Internasjonal politikk

Håndsrekning til folket i Hellas

Håndsrekning til folket i Hellas

Nei til EU mener Norge bør gi Hellas hjelp på anstendige vilkår.

"Norge har bidratt med midler til Troikaens mislykkede låne- og kuttprogrammer for Hellas gjennom IMF. Nei til EU mener Norge i stedet bør gi Hellas hjelp på anstendige vilkår, uten krav om nedbygging av offentlig velferd, privatisering og utsalg av gresk eiendom.En mulighet for Norge er å vri mer av våre EØS-midler til tiltak for å sikre grunnleggende velferdsbehov i Hellas. Videre må Norge erkjenne at gjeldsslette er nødvendig for å få en løsning på krisa, og bør støtte kravet om reelle gjeldsforhandlinger. Mulighetene er mange. Nå må regjeringen og Norge rekke ut en hånd til vanlige mennesker i Hellas.

Nei til EU mener regjeringen må ta avstand fra EU og Troikaens feilslåtte krisepolitikk. EUs ensidige krav om kutt og nedskjæringer har gjort det umulig for Hellas å reise seg økonomisk. Hellas’ forhandlinger med EU og den såkalte troikaen – EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Pengefondet IMF – er for mange grekere et spørsmål om liv og helse, i en situasjon som Røde Kors kaller den største humanitære katastrofen i Europa siden andre verdenskrig.

Hellas’ nye regjering, som seiret i et valg der det greske folket mobiliserte mot EU og Troikaens umulige gjeldsvilkår, privatisering og kutt i velferdsordninger, har møtt en mur av motvilje i forsøket på å forhandle frem en rettferdig ordning. Avtalepakken er forlenget med fire måneder uten at hovedprinsippene er endret. I juni og august venter nye store gjeldsterminer for Hellas til Den europeiske sentralbanken som EU ser ut til å ville bruke som pressmiddel.

Det greske drama er større enn Hellas. EU og Troikaen setter vilkår som gjør det umulig å opprettholde og utvikle en offentlig velferdsstat. Dette handler også om hvordan EU, med Tyskland og Spania i spissen, overkjører nasjonale demokratiske valg. Tyskland trumfer nok en gang igjennom en sparepolitikk og eurodisiplin som først og fremst gavner tysk økonomi. Den spanske regjeringen håper å nøytralisere sin egen opposisjon Podemos, som med stor oppslutning fremmer samme krav som Syriza, ved å kvele den greske regjeringens reforhandling.

Norge både kan og bør ta side for det greske folket i det dramaet som nå utspiller seg. Situasjonen er alvorlig. Nedskjæringskravene fra EU og Troikaen fester ikke bare Hellas, men store deler av Europa i krisen. Politikken har ikke løst gjeldsproblemene, og den har forsterket massearbeidsløsheten. Alvoret krever at det tenkes nytt, også fra norske myndigheter," skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Kommentarer   

+1 #1 Jorunn Gulbrandsen 12-03-2015 06:36
Helt enig,Norge må bidra med økonomigil Hellas av humanitære grunner. Det er ikke vanlige grekere som har skylden for det økonomiske uføret. Vanlige mennesker lider, de mangler mat og medisiner.
+1 #2 kjell 12-03-2015 09:17
I prinsippet er jeg ikke for at Hellas skal få hjelp, da de selv har satt seg i denne knipen. Men problemet må løses - og det gjøres ikke ved og kreve at den enkelte greker skal løfte seg selv etter håret.

Men at Norge ensidig skal yde extraordinær hjelp til Hellas - fordi vi er så heldige og ha oljefondet - er jeg sterkt imot.

Her er det på sin plass med en hjelp ala Marshallhjelpen etter WW2. Det var en slik hjelp som gjorde det mulig for Tyskland og få hjulene igang såpass raskt.

En slik "Marshallhjelp" til Hellas kan finansieres ved at alle EU-land & kreditorer tar sin del av byrden. Da vil de økonomiske ringvirkningene føre til at de reelle kostnadene ved og yde hjelpen ikke blir så store egentlig.

Og i denne sammenhengen må vi huske på at Norge ikke er med i EU og derfor ikke skal blande seg inn i Hellas-probleme t utover det vi evt har plassert i lån der.
#3 Carmen 12-03-2015 18:14
Det er viktig at landene seg i mellom bidra litt for å støtte Hellas for å gå ut av krisen men Norge alene kan ikke ta skattebetalerne s penger for å dekke krise i Hellas. Forresten er Norge ikke med i EU og dermed kan ikke Norge belastes. Norge er i en vanskelig økonomisk situasjon nå med oljebransje. Oljeproduksjone n er falt og mange er fortiden arbeidsledig prøvde i dag.
#4 Bjørn Vangen 12-03-2015 19:55
EU og EØS gjør det umulig for Norge å følge vår egen Grunnlov. Derfor må vi ut av EØS og over på handelsavtaler som Island har. Det vi nå betaler til EØS kan vi hjelpe Hellas med til å komme over kneiken. Hellas var jo demokratiets vugge og vi har kunnet nyte godt av Hellas som et rimelig og interessant feriemål. Uten EØS vil vi kunne bestemme selv, noe som ligger i Grunnlovens intensjoner. Vi trenger dessuten å stritte i mot Bilderberg-grup pens forsøk på å tilrane seg ekstra kapital ved sine globaliseringsa nstrengelser.

You have no rights to post comments