeide r hadde vi jobbet lenge i området før internasjonale politi og soldater kom til landet.

Som bistandsarbeide r har vi ofte sett med forbauselse på at fokus bare er på soldater og veteraner. De lever ofte svært beskyttet i egne leirer med god sikkerhet-der hvor det ikke er åpne kamper selvfølgelig.

Fint at du fanger opp dette.
+1 #6 Steinar Bryn 14-08-2014 06:05
Rolf Borgos har virkelig forsøkt å sette dette på dagsorden. Flott at du følger det opp Ivar. Nå finnes det kanskje en forståelse for den umiddelbare debriefing (vi skal jo skrive en rapport!). Hva med langtidskonsekv ensene? Hvordan blir de kartlagt og forstått?
#7 Roy 14-08-2014 06:50
Enig med deg både når det gjelder utvidelse til sivile hjelpeorganisas joner og å finne en annen dag til markering. Det er en ille sammenblanding å bruke frigjøringsdage n til også å markere generelt militært engasjement fra norsk side som også kan være/er i strid med FN-vedtak og folkerett.
#8 Jan 14-08-2014 06:51
Veldig bra initiativ. Dette kunne styrkes med f.eks å si "i land med som har hatt eller har pågående internasjonale fredsbevarende operasjoner eller komplekse humanitære operasjoner og post-konflikt situasjoner."
#9 Trine Eklund 14-08-2014 07:41
Alt oppstusset omkring "veteranene" - gjør meg kvalm, og er en flau sak. Klart unge mennesker som utsettes for ekstreme opplevelser som gir psykiske langtids-virkni nger skal få hjelp, men dette rammer hjelpearbeidere mer enn soldater. Å bruke 8 mai til militært medaljedryss, er arrogant og ydmykende overfor alle oss som ikke tror på krig som konflikt løser,og vi er etter hvert svært mange!
+1 #10 Rolf Borgos 14-08-2014 11:09
Støtter Ivar J sitt initiativ her....

Gå inn å les mer på vår hjemmeside:
www.bortebramenhjemme.com om de sivile hjelpearbeidere ne og deres utfordringer... når de kommer tilbake etter endt oppdrag

You have no rights to post comments