Internasjonal politikk

Militære veteraner fra utenlandstjeneste: Bystyret ber byrådet vurdere inkludere sivile hjelpearbeidere

Veteraner fra utenlandstjeneste: Bystyret ber byrådet vurdere inkludere sivile hjelpearbeidere

Dette anbefaler en enstemmig bystyrets finanskomite bystyret vedta, etter initiativ fra meg:

"Byrådet undersøker mulighetene for om prosjektene kan utvides til også å omfatte personell fra sivile hjelpeorganisasjoner og ikke-militære statlige organer og orienterer bystyret om dette."

Hjelpearbeidere i krigssoner, utsendt av norske bistandsorganisasjoner, har samme behov for sosial og helsemessig oppfølging når de kommer hjem som soldater og befal, utsendt av det norske Forsvaret. Det er bra at finanskomiteens medlemmer ser dette perspektivet.

Men bystyret vil fortsatt misbruke frigjøringsdagen 8. mai til å legitimere kontroversielle, norske militære operasjoner ute. Dette er frigjøringsdagen, og benyttes til markering av dagen da tyske militære styrker kapitulerte i 1945. Å bruke 8. mai som veterandag svekker betydningen av dagen som frigjøringsdag. Et kommunalt arrangement for veteraner som har deltatt i utenlandstjeneste bør derfor legges til en annen dag.

Saken sluttbehandles i første bystyremøte.

Kommentarer   

#1 Fred Gallefoss 15-10-2014 06:27
Jeg var også i utgangspunktet motstander mot å blande frigjøringsdag og veterandag da dette ble foreslått, og etter hvert innført. Dette ble hyppig diskutert i forumet på norvetnet.no. Men - samtidig så la jeg merke til at ikke en eneste avis skrev om frigjøringsdage n - 8. mai - jeg samlet relaterte nyheter den gangen som vi i dag gjør via facebook. 8. mai var en glemt dag. Men dette snudde ved å kombinere de to, for er det noen som skjønner viktigheten av å ivareta frigjøringsdage n så er det Forsvaret og veteraner. Fra at frigjøringsdage n som var død og begravet så er det nå en dag som får oppmerksomhet, nettopp takket være at det har blitt blåst "nytt liv" i dagen. Når det gjelder sivile hjelpearbeidere og organisasjoner så er jeg helt enig.
#2 Ivar Evensmo 17-10-2014 09:24
Utfordringen er vel snarere at alt det viktige fredsarbeidet som gjøres med ikke-voldelige metoder lett havner i skyggen av det mer spektakulære. For å markere at Norge arbeider langs begge akser bør man vurdere å opprette en dag som setter fokus på ikkevoldsarbeid . 10 desember kan vi neppe stjele fra Nobelkomiteen, men 8. november - halvåret etter veterandagen og midt mellom kunngjør og fredsprisutdeli ng - kan være en god dag.
#3 Trine Eklund 21-10-2014 08:50
Å bruke 8 mai til å hedre militære, opplever jeg som et hån mot freden som ble oppnådd 8 mai 1945. Det er en dag som skal stå i fredens tegn,ikke det militære som representerer krig. Uten all den sivile ulydigheten og ikkevold motstanden som ble utført av den sivile befolkningen ute og hjemme,hadde freden vært vanskelig å vinne. At det militære tar æren og bruker 8 mai for å hedre seg selv, er hverken etisk, moralsk eller historisk riktig. La Fredsbevegelsen ta 8 mai tilbake !

You have no rights to post comments