Miljø og kollektivtrafikk

Akerselva-utslipp: Miljøkriminalitet alvorlig, også når den forårsakes av kommunen

Akerselva-utsklipp: Miljøkriminalitet alvorlig, også når den forårsakes av kommunenMiljøkriminalitet er alvorlig, enten det skjer i privat og offentlig regi. Og det er et godt prinsipp at forurenser skal betale.

Onsdag 2. mars 2011 ble det oppdaget et klorutslipp på 6000 liter fra det kommunale Oset vannbehandlingsanlegg til Akerselva. Konsentrasjonen tilsvarer 240.000 flasker med klorin. Nesten alt liv i elva ble borte etter utslippet. Statsadvokaten har gitt Vann- og avløpsetaten en bot på 4 millioner kroner.  I tillegg mener politiet at etaten må betale 3 millioner i erstatning til Oslomarkas fiskeadministrasjon og 700 000 kroner i «inndragning av overskudd».

Venstre-byråd Ola Elvestuen har på kommunens vegne nektet å vedta boten ut fra denne begrunnelsen: Det som skjedde var kritikkverdig og skulle ikke ha skjedd, men vi har gjort mye for å rydde opp.

Les Kommuneadvokatens brev til Oslo-politiet som begrunner dette. Jeg synes det er spissfindige juridiske unnskyldninger, som klart undergraver det hovedprinsipp jeg trodde Venstre står for: Miljøkriminalitet er alvorlig, og forurenser skal betale.

Les Kommuneadvokatens brev til Oslo politidistrikt (pdf)

Kommentarer   

#1 Trond 03-12-2012 10:43
Det er rart hvis forurenser kan skylde på underleverandør er. Kommunen må da vel ta ansvar for sine utslipp uavhengig av hvem som har skrudd sammen rørene. Det ligger vel innbakt i alle scenarier at det kan oppstå lekkasjer i rør, og at noe form for kontrollsystem av utslipp er påkrevet.

You have no rights to post comments