Privatisering, marked og konkurranse

Eldreomsorg: Kontrakt med Oslo kommune selges på byen

Eldreomsorg: Kontrakt med Oslo kommune selges på byenJeg leser at Carema Omsorg har solgt seg ut av sykehjemsdriften ved St. Hanshaugen omsorgssenter, samt deltakelse i brukervalgordningen i hjemmetjenestene i ti Oslo-bydeler. Og vips har brukere som aktivt har valgt Carema Omsorg som sin leverandør av hjemmetjenester blitt overprøvd på sitt valg og fått seg en annen leverandør: Unicare Helse AS.

Men er det så lett å komme seg ut av  en kontrakt midt i kontraktsperioden bare fordi selskapet ikke får nok profitt? Og, kan en potensiell leverandør bare kjøpe seg en kontrakt med Oslo kommune på byen, uten å gå veien om anbud?

Jeg ber Byrådet avklare dette overfor bystyret, og sender fram spørsmål ( se under).


Byrådet
Her

Carema Omsorg

Jeg leser at Carema Omsorg har solgt seg ut av sykehjemsdriften ved St. Hanshaugen omsorgssenter, samt deltakelse i brukervalgordningen i hjemmetjenestene i ti Oslo-bydeler. Og vips har brukere som aktivt har valgt Carema Omsorg som sin leverandør av hjemmetjenester blitt overprøvd på sitt valg og fått seg en annen leverandør: Unicare Helse AS.

Dette foranlediger følgende spørsmål:

1.

Er de kontrakter Carema Omsorg har inngått med Oslo kommune for leveranser i brukervalgordningen og drift av St. Hanshaugen Omsorgssenter bindende for leverandøren ut den kontraktsfestede anbudsperiode, eller kan de trekke seg dersom de ikke oppnår ønsket fortjeneste?

2.

Hvis ja, hvorfor vurderes denne situasjonen annerledes enn da leverandøren av Vindern Bo- og Omsorgssenter trakk seg fra kontrakten i kontraktsperioden, og hvor det ble tatt rettslig skritt som resulterte i at leverandøren måtte betale erstatning til kommunen?

3.

Kan leverandøren frikjøpe seg fra leverandørkontrakter ved å selge denne til et annet firma, med de aktuelle beboere og brukere "på lasset"?

4.

Hvis ja, mener Byrådet at nye leverandører ut fra gjeldende konkurranseregler kan oppnå kontrakter som dette med Oslo kommune, uten å gå veien om ordinært anbud?

5.

Hvis ja, vil Byrådet sikre at Unicare Helse AS blir pålagt å levere samme dokumentasjon og vurdert ut fra samme kvalitetskrav som ble stilt når Carema vant anbudet?

6.

Mange brukere har som en del av valgfriheten aktivt valgt Carema Omsorg som leverandør. Vil Byrådet sikre at alle beboere på St. Hanshjemmet og Caremas brukere i 10 bydeler eksplisitt får en aktiv forespørsel fra kommunen på hvorvidt de vil skifte til annen leverandør?

Følg meg på Twitter
Få mine temamessige nyhetsbrev

Kommentarer   

#1 Knut Foss 13-12-2011 10:08
Det er privatisering paa sitt frie marked, stort problem.
#2 Arnfinn Almar Solberg 13-12-2011 10:24
Føler at hele omsorgsbegrepet er malplassert i profesjonell opprettholdelse av liv Og da uavhengig av om dette arbeidet utføres av private eller kommunale aktører Men det er helt klart forskjell på tjenestene som ytes Noen ganger er de private best og noen ganger er det de kommunale :-)
#3 Eirik Gram Franck 13-12-2011 10:25
Nei til konkurranseutse tting av omsorg.
#4 Kjell Strandbakke 13-12-2011 10:25
Dette er trist, Jeg vil ikke bli solgt som en vare. Som arbeidstaker har je et langt arbeidsliv bak meg og har betalt trygdeavgift som skulle gi meg en trygg alderdom. Hvor er de politiske personer og parti som er de jeg har gitt min tillit.Har mange år som tilitsvalgt og kjempet for gode avtaler,dette blir lattlig gjort.Skam dere.
#5 Liv Haugen 13-12-2011 10:26
At ikke høyresiden noen gang kan lære. Omsorg skal ikke konkuranseutset tes. Dette er det dårlig erfaringer med både her i landet og i våre naboland. Men prinsippene rår! Og hvor er valgfriheten?
#6 Magnhild Gilberg 13-12-2011 10:26
Penger,penger.E r det ikke det det til sjuende og sist dreier seg om?
#7 John Persen 13-12-2011 10:29
Den perverserte Grådighet.
#8 Terje Jacobsen 13-12-2011 10:43
Den mye omtalte retten til å velge blir borte i profittåka.
#9 RN 13-12-2011 11:48
Her var det mye synsing på feil eller manglende grunnlag. Det som har skjedd her er at noen har solgt aksjer (Carema) og noen har kjøpt aksjer (Unicare). Det er noe som gjøres hver dag av bl.a Oljefondet, Folketrygdfonde t, KLP m. fler. Eneste forskjell er at her er 100 % av aksjene i selskapet solgt. Derfor vil Oslo kommunes svar på Ivar Johansens spørsmål:

1. Salget for ingen konsekvenser for Oslo kommune. Selskapet Carema omsorg eksisterer fortsatt og har avtaler med Oslo kommune med de samme forpliktelser og rettigheter som tidligere.

