Internasjonal politikk

Slipp sementen inn - la Gaza få gjenoppbygge

Slipp sementen inn - la Gaza få gjenoppbygge

Blokaden har ikke gitt økt sikkerhet for israelerne og har vært en katastrofe for Gazas befolkning.

"I dag 15. juni har Israels blokade av Gaza vart i 8 år. Blokaden begrunnes med «sikkerhetshensyn», men den har ikke gitt økt sikkerhet for israelerne og har vært en katastrofe for Gazas befolkning.

Sist jeg var i Gaza møtte jeg Amar og Lana på 3 og 1 år. De ble gravd fram fra ruinene av familiens hus som de eneste overlevende. Før krigen hadde jeg møtt moren deres som var sykepleier på sykehuset vi støtter. Hva vil motvirke at de traumatiserte barna fra deres generasjon vokser opp til å bli terrorister? Er det et samfunn hvor folk bor i ruiner, drikker forurenset vann og er arbeidsledige på grunn av naboens blokade? Eller er det et samfunn som gis mulighet til gjenoppbygging og normal utvikling? Svarene gir seg selv. Jo mer uutholdelig situasjonen for Gazas befolkning blir, jo nærmere kommer vi enda en ny krig med tap av menneskeliv på begge sider. Norge og det internasjonale samfunnet må øke presset på Israel for å lette blokaden, og fjerne den på sikt," skriver Kirsti Næss og Anne-Marie Helland fra Kirkens Nødhjelp.

Les hele deres artikkel nedenfor.

 

Slipp sementen inn - la Gaza få gjenoppbygge

Av Kirsti Næss, politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp og Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

I dag 15. juni har Israels blokade av Gaza vart i 8 år. Blokaden begrunnes med «sikkerhetshensyn», men den har ikke gitt økt sikkerhet for israelerne og har vært en katastrofe for Gazas befolkning.

Israel har behov for sikkerhet. Det får landet ikke ved å holde 1.8 millioner mennesker på sultegrensen, innesperret på et område mindre enn Løten kommune, og ved å massivt bombe dem med ujevne mellomrom. Blokaden blir karakterisert som kollektiv straff, som er forbudt i følge folkeretten.

Palestinerne har også behov for sikkerhet for liv og helse. Allerede før siste krig var vannsituasjonen i Gaza kritisk, fordi man ikke fikk inn materiale til å reparere det ødelagte vann- og kloakknettet. Ekspertene mente at 2016 ville bli «the point of no return», hvis ikke reparasjon og vedlikehold ble igangsatt. Dette var situasjonen forut for de 50 grusomme døgnene sist sommer, hvor israelske bomber og invasjonsstyrker tok livet av over 2200 beboere i Gaza, og raketter fra Gaza tok livet av 6 mennesker i Israel.

Kirkens Nødhjelps lokale partnere i Gaza er kirkedrevne helseklinikker, yrkesskoler og et sykehus, samt en gründerkvinneorganisasjon. Både helseklinikkene og sykehuset behandler noen av de over 11 000 som har fysiske skader etter sommerens krig, og har startet traumebehandling av barn. Som resten av samfunnet lider de sterkt under blokaden, samtidig som arbeidet de utfører er mer nødvendig enn noensinne.

Det er ikke farlig for israelske borgere om Gazas befolkning får anledning til å reparere vannledningene sine. Det er heller ikke farlig om de får lov å frakte produktene sine til Vestbredden for å skaffe seg inntekter. Jordbær var tidligere en stor eksportartikkel fra Gaza. I november i fjor åpnet Israel for frakt av jordbær fra Gaza til Vestbredden, altså innenfor Palestina – omtrent som når trønderbærene kommer til Oslo, bare kortere vei. Dette varte bare i to måneder før israelske myndigheter igjen forbød «eksport», fordi jordbær fra Gaza ble funnet i Israel og israelske bønder protesterte. Forbud mot jordbær er ikke et sikkerhetstiltak, men faller heller sammen med alle de andre tiltakene Israel innfører i Palestina, som bit for bit frater palestinerne land, hus og næringsvirksomhet.

Sist jeg var i Gaza møtte jeg Amar og Lana på 3 og 1 år. De ble gravd fram fra ruinene av familiens hus som de eneste overlevende. Før krigen hadde jeg møtt moren deres som var sykepleier på sykehuset vi støtter. Hva vil motvirke at de traumatiserte barna fra deres generasjon vokser opp til å bli terrorister? Er det et samfunn hvor folk bor i ruiner, drikker forurenset vann og er arbeidsledige på grunn av naboens blokade? Eller er det et samfunn som gis mulighet til gjenoppbygging og normal utvikling? Svarene gir seg selv. Jo mer uutholdelig situasjonen for Gazas befolkning blir, jo nærmere kommer vi enda en ny krig med tap av menneskeliv på begge sider. Norge og det internasjonale samfunnet må øke presset på Israel for å lette blokaden, og fjerne den på sikt.

Kommentarer   

#1 alf valklev 15-06-2015 22:50
Dette har jeg skrevet her inne på fb.tidligere!!D et er jo helt klart at disse barna som opplever å miste familien sin blir så traumatiske at de tyr til terrorisme!!Det som er skrevet over her er eller må være helt riktig tolket!!Men jeg vet at andre har et helt annet syn,men dette er helt i trå med hva jeg tenker!!Utover dette så diskuterer ikke jeg mer i denne saken!!
#2 Elin Sverdrup-Thygeson 16-06-2015 12:28
Er helt enig i at metodene må endres for at en fredelig utvikling skal ha noen sjanse. Det gjelder så mangt, at nestekjårlighet en hadde vært et langt bedre våpen. Noen forstår det og tar initiativ på egen hånd. Men politikken ligger kanskje for nært knyttet opp til det militære og dets tankegang.

Det gjelder vel også vårt reaksjonsmønste r overfor Russland. Der får også hevne-og straffetanken regjere. Hvor var vi når USA opptrådde pminst like ille overfor sine nabostater over hele det kontinentet? Var og forblir vi noen feiginger som jatter med makta, og glemmer at Gudstro kan ha en vel så stor gjennomslagskraft,
fordi den representerer en større makt!

You have no rights to post comments