Miljø og kollektivtrafikk

E6: Få lokket på plass!

Forurensing er ingen bagatell, Groruddalen trenger en tunnel!

13-årige Joni Fagerheim Lundevall, aktiv i Natur og Ungdom, var tydelig i sin appell i forrige uke:

"Det er ikke en monstervei vi vil våkne til! Det er lekeplasser, felleshager, parker, en hyggelig nabo. Faktisk så er det slik at med et lokk over E6, vil det være plass til over 2000 nye, hyggelige naboer, bare her på Furuset. Det er ikke langs E6 vi vil gå for å komme oss til skolen! Det er langs en hyggelig gangvei, det er forbi gress og trær. Og når mennesker utenfra kommer hit, til dalen vår, vil vi ikke at de skal tenke at dette er et stygt sted. Vi vil at de skal se rundt seg, og se hyggelige omgivelser, blomster, hunder, hester og bibliotek.

Det eneste problemet med denne gode ideen, er at det aldri utvikler seg fra noe mer enn akkurat det. En ide. Nå er det på tide at ord blir til handling. Vi må vise politikerne at det ikke er noe å vente med lenger. Vi må skrive leserinnlegg, vi må aksjonere, vi må snakke med folk og holde appeller. For jeg tror ikke vi blir lagt merke til, hvis vi ikke sier ifra. Om at nå er det noe som ikke stemmer.

Vi ber ikke om en opera. Vi ber ikke om en hoppbakke. Vi ber om et tiltak for å bedre livskvaliteten til flere tusen mennesker, et tiltak for å forhindre at barna som vokser opp her skal slite med pustevansker resten av livet! Ifølge entreprenører som har erfaring fra slike prosjekter tidligere, kan lokket være ferdig bygget på en sommerferie! Hva er det vi venter på? Forurensing er ingen bagatell, Groruddalen trenger en tunnel!"

Les hele hennes appell nedenfor.

 

Les hele hennes appell:

Jeg heter Joni Fagerheim Lundevall, jeg er 13 år, og jeg går på Groruddalen ungdomsskole, som ligger rett opp i åsen bak der.

Jeg er ikke forsker, og heller ikke politiker. Jeg jobber ikke i veivesenet, og jeg har ikke en snål forkjærlighet for tunneler. Da kan man jo spørre seg, hvorfor akkurat jeg, og alle de andre menneskene som bor i denne dalen, som ikke er politikere og forskere, mener det er så viktig å få lokk over E6.

Jeg skal prøve å forklare hvorfor i denne appellen.

For Furuset har ikke alltid vært en grå drabantby. Helt frem til starten av 1970-årene var Furuset " enda bondeland med en liten villabebyggelse og noen lavblokker" Hvis vi ser rundt oss nå, eller hvis vi kjører et lite stykke langs E6, vil vi se gråe, glemte områder med skrap og betong. Stygt? ja. Trist? Ja. Og det er en haug med folk som må leve med at nærområdet er så grått.For folkene som bor nærmest veien og for barna som går på skole ved siden av veien, er støyen en stor plage, som forstyrrer folk i alle aldre. Flere kan ikke bruke soverom vendt mot veien, fordi det rett og slett er for mye bråk.

Så går vi her da. Og ser på veien. Og bilene. Av og til kommer det en trailer forbi. Kanskje en buss. Vi hører bare sånn halvveis hva samtalen dreier seg om, fordi en konstant susing er som en usynlig mur mellom oss. Lufta vi puster inn er ikke frisk og klar. Å nei. Rapporter viser at den til tider har vært dødelig på steder som Alnabru. De som har astma kan ikke gjøre annet enn å sitte inne og se ut av vinduet på de verste dagene. De får telle røde biler.

Men så? Hva om noen kom med en ide, som var slik at, hei folkens, nå er det slutt på susinga! Nå skal dalbunnen endelig bli grønn igjen! Nå skal du få slippe å sitte inne å telle biler, lufta er ikke full av giftige gasser! For en fantastisk ide tenker du kanskje. Nå kan jeg få brukt alle soverommene jeg har i huset.

Og den ideen finnes. Den har blitt diskutert i mange år, ja faktisk har det vært snakk om den helt siden mai 1972. Politikerne har lovet det for lenge siden. Det utrolige, fantastiske (trommevirvel) LOKKET!

En tunnel, eller et lokk, som legger seg over støyen, eksosen, og som samtidig åpner en haug med nye dører!

Det er ikke en monstervei vi vil våkne til! Det er lekeplasser, felleshager, parker, en hyggelig nabo. Faktisk så er det slik at med et lokk over E6, vil det være plass til over 2000 nye, hyggelige naboer, bare her på Furuset. Det er ikke langs E6 vi vil gå for å komme oss til skolen! Det er langs en hyggelig gangvei, det er forbi gress og trær. Og når mennesker utenfra kommer hit, til dalen vår, vil vi ikke at de skal tenke at dette er et stygt sted. Vi vil at de skal se rundt seg, og se hyggelige omgivelser, blomster, hunder, hester og bibliotek.

Det eneste problemet med denne gode ideen, er at det aldri utvikler seg fra noe mer enn akkurat det. En ide. Nå er det på tide at ord blir til handling. Vi må vise politikerne at det ikke er noe å vente med lenger. Vi må skrive leserinnlegg, vi må aksjonere, vi må snakke med folk og holde appeller. For jeg tror ikke vi blir lagt merke til, hvis vi ikke sier ifra. Om at nå er det noe som ikke stemmer.

Vi ber ikke om en opera. Vi ber ikke om en hoppbakke. Vi ber om et tiltak for å bedre livskvaliteten til flere tusen mennesker, et tiltak for å forhindre at barna som vokser opp her skal slite med pustevansker resten av livet! Ifølge entreprenører som har erfaring fra slike prosjekter tidligere, kan lokket være ferdig bygget på en sommerferie! Hva er det vi venter på?

Forurensing er ingen bagatell, Groruddalen trenger en tunnel!"

Kommentarer   

#1 Morten Aasen 20-05-2018 08:26
Hei
Hvor lite omfattende er dette lokket og til hvilken pris? Lurer da det står at det er gjort på en sommer.
#2 Lappeteppet 21-05-2018 09:50
Jeg har syklet fra Lørenskog til Oslo mange ganger, å ligge tett på motorvei er ikke like stas. Men pluss for gode sykkelforhold ellers!

You have no rights to post comments