2. Som nevnt innledningsvis, dreier dette seg om at et selskap får nye eiere. Kan sammenlignes med sykehusreformen , da sykehusene ble overført fra Fylkeskommunen til staten v/ helseforetakene . Selskapet og driften fortsetter som tidligere, men selskapet vil nok sannysnligvis skifte navn.

3. Dette er besvart. Det som har skjedd er at Carema har trukket seg ut av Norge, men virksomheten, tjenestene til brukere, kontraktsforpli ktelser, ansattes rettigheter mv skjer det ingenting med.

4. I alle kontrakter Oslo kommune har, så har de betingelser knyttet til at virksomheten ikke kan overdras til andre uten skriftlig samtykke fra Oslo kommune. I denne saken antar jeg at Oslo kommune har fått forelagt seg salget. Oslo kommune har nok grundig vurdert dette og funnet ut at de nye norske eierne har den sikkerhet og kompetanse som Oslo krever av sine leverandører.

5. Igjen, det er ikke her snakk om en ny leverandør. Leverandøren Carema omsorg AS eksisterer fortsatt, men selskapet har fått nye eiere. Det er mao ingen endringer hva angår kvalitetskrav

6. Det er fritt brukervalg i Oslo, og brukerne kan fritt velge å skifte når de vil. De som har Carema omsorg som leverandør idag, vil fortsatt ha det imorgen. Om de ikke er fornøyd, så står de fritt til å bytte.

Jeg ser dette som positivt, da nok et helse- omsorgsselskap blir overtatt av norske eiere som vil betale skatt til Norge og bidra til felleskapet. Den norske stat er jo allerede tungt inne på eiersiden i flere av de andre helse- omsorgsselskape ne i Norge, og eneste forskjell her er at de nye eierne er privatpersoner.
#10 Ivar J 13-12-2011 12:11
RN:
Mao: taper man et anbud kan man kjøpe seg kontrakt med kommunen ved å kjøpe opp et selskap på børsen.
#11 Anders Aasland 13-12-2011 17:07
Jeg synes det er ille at en politiker ikke forstår forskjellen på eierskap, driftsansvar og kontrakt og hvordan dette virker. Dersom du leverer inn et anbud og ikke får jobben er det en grunn til det. Da er det for dårlig.Den som får anbudet enten de heter Unicare eller Bymisjonen inngår en kontrakt med kommunen om forutsetninger fior driften. Om noen kjøper eller tar over selskapet i kontraktsperiod en skal driften skje etter inngått kontrakt.
#12 Ivar J 13-12-2011 17:54
Anders A: jeg skjønner at du som ansatt i Carema og leder på St.Hanshaugen Omsorgssenter har behov for forsvar. Men ikke lat som om du forvalter de evige sannheter på politikkens område.

Både du og jeg vet at Adecco også tok over Ammerudlunden med forpliktelse om at driften skulle skje etter inngått kontrakt, uten at det var så mye verdt. Ved en anbudsrunde vurderer man ikke bare den beskrevne kvalitet og leveranse, men også firmaets soliditet ellers og forutsetning for å kunne levere den beskrevne kvalitet. Adecco-lignende firmaer håper jeg - ut fra Oslos lærdom - ville falle igjennom i nye anbudsrunder.

Kommunen må foreta samme kvalitetsvurder ing om noen kjøper opp et firma som skal levere eldreomsorgstje nester i Oslo. Unicare har faktisk ikke vunnet noe anbud i Oslo, men kommer seg inn bakveien. Og ingen eldre har i brukervalgsordn ingen valgt Unicare.

Det kan ikke være slik at om du er pengesterk og kan kjøpe et firma så er det automatikk i at de skal få levere eldreomsorgstje nester på Oslo kommunes regning.
#13 Kåre Elvik 13-12-2011 19:22
er det omtalen fra Sverige som svir??????
#14 Barbro Svensson 14-12-2011 07:43
og noen politikere mener faktisk at alt skal bli bedre og effektivere... tullball, men dessverre - vi betaler for dette våset! Stans det!
#15 Terje Kristensen 14-12-2011 07:51
Ærre mulig. Dette må være et BI derivat. Hva nå det må være.
#16 Anders Aasland 14-12-2011 11:37
Herr Johansen må tåle et tilsvar på egen sleivbemerkning på sin side. At jeg har en mellomlederposi sjon i Carema er uinteressant i denne sammenhengen. Jeg skriver med identitet som og privatperson med innsikt i privat og offentlig helsetjeneste i motsetning til Johansen som har denne bloggen i kraft av å være politiker. Han må derfor være forberedt på at utsagnene hans blir tolket fra det perspektivet. Jeg forventer i denne sammenheng at Johansen skiller mellom snørr og barter og forholder seg til mine meninger slik de er og ikke tillegger meg motiver jeg ikke har. Jeg har ingenting å forsvare i eierskiftesaken fordi jeg rett og slett ikke har noen intereser i den. Jeg regner forøvrig med at alle ansatte i omsorgsbransjen vil vurderes ut fra hvor godt jobben gjøres og ikke hvem som eier dem. Det samme regner jeg med at alle tjenestemottage rne gjør også. Jeg skjønner at Johansen sanker argumenter som støtter hans motstand mot privat omsorgstjeneste (selv om han fra før av er uklar i hvorfor den tredje sektor ikke berøres av standpunktet) men jeg forventer at han setter seg inn i sakene og argumenter redelig.

You have no rights to post comments