Privatisering, marked og konkurranse

Autister på hyppige anbud: Faglig helt på tryne

Autister på hyppige anbud: Faglig helt på tryneJeg jobbet for en del år siden som miljøarbeider på et behandlingshjem for autistiske barn. Jeg vet at det kan ta år å bygge opp et tilbud hvor det autistiske barnet føler seg trygg på hjelperen og rammene omkring. At bydel Sagene derfor, som en konsekvens av anbud, sender autister rundt som pakker er særs uansvarlig.

For at Sagene bydel skal spare penger, har de sendt en 21 år gammel autist fra behandling til behandling. Autisten har måttet flytte fire ganger de siste årene, etter at Sagene bydel har hatt behandlingen av ham ute på anbud. Det til tross for at autister er avhengige av faste og trygge boforhold.

Spesialpedagog Randi Andreassen mener behandlingen ikke holder mål. – Etter mitt skjønn så er det kun penger som har telt her. Det er ikke pasientens behov for trygghet og stabilitet som har betydd noe, sier hun.

Les mer hos NRK Østlandssendingen

Kommentarer   

#1 Vibeke Krag Seim-Haugen 27-04-2011 10:51
‎"Det må imidlertid være grenser for hvilke forandringer kommunene kan gjøre i et tilbud med henvisning til organiseringsfr irhet uten at tjenestemottake ren gis anledning til å klage. I noen tilfelle kan endringen i tilbudet være så stor at endringen i realiteten må anses som et nytt tjenestetilbud. I slike tilfelle må endringen anses som "avgjørelse om tildeling" og dermed være et enkeltvedtak." Dette skrives i et brev fra det klg. sosial- og helsedepartemen t 21.11.95. Jeg ville tro at dette må anses som nytt tjenestetilbud, og at dette må følge forvaltningslov ens regler. Det kommunale sjølvstyre har en grense etter min mening.
#2 Norsk Forbund for Utviklingshemmede 27-04-2011 13:38
Det er vanskelig å se noen umiddelbar bedring. I forslaget til lovverk som Stortinget behandler i disse dager, heter det at klageinstansen skal legge stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyre ved prøving av det frie skjønn i kommunale vedtak. Det å "legge stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyret" er et langt strengere krav enn kravet i forvaltningslov en. Kravet gjelder bare sosiale tjenester.
Professor Jan Frithjof Bernt sier i sin private høringsuttalels e om bestemmelsen at «... hovedpoenget her er at dette er en svært problematisk innskrenkning av en svak gruppes rettssikkerhet, så lenge det også er såpass stor motvilje mot en mer inngående kontroll med slike vedtak på rent rettslig grunnlag».
«Med en slik regel vil klagesaksbehand lingen i praksis så å si unntaksfritt bli begrenset en vurdering av lovligheten av vedtaket, og da ville det vært ærligere om man åpent sa dette i loven. Men hovedpoenget her er at dette er en svært problematisk innskrenkning av en svak gruppes rettssikkerhet, så lenge det også er såpass stor motvilje mot en mer inngående kontroll med slike vedtak på rent rettslig grunnlag», påstår Professor Jan Frithjof Bernt.
Høringsuttalelsen til Professor Jan Frithjof Bernt kan leses her: regjeringen.no/.../...
#3 Berit Berntsen 27-04-2011 13:39
Dette er grusomhet i praksis. Hallo Oslo!
#4 Sigrid Marie Refsum 27-04-2011 13:40
Stabilitet. Kontinuitet. Kan ikke dette tilbys, er anbud meningsløst.
#5 Berit Berntsen 27-04-2011 15:14
Slike oppslag skremmer vannet av oss om jobber med dette eller har familiemedlemme r som blir berørt av det. Det blir jo bare verre og verre og folk går til grunne mens myndighetene står og ser på.
De er fullstendig klar over det.
#6 Ole Johan Beck 27-04-2011 16:26
Å legge slikt ut på anbud viser bare hvor lite de ansvarlige bryr seg om enkeltindividet s skjebner... Å legge botilbudet for en autist ut på anbud på denne måten, er en opprørende nedvurdering av den enkeltes behov for trygghet.
#7 Birgitte 27-04-2011 16:52
Kan denne anbudsordningen være en gjenstand for klage til EMD ?
Denne ordningen her kan bare ikke få lov å eksistere som den gjør i dag.
#8 Gisle Haugum 27-04-2011 18:36
Jeg er helt sjokkert - men burde vel ikke være det. Det følger jo bare trenden.
#9 Berit Berntsen 27-04-2011 23:32
Det er visse ting i liver vi ikke kan gjøre butikk av
#10 Lisbeth Furu 27-04-2011 23:33
Hva er en autist, det er et menneske som har problemer med å forholde seg til andre mennesker. De tolker ikke metaforer eller andre bevegelser ved sproget feks mimikk. Det er grader av autisme, noenlever helt i sin egen verden og de som kommer best ut kan både studere og jobbe.( Asberger syndrom) Disse menneskene trenger forutsigbarhet, trygge fysiske rammer og at de som hjelper er de samme. Det skal så veldig lite som skal til for at de blir redde, og noen blir utavgerende. Har jobbet mye med autister, så jeg vet hvor lite som skal til før verden raser sammen. Hvorfor sender ikke bydelen noen på kurs for å få et bedre innblikk i hva det er som skjer med autister. Kanskje det da kunne komme en holdingsendring blandt politikere og.
#11 Astri Lindholm 27-04-2011 23:33
Jeg etterlyser i denne saken: hva sier Helse. og sosialombudet i Oslo om dette, og er det eventuelt en sak som bør meldes til Helsetilsynet? slik saken er fremstilt her ( dersom vi da har fått en korrekt fremstilling?) virker det for meg som saken er faglig så uholdbart håndtert, at man bør vurdere å trekke inn slike instanser?
#12 Hanne Sønnøve Log 27-04-2011 23:59
spør du meg , så er HELE" helse Norge helt på trynet" !
#13 Hanna Vesterager 28-04-2011 09:32
Til Astri, Jeg ville ha meldt saken til Fylkesmannen og bedt dem om å vurdere Sagene bydels ansvar som bestiller av tjenestetilbude t jvf brukerens behov/ Lov om sosiale tjenester. Virker som bydelsadm fraskriver seg det faglige og forvaltningsmes sige ansvaret.
#14 Berit Berntsen 28-04-2011 14:29
Om vi deler helse-norge i to, er den rent medisinske delen stort sett bra, det er resten som ikke funker. Rehab, botiltak, opptrening, tilrettelegging , hjelpemidler, personlig assistent eller hjelper og opplegg for et bedre og mer verdig liv.
#15 Astri Lindholm 28-04-2011 17:33
som du ser, Ivar: Hanna Vesterager sier:
Jeg ville ha meldt saken til Fylkesmannen og bedt dem om å vurdere Sagene bydels ansvar som bestiller av tjenestetilbude t jvf brukerens behov/ Lov om sosiale tjenester. Virker som bydelsadm fraskriver seg det faglige og forvaltningsmes sige ansvaret.
Jeg foreslår at de som "eier" denne saken, forsøker det! Og hvis det gjøres, kunne det være svært interessant å få vite resultatet!

You have no rights to post comments