Privatisering, marked og konkurranse

Paulus sykehjem: Eldres brukervalg ble spolert

Paulus sykehjem: Eldres brukervalg ble spolertFra og med i morgen drifter ikke lenger Kirkens Bymisjon Paulus Sykehjem. - Det kom som et sjokk at det ikke lenger er Bymisjonen som skal drive Paulus sykehjem. Vår valgfrihet som pårørende og brukere blir spolert ved slik konkurranseutsetting.

Ingrid Fagerheim var pårørende for en beboer ved Paulus sykehjem da overtakelsen ble kjent i vår. Hun ble sjokkert over vedtaket, fordi hun hadde valgt Paulus som Bymisjonssykehjem for sin søster, og fikk henne flyttet fra et kommunalt sykehjem. - Jeg har sammenligningsgrunnlag også fra tidligere, og valgte bevisst et sykehjem med en tydelig etisk verdiprofil. Dette valget ble nå spolert. Paulus svarte til alle forventninger etter at min søster kom dit. Pårørende ble møtt med like stor respekt og dialog som beboere, de drev forsvarlig og vi ble tatt på alvor, sier hun. Fagerheim satte seg grundig inn i saken da overtakelsen ble kjent.

- Jeg reagerer også på at pårørende eller brukere ikke skal ha et ord med i laget før konkurranse blir avgjort, sier Fagerheim. - Jeg mener bestemt at beboerne også blir forstyrret og påvirket av slike overganger, og syntes jeg merket dette på min søster. Hun understreker at hun har hatt kontakt med mange pårørende ved sykehjemmet som har samme reaksjon.

Les mer på side 2 og 3 i bladet fra Kirkens Bymisjon

Kommentarer   

#1 Ulf Granli BU representant Bydel Grünerløkka 21-11-2008 17:04
Som mangeårig BU medlem og ikke minst - medlem av tilsynsutvalget , var heller ikke vi begeistret for at Kirkens Bymisjon måtte forlate Paulus sykehjem. De overtok - ved konkuranseutstt ing - et kommunalt sykehjem, og løftet dette til stor tilfredshet for brukere og pårørende. Men den uro som det her gis uttrykk for er ubegrunnet. Porsonalet blir ikke endret. Beboerne på sykehjemmet får stort sett de samme menneskene å forholde seg til, og det er det som er det viktige.
Nå som vi er kommen inn i dårlige tider er det viktigere enn noen gang at vi snur alle steiner for at alle skal få best mulig kvalitet på de tjenester de har krav på.
Ulf Granli (H), leder HSS komiteen Grünerløkka
#2 Ivar J 22-11-2008 13:47
Hvis det er så viktig "å få mest mulig kvalitet på tjenester", og som du sier at Bymisjonen "løftet dette til stor tilfredshet for brukerne og pårørende", hvorfor da gamble med å skifte ut denne dokumenterte kvalitet med en annen leverandør som så langt bare kan dokumentere kvalitet gjennom teori på glanset papir?

Og; hva vet du om hvorvidt "personalet blir ikke endret"? Tror du ikke også ansatte foretar bevisste valg av arbeidsgivere og driftsfilosofi? Mange ansatte har aktivt valgt å jobbe i Bymisjonen, og du skal ikke ta for gitt at de er like begeistret for det private Attendo Care, som f.eks. har en dårligere pensjonsordning for sine ansatte.

Og til beboerne: Høyre anser valgfrihet som en viktig kvalitetsfaktor . Rundt 90 eldre har her valgt et sykehjem som drives av Bymisjonen. Men så setter Høyre/Fr.P. en strek over de eldres eget valg, og påtvinger de eldre et helt annet firma og helt annen driftsfilosofi. Jeg vil se dette er respektløst overfor de eldre
#3 Ulf Granli 09-01-2009 18:22
Jeg synes SVs Ivar J. er urimelig når han mer enn antyder at de eldre skulle få et dårligerer tilbud på Paulus Sykehjem når Attendo Care overtar driften fra Kirkens Bymisjon.
Vi som fører tilsyn med institusjonen har ikke funnet grunnlag for å hevde at de har fått et dårligere tilbud i dag enn under Kirkens Bymisjon.

Men for år tilbake når vi valgte å konkurranseutse tte Paulus Sykehjem og Kirkens Bymisjon vant anbudsrunden protesterte også SV mot dette valget. De mente dengang at sykehjemmet var best tjent med kommunal drift.

Dette hadde et skjær av komikk siden Kirkens Bymisjon den gang var ledet av en profilert SV politiker som senere også ble statsråd.

Det er forunderlig at det engang så radikale SV nå stritter imot forandringer og fremstår som en konservativ og konservernde kraft i samfunnet.

Tilslutt vil jeg si at forandringen som skjedde dengang Kirkens Bymisjon overtok driften fra kommunen var betydelig større en det som er tilfelle ved Attendo Cares inntreden på arenaen.

