Miljø og kollektivtrafikk
Hver Oslo-borger kaster 46 kg fullt brukbar mat hvert år
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Miljø og kollektivtrafikk
- Publisert tirsdag 07. februar 2017 04:34
Fagfolk strides litt om tallene, men det sies at vi hvert år kaster vi i Norge hele 355.000 tonn matavfall. Mat som egentlig kunne, for ikke å si burde, ha vært spist. Av dette er hovedtyngden fra husholdningene, med hele 217.000 tonn. Hver eneste dag kastes det 190.000 brød.
Og for å ta det ned på Oslo-nivå: I gjennomsnitt kaster hver Oslo-borger 46 kg fullt brukbar mat hvert år.
NRK Forbrukerinspektørene har de siste dagene hatt fokus på hvor galt vi er ute å kjøre:
Alle nyfødte geitekillinger tas livet av rett etter fødselen, selv om de kunne blitt til nydelig kjøtt. Tusener av verpehøner gasses og brennes istedenfor at vi bruker dem til mat. Tonnevis av grønnsaker blir kastet, fordi de har feil form eller størrelse.
Og som Ungdommens bystyremøte minner oss om: Matproduksjon er en av de største årsakene til klimaendringer og artsutryddelse. Samtidig som vi produserer nok mat til å brødfø hele verdens befolkning lever 795 millioner i sult. Vi som lever i rike, vestlige verden har et alvorlig overforbruk.
Det er utmerket når Ungdommens bystyremøte utfordrer Oslo bystyre. Les hva jeg sa i bystyredebatten under "les mer."
Oslo bystyre 1. februar 2017
Ivar Johansen, SV
Sak: Sak fra Ungdommens bystyremøte 2016: Matsvinn – forsvinn fra Oslo
Ordfører,
Ungdommens bystyremøte imponerer alltid med å sette fokus på svært viktige saker, saker vi med god grunn bør bli utfordret på.
Fagfolk strides litt om tallene, men det sies at vi hvert år kaster vi i Norge hele 355.000 tonn matavfall. Mat som egentlig kunne, for ikke å si burde, ha vært spist. Av dette er hovedtyngden fra husholdningene, med hele 217.000 tonn. Hver eneste dag kastes det 190.000 brød.
NRK Forbrukerinspektørene har de siste dagene hatt fokus på hvor galt vi er ute å kjøre:
Alle nyfødte geitekillinger tas livet av rett etter fødselen, selv om de kunne blitt til nydelig kjøtt. Tusener av verpehøner gasses og brennes istedenfor at vi bruker dem til mat. Tonnevis av grønnsaker blir kastet, fordi de har feil form eller størrelse.
Og som Ungdommens bystyremøte minner oss om: Matproduksjon er en av de største årsakene til klimaendringer og artsutryddelse. Samtidig som vi produserer nok mat til å brødfø hele verdens befolkning lever 795 millioner i sult. Vi som lever i rike, vestlige verden har et alvorlig overforbruk.
FNs landbruksorganisasjon, FAO, har beregnet at om lag en tredjedel av all mat som produseres i verden, går tapt. Maten som produseres, fordeles verken effektivt eller rettferdig. På samme tid vet vi at klodens befolkning vokser, og at klimaendringer truer matforsyningen.
Og for å ta det ned på Oslo-nivå: I gjennomsnitt kaster hver Oslo-borger 46 kg fullt brukbar mat hvert år.
Derfor er det så betimelig at denne saka blir reist her i bystyret.
Det nevnes en rekke mulige tiltak:
- Kommunens institusjoner kan inngå avtaler om bruk av mat som snart går ut på dato eller kastes.
- Gjennomføringskraften for den vedtatte handlingsplan for matkultur skjerpes.
- Oslos institusjoner pålegges å redusere matsvinnet.
- En holdningskampanje rettet mot forbrukerne.
Dette bare 4 tiltak som Ungdommens bystyremøte framhever, men det finnes selvsagt masser av andre muligheter om bystyret og byrådet vil. Bystyret vil, og gir byrådet en marsjordre.
Så vil jeg også nevne at det finnes mange gode initiativ i Oslo allerede. Bare la meg nevne et: Matsentralen som siste året distribuerte ut over 700 tonn mat som ellers ville blitt kastet, og sørget for at dette når fattige, rusavhengige og andre som sårt trenger dette. Sånne tiltak heier jeg på.
Og; selvsagt initiativene fra Ungdommens bystyremøte.
Kommentarer
Bare se hvor masse brød som blir kastet , som er i fra dagen før... hvorfor kan ikke folk få kjøpe dem for halv pris i stedet... skjønner jo hvorfor... da får de jo ikke solgt til full pris dagens brød... er rett og slett ei skam...
Og kuer som spiser mengder av kraftfôr i stedet for å gå i skogen og beite. Vi skulle utnytte våre egne ressurser i stedet for å importere mat! Særlig ris og hvete som er ødeleggende monokulturer. Men .... tenker jeg videre på den tankerekka så får jeg litt dårlig samvittighet for kaffen min
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.