Privatisering, marked og konkurranse

Selektivt anbudsskryt

Selektivt anbudsskryt
Høyres Rune Aale-Hansen har de ideologiske skylappene på, og forteller bare halve historien når han i Aften 14. des skal skryte av bestemor på anbud. Han skriver blant annet:

"Et av sykehjemmene med lengst erfaring med konkurranseutsetting er St. Hanshaugen omsorgssenter. Ved den siste konkurranseutsettingen ble det utelukkende konkurrert på grunnlag av kvalitet. (..) Kommunen tapte fordi den ikke levere god nok kvalitet."

Tja, alle tapte vel. For historien stopper jo ikke der.

Forleden ga det multinasjonale selskapet Carema Omsorg beskjed om at de selger seg ut av eldreomsorgsdrift i Norge og ikke lenger vil drifte St. Hanshaugen Omsorgssenter eller levere tjenester i brukervalgordningen i bydelenes hjemmetjenester. Heller ikke Carema Omsorg kunne altså levere god nok kvalitet, hvis det samtidig skulle gis tilstrekkelig økonomisk avkastning til Carema og deres eiere.

Det har solgt ut hele greia. Uten anbud kan firmaet Unicare Helse AS dermed overta driften. Kommunale eldreomsorgskontrakter for Oslo kommune kan nemlig indirekte også kjøpes på børsen.

Så etter 3 år skifter St. Hanshaugen omsorgssenter igjen driftere. Langsiktig, forutsigbarhet og kontinuitet er det aller viktigste kvalitetskritieriet i omsorgstjenestene. Det er de eldre som først og fremst er taperne i konkurranseideologien. Men, pytt, pytt, ideologien er viktigst.

Kommentarer   

0 #1 Sissel Sypriansen 05-01-2012 09:20
Billig, bra og bedre med høy avkastning til drifterne, skjønner selv en uten økonomisk utdanning at er umulig.......
0 #2 Haakon 05-01-2012 21:32
Det er spesielt at Ivar, som selektivt kritiserer private aktører for noe også offentlige gjør, går hardt ut å kritiserer andre for å være selektive.
0 #3 Petra 05-01-2012 23:55
jaja, Haakon, jeg skjønner du har lite å bidra med til det materielle innholdet i debatten, og kanskje til og med synes innholdet fra Høyre-fyren er litt pinlig.

da er det så mye enklere å prøve seg med å ta mannen framfor ballen.
0 #4 Haakon 06-01-2012 01:00
Vet du, Petra. Jeg syns Ivar er minst like konstruktiv.
Det virker som det eneste hallelujaløsnin gen som fins er offentlig, offentlig, offentlig.

Se deg om. Se på ventelistenen på private sykehus vs. offentlige. Og så ser vi at det hellige systemet heller bruker sykepenger i 7-9 uker på å ta enkle CT og MR biler (40.000 kr?) enn å kjøpe det for 5-6000 privat. Sløsing.

Se på tilstanden på skolene. Varme, ventilasjon. Toalett. Vedlikehold. Og så ser du på de private. Tror du noen ville kjøpe plass til barna sine om det ser ut som de offentlige?
Man snakker om dyktige lærere og videreutdanning . Det er bra. Burde være selvfølgelig. Men - læremiljø? Ingen som tørr å snakke om....

Se på sykehusenes standard. Ullevaal som arbeidstilsynet ikke lenger mener er egnet som sykehus. Se på Drammen og Molde. 30 år gamle sykehus som pga manglende vedlikehold nå må bygges nytt. Se på Volvat. Omtrent like gammelt og fremstår som nytt.

De private må vedlikeholde, skjønner du. Ellers er de borte.

Se på hvordan det offentlige bygger veier. Stykkevis og delt. Maskiner flyttes frem og tilbake der det er budsjett det aktuelle året. I stedet for å låne penger, bygge jevnt og trutt. Raskere og billigere. Slik private gjør andre steder.

Se på private tilbud i andre land.

Jeg er dypt uendig i at om man ønsker å vise omsorg for en stadig større eldre befolkning så MÅ man velge det offentlige som arbeidsgiver!

Derfor - Petra. Derfor er jeg så lei av å se skattepengene mine bli brukt på en sløsete og feil måte. Jeg betaler min skatt. Og når jeg ser noe bra så tenker jeg ta det er med glede.
Men, jeg har også rett til å kritisere.

Jeg er derfor mot offentlige, offentlige, offentlige.
Ivar kritiserer de som kun snakker om den ene siden av medaljen. Og så gjør han det samme selv.
Snakk om tillitsskapende holdning!

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode