Privatisering, marked og konkurranse

Anbudstorget: 40-årig kronisk suicidal med personlighetsforstyrrelse og adferdsvansker

Ny hjelpetrengende legges ut på anbudstorget Doffin:

"Bydel Østensjø ønsker å prekvalifisere leverandører som kan levere et bo- og omsorgstilbud med bemanning for en mann på rundt førti år. Han er diagnostisert med personlighetsforstyrrelse og adferdsvansker, og er oppfattet som kronisk suicidal. Han sitter for tiden i rullestol, men kan tidvis gå. Han har et langvarig rusmisbruk bak seg og det er søkt legemiddelassistert rehabilitering. Personen bor i dag i en institusjon med døgnbemanning. Hans komplekse psykiske helse, fysiske helse og russituasjon gjør at han har behov for et helhetlig og individuelt tilpasset omsorgstilbud. Oppdragsgiver gjør leverandørene allerede nå oppmerksomme på at det i neste runde av konkurranse, dvs i minimumskravene til selve tilbudet, vil bli stilt krav om at tilbudet skal bestå av egen leilighet med nær tilknytning til bemannet personalbase, innenfor 2 timers kjøreavstand fra Oslo sentrum."

Frist: 3. mai
Gi bud!

Les anbudsdokumentenes kvalifikasjonsgrunnlag
Fortell bystyrets gruppeledere hva du mener om Oslos anbudspolitikk

Kommentarer   

#1 Erik Eriksen 13-04-2011 09:06
Til Ivar Johansen: Det viktigste må vel være hvilket tilbud bruker får og ikke hvem som leverer tilbudet? Tenk om et privat firma kan levere den beste tjenesten? Som vi ser i nyhetsbildet er det jo ofte Kommunene, ikke bare i Oslo, men andre steder også som leverer dårlig tjenester til innbyggerne.
På meg virker det som om bare du hører ordet "privat" så er tjenesten helt ubrukelig og at det er selveste antikrist som driver den? vi andre som klarer å tenke litt lenger vet jo at det er samme type menesker som jobber i det private som i det offentlige og er vels å kompetente til å utføre denne typen tjenester. Man må ikke være ansatt i en Kommune for å være god i jobben sin, snarere tvert imot.
#2 Ivar J 13-04-2011 09:19
Erik Eriksen: dette er slett ikke en diskusjon om private eller offentlige tjenester. i Oslo bystyre tror jeg nok at jeg selv er den som lengst og mest offensivt f.eks. har sloss for ideelle organisasjoners tilstedeværelse i helse- og omsorgssektoren.
her er temaet hvorvidt det er etisk riktig å sette enkeltmennesker s bolig- og omsorgstilbud ut på anbud, et anbudssystem hvor pris som oftest blir tillagt svær stor vekt.
#3 olaffj1@hotmail.com 13-04-2011 09:33
Hva om den private pleieren blir syk , har private firmaer kapasitet til å møte slik aa+
adessuten virker alle private reformer midlertidige på meg. Så fort verdiene er trukket ut av selskapet , legges de ned. Vi bør være stolt over å ha en stat som ivaretar oss om vi blir syke , gamle ol. At det er ting å jobbe med er udiskutabelt , men å bygge ut enda et alternativ vil kun kanalisefe off.penger ned i noens lommer.
#4 Erik Eriksen 13-04-2011 09:48
Ivar Johansen: Kvaliteten på tjenesten som leveres må selvfølgelig være like god fra private som fra det offentlige. Hvis den er like god ser jeg ingen etiske problemer med at private firmaer tjener penger på denne typen omsorg. Hvis man i tillegg frigjør midler som kan brukes på andre gode tjenester i kommunen er det en vinn - vinn situasjon for kommunen.
Kirkens bymisjon er jo et meget godt eksempel på privat/ frivillig organisasjon som leverer meget gode tjenester av denne type.
#5 Tor-Björn Adelgren 13-04-2011 09:55
Anbud på människor det är en skick i Sverige som varade fram till början av 1900-talet. Man auktionerade ut fattigfolk och behövande till inackordering hos bönderna i bygden, auktionerna hölls en gång om året. den som bjöd lägst; alltå den som erbjöd sig att ta hand om folk för lägst summa "vann! Auktionerna avskaffades 1918 då socialtjästlage n infördes. Det är trist ett system som ansågs ovärdigt och omänskligt igen skall vara den omsorg vi skall ge de behövande.
#6 Ivar J 13-04-2011 10:23
Erik Eriksen: ja, Bymisjonen gjør en kjempejobb, og kommunen kan gå i direkteforhandl inger med Bymisjonen uten å gå veien om anbud.

Dette er hva Bymisjonens generalsekretær skrev i Aftenposten forleden dag om eksempler som det over:

Norge trenger ideelle aktører innen rus, eldreomsorg og barnevern. Vil Arbeiderpartiet s landsmøte la gode ord bli til konkret politisk handling på dette området? Da må de sette bremser på anbudspolitikke n. Den bygger på en blind tro på konkurranse og marked på områder disse ikke hører hjemme.

Vi så nylig hvor galt det går når fortjenestemoti vet får overtaket innen helse og omsorg. Når loven tøyes og brytes, rammes både pasienter og ansatte. Dette er graverende, uansett motiv. Men trenden forsterkes av en anbudspolitikk som er selvmotsigende, inkonsekvent og kostbar – ikke bare i penger, men i menneskers livskvalitet og verdighet. Når hjemmet til en kvinne med alvorlige lidelser legges ut på anbud, er det uverdig. Når gode tilbud og fagmiljøer som er grunnlagt på uegennyttig frivillig innsats må legges ned etter tapte anbudsrunder, er det urettferdig – og dumt.     

