Miljø og kollektivtrafikk

Prioriterer bilen foran bymiljøet

Prioriterer bilen foran bymiljøetStadig færre vil begrense biltrafikken i de største byene for å forbedre miljøet. Folk skjønner ikke hvor farlig bilen er, mener eksperter. I 1998 var 61 prosent helt enige i at biltrafikken i byene måtte begrenses. Siden er andelen blitt stadig lavere. Nå er det under halvparten av befolkningen, 45 prosent, som vil ha bilen ut av byen. – Betenkelig og skremmende, sier Erling Holden, professor i fornybar energi og aktuell med boken «Transport og miljø».

Fagleder Holger Schlaupitz i Norges Naturvernforbund, er også skremt over utviklingen. Han peker på at færre biler i de største byene vil få store positive konsekvenser:

Utslippet av klimagasser vil gå ned.
Folks hverdag blir bedre i og med mindre luftforurensning og støy.
Det blir triveligere å sykle og gå.

Les mer i Dagsavisen

Kommentarer   

#1 Per-Trygve Hoff 19-09-2009 15:21
Heldigvis kommer nå bensinfrie biler for fullt, til glede for alle som trenger et suplement til et godt kollektivnett.
Dette er noe vi politikere bør stimulere, f.eks ved å reservere flere P-plasser til slike på bekostning av P-plasser for bensin/dieselbi ler.
#2 Svein Bjørnevoll 19-09-2009 15:22
Det er vel heller sånn at folk synes det er bekvemt å kunne kjøre hvor de vil og parkere hvor de vil og da blir det litt skremmende å tenke seg en hverdag uten det privilegiet. Vi må prøve å få ut et budskap om at bysentrum blir triveligere uten biler og at det ikke nødvendigvis blir noe mer komplisert å komme seg til og fra, kanskje tvert imot.
#3 Ivar J 19-09-2009 17:38
Per-Trygve: Men, fortsatt er biler svært plasskrevende - også for sentrumskjernen ? Skal du fylle byen med parkeringshus, eller kultur, utesteder, butikker, åpne plasser for arrangementer, m.v.?
#4 Hans-Petter Lyshaug 19-09-2009 20:39
Et problem er det jo når Oslos "Miljø"- og samferdselsbyrå d instruerer samferdselsetat en om å prioritere biltrafikken, hvilket fx betyr at trikken i noen dager fremover ikke kan kjøre i Grensen. 20.000 mennesker som velger miljøvennlig transport må gå mellom Stortorvet og Prof. Aschehougs plass, slik at noen få velgjødde skal kunne kjøre Audiene sine bekvemt helt til kontordøra.

You have no rights to post comments