Internasjonal politikk

Afghanistan: Krigen vi tapte

Afghanistan: Krigen vi tapte

"Den norske deltakelsen har ikke, slik det ofte blitt hevdet, først og fremst handlet om å frigjøre afghanske jenter og kvinner fra den konservative muslimske mannens jerngrep, eller om at levestandarden i ett av verdens aller fattigste land skulle bedres.

Norske soldater har drept og blitt drept i Afghanistan først og fremst for å sikre vårt gode forhold  til USA – vår sterkeste venn og allierte," skriver journalist og forfatter Fredrik Græsvik blant annet i denne artikkelen.

 

Afghanistan: Krigen vi tapte

Av Fredrik Græsvik, journalist og forfatter

2014 skulle bli stående som et historisk merkeår. Den første demokratiske maktovertakelsen skulle finne sted. En demokratisk valgt president skulle overlate makten til neste. Langt på overtid sitter Hamid Karzai fortsatt fast.

Ennå er det ingen som vet hvem som vant presidentvalget i juni. Beskyldningene om valgfusk har haglet. Karzai vet ikke når han kan flytte ut av presidentpalasset i Kabul.

2014 er også året den internasjonale militære kontrollen av Afghanistan avvikles. 13 år etter at den amerikanskledede invasjonen av landet fant sted. I all hovedsak vil de norske soldatene trekke ut av det krigsherjede landet sammen med våre allierte i løpet av året. En mindre internasjonal styrke blir stående igjen for å bistå afghanerne. Men afghanerne vil fra nyttår i hovedsak være nødt til å sørge for sin egen sikkerhet.

Økonomisk er de sjanseløse på egen hånd, NATO har bygd opp en massiv afghansk hær- og politistyrke som krever nærmest fullfinansiering fra utlandet i all overskuelig framtid. Sjanseløse – med mindre også sikkerhetsstyrkene skal finansieres av narkotikaindustrien som bokstavelig talt har blomstret den tiden Norge, USA og andre allierte styrker har forsøkt å få kontroll over Afghanistan.

Titusener av sivile afghanere er drept i den til nå 13 år lange krigen som fulgte av Al Qaidas angrep på USA 11. september 2011. Flere tusen utlendinger, blant disse tolv nordmenn, er drept i krigshandlinger og terrorangrep. Det har vært en kostbar krig på mange måter. Mest av alt for afghanerne.

Vesten ble utsatt for et kollektivt sjokk da USA ble angrepet av Al Qaida. Responsen fra USA var lite gjennomtenkt. Støtten fra Norge og andre NATO-land kom uten klare betingelser. Vi ble med på en krig det ikke fantes noen som helst helhetlig plan for. Målene for krigføringen endret seg stadig.

Underveis har den norske krigsdeltakelsen blitt kraftig underkommunisert. Når krigshistorien nå skrives, legges det frem dokumentasjon for at norske soldater har kriget i Afghanistan i over ett tiår. Store deler av denne tiden har norske soldater drevet offensiv krigføring.

Den norske deltakelsen har ikke, slik det ofte blitt hevdet, først og fremst handlet om å frigjøre afghanske jenter og kvinner fra den konservative muslimske mannens jerngrep, eller om at levestandarden i ett av verdens aller fattigste land skulle bedres. Norske soldater har drept og blitt drept i Afghanistan først og fremst for å sikre vårt gode forhold  til USA – vår sterkeste venn og allierte.

2015 er året da det nye Afghanistan må ta sine første usikre skritt alene. Vi har ingen garanti for at det vil gå bra. Krigen er ikke vunnet. Elendigheten fortsetter for den afghanske befolkningen, og for mange av soldatene som har kommet hjem.

(også publisert i VG)

anbefalt lesning; hans bok "Den tapte krigen"


Kommentarer   

+1 #1 Trine Eklund 14-09-2014 08:25
Godt vi har journalister som har fag kunnskapen og er villige til å fortelle oss sannheten. Noe våre politikere ikke gjør ! Vi trenger å få vite i klartekst hva Norge og vi er med på. Da vil motstanden mot all terroren VI begår,øke.
"Krig er også terror", det bør våre politikere legge seg på sindet. Også våre kampfly og våpen dreper og terroriserer!
+1 #2 Øystein moe 14-09-2014 11:15
Enig med Trine Eklund

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode