Privatisering, marked og konkurranse

Enkeltpersoner på anbud: Byrådet må svare på nye spørsmål

Enkeltpersoner på anbud: Byrådet må svare på nye spørsmålLike før jul sendte Marianne Borgen og jeg fram et forslag til Oslo bystyre med denne konklusjonen: "Oslo kommune stopper med umiddelbar virkning alle anbudsutsettelser av enkeltpersoner innenfor helse, sosial og barnevernssektoren." Byråd Aud Kvalbein kommenterte forslaget i notat til finanskomiteen av 11. januar.

Byrådens svar gjør at det fortsatt er uklarhet på det juridiske grunnlaget for Byrådets standpunkt, og jeg har sendt fram oppfølgingsspørsmål til Byrådet relatert til to problemstillinger:

- KOFA-dommen åpner for at anbud ikke er et krav der det gjelder enkeltkjøp innenfor barnevern, og det er opplagt at premissene også har overføringsverdi på enkelte andre saksområder, særlig når det gjelder f.eks. psykisk utviklingshemmede.

- Staten/helseforetakene har stadfestet ny rutine, og ikke offentlig anbud, når det gjelder kjøp av institusjonsplasser innenfor rusomsorgen.

- KS sin FOU-rapport fra advokatfirmaet Kluge vedr "kjøp av helse- og sosialtjenester til  enkeltbrukere" dokumenter på en god måte lovgivningens krav til brukerinnflytelse ved anbud innenfor denne sektoren. Allikevel nektes pårørende innsyn i anbudsdokumenter.

Mener byrådet - ut fra lovens bestemmelser om brukermedvirkning - at dette er en informasjon den berørte/de pårørende ikke skal ha innsyn i? Ville dette vært informasjon berørte/pårørende ville fått innsyn i dersom alle aktuelle potensielle leverandører hadde vært offentlig drevne institusjoner?


You have no rights to post comments