Miljø og kollektivtrafikk

Rullestol og ambulanse

Rullestol og ambulanseEn rullestolbruker skriver til meg: "Når en person med en funksjonsnedsettelse har fått tilpasset en manuell rullestol er det svært viktig nettopp å kunne sitte godt i denne stolen. Den blir som ben å regne. Men, når det skjer noe og man skal fraktes i en ambulanse (som en pakke...) nekter ambulansepersonale å ta rullestolen med når du selv fraktes på båre. Grunnen er at det 1.) ikke er satt inn enkel remmer som kunne feste stolen i ambulansen, - og 2.) - det er forskiftene som de følger som sier at dette ikke er lov. Min mann er på sykehuset nå og opplevde dette. Sengekameraten ved siden av, som også var rullestolbruker hadde opplevd det samme. Kan du ta opp dette...? "

Jeg har stilte spørsmålet videre til ledelsen ved Ambulansetjenesten på Ullevål sykehus, som svarer: "Ambulansetjenesten oppgave er regulert i lov om spesialist helsetjenesten, og vårt primær oppgave er å sikre tilbud til pasienter som trenger overvåkning, behandling eller transport på båre.
Vårt ambulansemateriell er dimensjonert til dette formålet. Behov for transport av ulike bistands og hjelpemidler og/eller bagasje inngår ikke i denne dimensjonering. Det må her henvises til andre befordringsmidler som pårørende/taxi kan bistå med."

Den funksjonshemmede kommenterer dette svaret slik: "Jeg ser at de skriver at pårørende/taxi kan ta seg av hjelpemidler/bagasje. hva når jeg som pårørende også er rullestolbruker......?"

Kommentarer   

#1 Simplex 26-05-2009 23:54
Som ambulansearbeid er har jeg stor forståelse for deres frustrasjon, men dessverre kan vi ikke ta dette med. De ambulansearbeid ere som tar med slike hjelpemidler bryter faktisk de forskrifter som departementet har satt og utsetter seg selv for en vesentlig fare. Dette grunner i at det medfører en vesentlig fare for alle i ambulansen dersom man skulle kollidere/kjøre utfor veien, etc. Mange tenker ikke på at dette er løst gods i ambulansen eller at dette kan skje med en ambulanse.

For oss er dette vår arbeidsplass og vi måtte i såfall utsette oss for denne faren opptil flere ganger om dagen. Ville du kanskje hatt en rullestol i baksetet på din egen bil? Vi har dessverre sett mange nok som har blitt drept av løst gods til at vi vil utsette oss for dette eller være lovbrytere selv om hensikten er god.

Selvfølgelig finnes det de i vår yrkesgruppe som tar med slikt. Jeg tror ikke det grunner i at de har noen større forståelse eller barmhjertighet for pasienten, men heller uvitenhet og dårlige og trafikkfarlige holdninger.

Et annet aspekt man også må huske på er at når man transporter pasienter i ambulanse som det ikke haster med (planlagt syketransport m.m.) hender det at man blir omdisponert til akuttoppdrag fordi man er nærmeste ressurs inntil annen ambulanse overtar. Dette kan i tillegg til at man har løst gods i bilen medføre utrykningskjøri ng som har en risiko 7-8 høyere enn ved normal kjøring.

You have no rights to post comments