Ulf Granli, Leder HSS komitéen Grünerløkka
#4 Ivar J 09-01-2009 23:28
Til Ulf Granli:

Jeg synes det er rimelig av meg å ta på alvor at Høyre-politiker e argumenterer med at de eldres rett til valgfrihet faktisk representerer en kvalitetsfaktor i seg selv. Derfor virker det for meg underlig når Høyre-politiker en Granli bagatelliserer den situasjon at man på grunn av marked- og konkurransetenk ning gjennom anbud setter en strek over 90 eldres eget valg.

Ja, det er riktig at SV har en prinspiell holdning til konkurranseutse tting av pleie- og omsorgstjeneste r, og mener dette er uklokt både når kommunen vinner anbudet og når f.eks. Kirkens Bymisjon vinner. Dette bl.a. fordi de korte anbudsperioder og de mange skifter av anbydere er en kvalitetsreduks jonen i seg selv. Stabilitet og forutsigbarhet er trolig den viktigste kvalitetsfaktor i omsorgen for eldre og syke.

Og det undrer meg at Granli antyder at partimedlemskap til personer hos anbyderen skal ha betydning for dette standpunktet.

"Det er forunderlig at det engang så radikale SV nå stritter imot forandringer og fremstår som en konservativ og konservernde kraft i samfunnet", skriver Granli. Men vi skal da vel ikke ha forandring fordi forandring har en egenverdi i seg selv? I "gamle dager" var vel Høyres slagord noe i retning av "forandre, for å bevare". Bare for å teoretisere dette: Dersom et sykehjem ligger i topp på brukerundersøke lser, ligger i topp på brukervalg og er byens
mest kostnadseffekti ve; ser Granli fortsatt det ideologisk og prinsipielt viktig å få til forandringer gjennom anbudsutsettels e fordi forandring i seg selv har en egenverdi?
#5 Ulf Granli 19-01-2009 14:08
Til alle!
ja, konkurranseutse tting er den eneste muligheten til å sikre de eldre best mulig kvalitet på tjenestene. Jeg stiller meg uforstående til at noen skulle ha motforestilling er til denne ordningen.
SV gikk i sin tid kraftig imot at Kirkens Bymisjon skulle overta Paulus Sykehjem - men i dag har de endret mening, nå mobiliserer de for at de skal bli værende. Mitt poeng er at det er vinglete og useriøst og - ikke minst - uforståelig!
SOm BU medlem og komiteeleder er jeg ukjent med at det skulle foreligge noen protest fra sykehjemmets brukere og pårørende. Som tidligere nevnt medfører overdragelsen ingen omfattende utskifting av personalet, så beboerne på sykehjemmet vil ikke merke meget av endringen.
Vi følger selvsagt nøye med kvaliteten på vår sykehjem ved regelmessig tilsyn og har ikke registrert noen dramatiske endringer som følge av overdragelsen.
Det bør også være i SVs interesse at våre felles midler blir brukt på beste måte for å gi de pleiettrengende eldre en verdig alderdom.
Ulf Granli (H) BU Grünerløkka
#6 Ulf Granli 03-03-2009 15:21
ad. Paulus Sykehjem
SV har fremsatt påstander i denne spalte som var egnet til frembringe uro og usikkerhet blandt beboerne på Paulus Sykehjem.
Som leder av Helse-, sosial og sysselsettingsk omiteen har jeg nå mottatt rapporter som sier at tilbudene til de eldre på sykehjemmet har utviklet seg i positiv retning etter Attendo Cares overtakelse av driften.
Brukertilfredsheten er stor og tilsynsrapporte ne er svært positive.
Så nå kan de som måtte ha følt uro ved SVs svartmaling ta det med ro. Paulus Sykehjem er et godt sted å tilbringe den tiden en måtte ha behov for stell og pleie. Det er vi på Grünerløkka glade og stolte over.

Ulf Granli(H)
BU medlem og leder av HSS komiteen på Grünerløkka
#7 Ivar J 04-03-2009 20:46
Det er en kjent teknikk å oppkonstruere hva en "motdebattant" mener, for så å polemisere mot det.

Jeg har verken hevdet at Kirkens Bymisjon eller Attendo har drevet/driver sykehjem som gjør det berettiget å tro at kvaliteten er/blir dårlig. Derimot sier jeg at ethvert skifte i seg selv skaper utrygghet og usikkerhet.

Men jeg er stadig forundret over at Høyre i festtaler snakker svært varmt om valgfrihet og de eldres muligheter til selv å velge hvilket sykehjem de vil være på, og gjennom det bl.a. få mulighet til å velge et sykehjem drevet av Kirkens Bymisjon. Men i et jafs, gjennom anbud og konkurranse, setter Høyre en strek over de eldres eget valg og sier: Dessverre. Dere valgte Kirkens Bymisjon men nå har dere bare å akseptere at kommunen har valgt påny for dere. Uansett hva dere vil kaster vi nå ut Bymisjonen, og dere må aksepere at det kommersielle Attendo Care kommer i stedet.

