Miljø og kollektivtrafikk

Byøkologisk bo-prosjekt i Mariholtveien: Jeg fremmer forslag i bystyret

http://www.ivarjohansen.no/images/stories/miljo/engamariholtetstort.jpg

Ungdommer tok i bruk det fredede kommunale huset som sto tomt, ulåst og i forfall. De etablerte et spennende byøkologisk boligprosjekt. Bymljøetaten vil kaste ut ungdommene. Jeg fremmer forslag i bystyret for å forhindre det.

I brev sist uke skriver de blant annet: "Bymiljøetaten krever at de som oppholder seg på husmannsplassen fraflytter eiendommen, og medbringer løsøre innen 2 uker. Dersom husmannsplassen ikke er fraflyttet innen dette tidspunkt, vil Bymiljøetaten begjære tvangsfravikelse uten ytterligere varsel, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2 annet ledd bokstav e."

Det er selvsagt elendig forvaltning av fellessskapets verdier når kommunen lar kommunale bolighus stå tomme over flere år. Hus må vedlikeholdes. Vi har en prekær boligmangel. Jeg mener derfor det er kjempebra at ungdommer tar i bruk slike hus, og sørger for vedlikehold og opprustning. De sikrer offentlige interesser der kommunen svikter.

Jeg sendte derfor fredag fram følgende forslag til formell behandling i Oslo bystyre:

1. Bystyret ber byrådet framlegge sak for bystyret på hvorvidt Mariholtveien 97 kan etableres som et økologisk bo-prosjekt.

2. I påvent av slik sak inngås det avtale med de nåværende beboere som innebærer at de midlertidig kan bli værende.

Bymiljøetaten har fanget opp dette signalet, og har invitert beboerne til et møte i morgen. Ved en klok dialog bør dette løse seg.

Kommentarer   

#1 Siri Eriksen Sveen 17-03-2015 07:21
Kommunen burde istedet pusse opp og la dem ta del i arbeidet håper du får viljen din.
#2 Rita Lindholm Lund 17-03-2015 07:26
Alle kommuner skulle hatt et slikt hus. Håper du får viljen din
#3 Ove Bengt Berg 17-03-2015 07:27
Dette er jo anarki i praksis. Hvorfor skal disse ungdommene premieres med fellesskapets eiendom for å ta seg til rette i felles eiendom? De veit jo hvorfor de ikke har søkt om tillatelse. Det at kommunen har sviktet ved å ikke vedlikeholde huset, eller rivi det, kan ikke forsvare at tilfeldige innbyggere okkuperer felleseiendom.
Hvordan dette bygget ligger i forhold til markagrensa skjønte jeg ikke helt, men boliger i Østmarka er jeg også imot.
+1 #4 Ivar J 17-03-2015 07:48
OBB: Ungdommene skal ha honnør for at de sikrer felleskapets verdier der kommunen svikter og lar hus råtne på rot. Det er vel det som kan kalles Force majeure i felleskapets tjeneste. De setter fokus på at det sittende byråd svikter. Men så må det derfra selvsagt være ordinære prosesser, og de aksepterer å måtte vike om kommunen tar grep og har andre planer for huset. Huset står på gul liste over vernede bygg i Oslo (og kan derfor selvsagt ikke rives), og tilhørende område er en del av kulturlandskape t i Østmarka.
#5 Inger SA Myhre Kjærstad 17-03-2015 08:24
Folk blir etterhvert handlingslammet av å følge systemet. Tror vi skal være takknemlig for folk som bryr seg og handler, i steden for folk som synser i sofan og intet blir gjort, fordi de forventer at andre (=les systemet/politi kere) skal ordne opp.
Hvis ikke folk bryr seg råtner hele samfunnet på rot og vi gjør hverandre og omgivelsene en bjørnetjeneste.
På denne måten blir det satt større fokus på forfallet og verdier vi ikke kan la gå tapt.
+4 #6 Samvirke Enebakkveien 37 17-03-2015 08:30
Fra å ha stått falleferdig og vanskjøttet i flere år har Husmannsplass Enga siden 2010 blitt satt i stand og bebodd av en gruppe idealister som ønsker å leve og drifte tomt og hus på en økologisk måte. Deres prosjektbeskriv else synes å passe perfekt til huset og dets historie.

I våre øyne har Enga gjort Oslo Kommune en tjeneste ved å ta i bruk og sette i stand en tomt og et hus som står på byantikvarens gule liste. Vi stiller oss også undrende til Bymiljøetatens hastverk med å tømme huset, da det pr dags dato ikke finnes planer for huset, som dermed igjen risikerer å bli stående tomt og forfalle. Det bør være mulig å komme fram til en løsningsom gjør at Engas nåværende beboere får videreføre prosjektet sitt. Dette vil være til fordel for beboerne som trenger tak over hodet, og kommunen som ikke har vist seg i stand til å vedlikeholde og drifte tomta.

Vi i det byøkologiske prosjektet Samvirke Enebakkveien 37 vil med dette uttrykke vår støtte til Enga Økobokollektiv. Etter vår oppfatning er prosjektet deres et bra tilskudd til Oslos altfor få økologiske kollektiver.
+1 #7 Grethe Lund 17-03-2015 08:51
Helt enig i at ungdommene må roses for at de har bidratt til å sette huset istand og at de absolutt må få fortsette å beholde muligheten for å oppholde seg der og få være med på kommunens videre oppussing og istandsetting av huset. Flott tiltak
#8 kjell 17-03-2015 10:09
Det eneste ungdommene har gjort som er prisverdig er at de har satt fokus på at kommunen ikke har gjort det de skal. Men at ungdommene tar seg til rette er ikke ok.

At en politiker støtter at den enkelte skal kunne ta seg til rette er ikke bare betenkelig, det burde få konsekvenser for vedkommendes plass på Stortinget. For her snakker vi faktisk om "rosing av kriminell aktivitet" og da er ikke veien lang til "oppfordring til kriminell aktivitet".

Jeg ville iallefall ikke gitt min stemme til en slik politiker.

Men nå sogner jeg heller ikke til SV, og
holningen til SV i denne saken kan sies og forklare endel av grunnen.
#9 Bjørn Rockisami. 17-03-2015 11:17
er bare og si på fårhånd gratulere, klart du får det igjennom genialt perfekt tenkt. prosjekt langt vekk fra gata ville jeg ha kalt dette.
#10 Bjørn Rockisami. 17-03-2015 11:25
#11 Veronica Amalie Rusdal 17-03-2015 11:43
Fredede bygg er stort sett 'hår i suppa' for kommunen. Håper denne saken kan ende positivt.
#12 Tove Henny Lehre 17-03-2015 11:47
Det står tomme hus uten vedikehold over hele landet. Hva om unge mennesker kunne få lov til å ta vare på det, og bruke det til noe nyttig.
#13 Sissel Sypriansen 17-03-2015 16:46
som så mye annet i Oslo er det bedre at ting råtner på rot i stedet for å bruke det til noe fornuftig.... flott at du tar opp dette Ivar Johansen .... (Y)

You have no rights to post comments