For de ideelle velferdsaktøren e trengs mer enn noen gang. Til tross for den tilsynelatende tverrpolitiske enigheten om dette, står Frelsesarmeen, Blå Kors, Bymisjonen og andre i fare for å bli presset ut av en anbudspolitikk på villspor, som ikke verdsetter ideelle aktørers særegn e kvaliteter. Her er samarbeid viktigere enn konkurranse, og tjeneste viktigere enn fortjeneste.  
#7 Hanne Eldby 13-04-2011 10:25
Sånn kan vi ikke ha det. Vi må finne andre løsninger for bydelen vår enn å legge folk ut på anud på denne måten. Jeg kommer til å ta dette opp i bydelsutvalget og jobbe for at bydelen selv kan gi det tilbudet som er nødvendig til våre innbyggere.
#8 Ivar Christensen 13-04-2011 12:38
Husk for all del stoppeklokka i anbudsspesifika sjonene! Vurdér også ekstrapoeng om anbyder har praksis fra service på Toyota, jf. NRKs program "Helsefabrikken ". FirstHouse-Hans en dro til Toyotafabrikken for å lære hvordan produksjonen skulle effektiviseres i helsevesenet. Sikkert fint med en tur til Japan på skattebetalerne s regning, men...
#9 Haakon 13-04-2011 13:45
Ivar :
Selvfølgelig er det et spørsmål om privat/offentli g tjenestetilbud. Jeg mener : Hvordan kan man gi ut informasjon om hvilken jobb som må gjøres uten å beskrive den slik du sier det står på Doffin ?
Om det ikke er anbud - hvordan kan da andre enn staten selv komme inn å være med ?

Først vil jeg si at i 2005 valgkampen lovte de rødgrønne oss tidenes satsing på psykriatri. Den er det ingen som har hørt om etter valgdatoen. Det er bare 6 år siden - så vi kan jo ikke forvente oss noe heller i en fei.

Jeg har ei venninne, jeg, Ivar.
Bor i Oslo, deprimert og selvskader. Hun har vært slik nå i 8-9 år og selvfølgelig ikke i stand til å jobbe. Hun går til lege for å få medisinene sine og psykolog.
Ingen løsning etter 8-9 år og ingen er i emning. Hun har derimot fått høyt blodtrykk, betalingsanmerk ninger an mass, diabetes.
Svaret fra det forbilledlige offentlige systemet er mer piller og mer av det som nå ikke har virket på 8-9 år.

Tenk deg hva dette har kostet! Hun får ungufør pensjon. Medisiner på blå resept. Bostøtte (sikkert andre støtter), psykologtimer, legetimer, hjemmehjelp, mistede skatteinntekter , medisiner på blå resept. Og dette i 8-9 år.
Hva tror du? 3 millioner ? 4 ?

Tror du andre - kanskje i andre land - ville kommet lenger med så mye penger på kortere tid ?
Jeg er i allefall sikker på at det opplegget vår forbiledlige av halv-avgud aktige stat ikke har gjort noe for henne. Det har ødlagt livet hennes, gjort henne sykere og kostet samfunnet masse penger.

Og så kommer du å sier at vi ikke må finne på å prøve andre måter å gjøre ting på.
Umenneskelig!
#10 Ivar J 13-04-2011 19:48
Haakon: Du siterer meg på at jeg "sier at vi ikke må finne på å prøve andre måter å gjøre ting på".

Jeg kan ikke finne at jeg overfor har uttalt det, så skjønner ikke dine motiver for igjen å drive med sitatjuks som utgangspunkt for en polemikk.
#11 Haakon 13-04-2011 21:14
Som jeg sier : Om man skal ha tilbud fra flere aktører (du skriver jo i svar til Erik Eriksen av dette ikke er noen debatt om det skal være privat eller offentlige tjenester) så må oppgaven defineres og tilbys til de som kan tenke seg å løse oppgaven.

Og da sier jeg at det er akkurat det : Flere måter å gjøre ting på.
#12 Ole 14-04-2011 11:51
Tja, Haakon; Du får legge venninnen din ut på anbud. Da blir det nok bra.
#13 Haakon 14-04-2011 12:56
Hei Ole.
Ja - alt er jo bedre enn det som skjer her i landet.
Håper å spare sammen nok til å sende henne til England eller Østerrike der de har private systemer som funker.
#14 Birgitte 16-04-2011 00:55
Dette må da stride mot forvaltningslov ens regler om taushetsplikt. Det er helt uakseptabelt at det legges ut slik info om ett menneske som ut fra beskrivelse, ikke kan ivareta sine egne intresser.

Bydeler ved Bestillerkontor har til enhver tid oversikt over hvilke private tjenestetilbyde re som finnes på marked. De kunne ha bedt om anbud på en annen måte for nå får til og med mennesker som ikke har noe med saken å gjøre, full innsyn i anbudet. Det er ikke alt som skal være åpen for lesning.

Har dette blitt klaget inn for fylkesmannen. I såfall må det gjøres. Vi kan ikke ha denne formen for utlevering av mennesker

You have no rights to post comments