Mer var ikke de vakre ord om valgfrihet verdt. Det er respektløst overfor de eldre.
#8 Ulf Granli 16-03-2009 21:24
Klippe,klippe!
Det er med stadig stigende forbauselse jeg registrer at SVs Ivar J. roter seg bort i denne spalte.
Vi kjenner ikke til at de eldre skulle ha "valgt" noe som helst bortsett fra ønsket om et godt tilbud fra storsamfunnet når de ønsker det. Hvem som måtte lage maten eller forestå stellet er ganske sikkert underordnet, bare kvaliteten er god!
Det har det borgerlige byrådet sørget for på Paulus gjennom gode valg av operatører, og det vil vi fortsette med til beste for våre seniorer.
vennlig hilsen
Ulf Granli (H)BU Grünerløkka
#9 Ivar J 16-03-2009 21:55
Da kan vi konkludere: Høyres lokalpolitikere tror ikke de eldre bruker den valgfrihet som Høyre og Byrådet markedsfører som så viktig.
#10 Øyvind Otto Johansen 01-05-2009 14:29
Jeg var selv pårørende for Judith Fageheim. Paulus sykehjem viste empati og forståelse for pårørende og pasienter, imotsetning til den dritten vi som pårørende ble servert på Tåsen sykehjem. Her hadde de en seng de tok livet av flere pasienter med, inntil at noen oppdaget at der var overledning i sengen. Dette ble påvist av Hafslund, som klippet ledningen av sengen og skrev at den ikke skulle benyttes, samt attestasjon ifra elektriker. Heller ikke bydelsoverlegen Semcesen levnes noen ære i denne saken, en arrogant person som absolutt bør se seg om etter en annen jobb, snarest. All ros til Paulus sykehjem og legen Torbjørg, som jobbet der.Det er meget synd at vi som oljenasjon ikke har råd til å bistå de eldre med økte bevillinger til sykehjemmene, men å tulle bort pengene på børsen, og at våre surt opptjente penger bare kommer i lommene på andre griske bankierer, det har vi råd til. Paulus sykehjem med Bymisjonen burde absolutt fått drive dette hjemmet fortsatt. Bystyret er en skam, som etter mitt syn levnes ingen ære. Når jeg skriver dette innlegget, er der valg som står for døren, og da skal jeg merke meg hva de som har makten har gjort, både på godt og vondt, og da er det helt sikkert noen partier som ikke skal ha min stemme.
#11 Ulf Granli 04-05-2009 22:00
Øyvind Otto Johansen.
Det gleder meg at du som pårørende er glad for at den personen du er pårørende for har fått det bedre. Før du legger stemmeseddelen ned i urnen må du huske på at hvis SV hadde fått det som de ville hadde ikke Kirkens Bymisjon fått lov til å gi den omsorg og service som er deres varemerke. merk deg også at det er SV som regjerer her i landet og som har spilt bort milliarder av våre skattepenger på børsen. Det hadde vært bedre om de hadde satt pengene i banken, da hadde vi hat råd til å gi våre eldre den verdige alderdommen de fortjener.
Ulf Granli Høyre
#12 Ivar J 05-05-2009 00:39
Til Ulf Granli: Du vet bedre enn dette.

SV er vel det partiet i bystyret som sterkest har sloss for å sikre de frivillige organisasjoners deltakelse når det gjelder drift av f.eks. sykehjem.

Du vet også at den internasjonale finanskrisen ikke er skapt av SV, men snarere er selve den internasjonale kapitalismens - midlertidige - sammenbrudd. Og illustrerende nok; nå krever de fleste mer offentlig kontroll, og overlate mindre til markedet. Det motsatte av det som har vært Høyres politikk.

Jeg kan ikke erindre at Høyre på noe tidspunkt har ment at oljefondets midler skulle ha en annen investeringspro fil enn den som den sittende regjering har valgt. Når har Høyre fremmet forslag om at Oljefondets midler burde vært plassert i banken, i stedet for den investeringspro fil som har vært fulgt?
#13 Ulf Granli 25-09-2009 10:43
Det er gledelig at SV nå har blitt ansvarliggjort i regjering og forvalter markedskreftene med entusiasme og glød. Mitt poeng er følgelig at SVs idologiske profil ikke er stort mer verd enn de valgløftene partiet bryter med den største selvfølgelighet . Siden partiet nå fremstår som rævdilter etter storesøster AP, burde det være naturlig å legge ned hele partiet. Men kanskje har medlemmene selv behov for en akademisk lekegrind for sin egen fornøyelses skyld? Det er i hvert fall ikke så mange andre som følger med på ferden.
Men for de som er interessert i det praktiske og ikke luftige teorier: Attendo får nå det beste skussmål fra alle hold og det - SV, er det som er det viktige. Våre eldre får et kjempegodt tilbud på Paulus Sykehjem. Kanskje noe å ta med seg neste gang Ivar Johansen er "skeptisk" til private operatører, ikke på vegen av folket, men på vegne av seg selv og en håndfull museumsvoktere fra SV.

Ulf Granli, ledere Helse og Sosialkomiteen Grünerløkka

You have no rights to post comments