Miljø og kollektivtrafikk

Hver Oslo-borger kaster 46 kg fullt brukbar mat hvert år

Hver Oslo-borger kaster 46 kg fullt brukbar mat hvert år

Fagfolk strides litt om tallene, men det sies at vi hvert år kaster vi i Norge hele 355.000 tonn matavfall. Mat som egentlig kunne, for ikke å si burde, ha vært spist. Av dette er hovedtyngden fra husholdningene, med hele 217.000 tonn. Hver eneste dag kastes det 190.000  brød.

Og for å ta det ned på Oslo-nivå: I gjennomsnitt kaster hver Oslo-borger 46 kg fullt brukbar mat hvert år.

NRK Forbrukerinspektørene har de siste dagene hatt fokus på hvor galt vi er ute å kjøre:

Alle nyfødte geitekillinger tas livet av rett etter fødselen, selv om de kunne blitt til nydelig kjøtt. Tusener av verpehøner gasses og brennes istedenfor at vi bruker dem til mat. Tonnevis av grønnsaker blir kastet, fordi de har feil form eller størrelse.

Og som Ungdommens bystyremøte minner oss om: Matproduksjon er en av de største årsakene til klimaendringer og artsutryddelse. Samtidig som vi produserer nok mat til å brødfø hele verdens befolkning lever 795 millioner i sult. Vi som lever i rike, vestlige verden har et alvorlig overforbruk.

Det er utmerket når Ungdommens bystyremøte utfordrer Oslo bystyre. Les hva jeg sa i bystyredebatten under "les mer."

 

Oslo bystyre 1. februar 2017

Ivar Johansen, SV

Sak: Sak fra Ungdommens bystyremøte 2016: Matsvinn – forsvinn fra Oslo

Ordfører,

Ungdommens bystyremøte imponerer alltid med å sette fokus på svært viktige saker, saker vi med god grunn bør bli utfordret på.

Fagfolk strides litt om tallene, men det sies at vi hvert år kaster vi i Norge hele 355.000 tonn matavfall. Mat som egentlig kunne, for ikke å si burde, ha vært spist. Av dette er hovedtyngden fra husholdningene, med hele 217.000 tonn. Hver eneste dag kastes det 190.000  brød.

NRK Forbrukerinspektørene har de siste dagene hatt fokus på hvor galt vi er ute å kjøre:

Alle nyfødte geitekillinger tas livet av rett etter fødselen, selv om de kunne blitt til nydelig kjøtt. Tusener av verpehøner gasses og brennes istedenfor at vi bruker dem til mat. Tonnevis av grønnsaker blir kastet, fordi de har feil form eller størrelse.

Og som Ungdommens bystyremøte minner oss om: Matproduksjon er en av de største årsakene til klimaendringer og artsutryddelse. Samtidig som vi produserer nok mat til å brødfø hele verdens befolkning lever 795 millioner i sult. Vi som lever i rike, vestlige verden har et alvorlig overforbruk.

FNs landbruksorganisasjon, FAO, har beregnet at om lag en tredjedel av all mat som produseres i verden, går tapt. Maten som produseres, fordeles verken effektivt eller rettferdig. På samme tid vet vi at klodens befolkning vokser, og at klimaendringer truer matforsyningen.

Og for å ta det ned på Oslo-nivå: I gjennomsnitt kaster hver Oslo-borger 46 kg fullt brukbar mat hvert år.

Derfor er det så betimelig at denne saka blir reist her i bystyret.

Det nevnes en rekke mulige tiltak:

- Kommunens institusjoner kan inngå avtaler om bruk av mat som snart går ut på dato eller kastes.

- Gjennomføringskraften for den vedtatte handlingsplan for matkultur skjerpes.

- Oslos institusjoner pålegges å redusere matsvinnet.

- En holdningskampanje rettet mot forbrukerne.

Dette bare 4 tiltak som Ungdommens bystyremøte framhever, men det finnes selvsagt masser av andre muligheter om bystyret og byrådet vil. Bystyret vil, og gir byrådet en marsjordre.

Så vil jeg også nevne at det finnes mange gode initiativ i Oslo allerede. Bare la meg nevne et: Matsentralen som siste året distribuerte ut over 700 tonn mat som ellers ville blitt kastet, og sørget for at dette når fattige, rusavhengige og andre som sårt trenger dette. Sånne tiltak heier jeg på.

Og; selvsagt initiativene fra Ungdommens bystyremøte.

Kommentarer   

+1 #1 Yngve Aspevik Hareide 07-02-2017 06:29
Like interessant er det å vite at for hver 10 kilo du kjøper er det allerede kastet 4 kilo.... Som ikke passer inn pga størrelse og form.
+1 #2 Oddny Granås 07-02-2017 07:19
Synn i folk som hverken har lukt eller smak... er det god lukt og smak av maten er den brukbar til mat enten det står den eller den datoen på den.... forbaska datoene de stempler på som gjør at folk blir hysteriske.... bruk lukt og smak og ikke kast skikkelig etanes mat..

Bare se hvor masse brød som blir kastet , som er i fra dagen før... hvorfor kan ikke folk få kjøpe dem for halv pris i stedet... skjønner jo hvorfor... da får de jo ikke solgt til full pris dagens brød... er rett og slett ei skam...
+1 #3 Olav Skjerve 07-02-2017 07:20
Det koster det samme å produsere maten som kastes..... men likevel er maten for dyr.....
+1 #4 Tove Henny Lehre 07-02-2017 08:12
Dette er kan hende det største problemet. Aller værst er det hvis det er produkter der norske bønder har importert varer/fòr som kunne vært mat hos folk i andre land.
+1 #5 Henriette Sande 07-02-2017 12:37
Matproduksjon(l es:overbefolkni ng) er en av de største årsakene til klimaendringer og artsutryddelse. Det er bra å kutte ned på matkasting, men skal vi klare å produsere nok mat til alle samtidig som vi kutter klimautslipp og bevarer natuten må vi finne en bedre måte å produsere mat på. Fordi å bruke penger og brenne masse drivstoff for å importere/ekspo rtere hjelper ingen.
+1 #6 Ola Nordtug 07-02-2017 12:39
Sett deg bak en dagligvarebutik k og se hva de kaster. Dette de kaster fordeler du på familiene rundt om. Selvsagt må man plusse på det familiene kaster. Mange har ikke så god økonomi til å kaste brukbar mat.
#7 Victor Georg Kringstad 07-02-2017 15:06
Datostempling er i grunnen mykje av årsaken.Butikka ne burde vere pålagt å legge fram mat til nedsatt pris på varer utgått på dato.Og nokre butikker har blitt flinkere,men trur probemet er logistikken frå leverandørane som presser på med nye varer pga datomerking
+1 #8 Siv Ingvild Thirud 07-02-2017 19:44
Pluss alle de helt fine, normale grønnsakene som aldri blir høstet fordi markedet er mettet ... skam, er det!

Og kuer som spiser mengder av kraftfôr i stedet for å gå i skogen og beite. Vi skulle utnytte våre egne ressurser i stedet for å importere mat! Særlig ris og hvete som er ødeleggende monokulturer. Men .... tenker jeg videre på den tankerekka så får jeg litt dårlig samvittighet for kaffen min
#9 Gunnar Hagen 11-02-2017 14:39
H a l l o ! Jeg er skeptisk til påstanden om at folk kaster 46 kg fult brukbar mat hvert år, ikke til antall kg men påstanden at den er brukbar... Jeg tror at om folk velger økologisk mat vil de hive mye mindre en de de gjør i dag. :)

You have no rights to post comments