Privatisering, marked og konkurranse

Anbud: Enormt kostnadskrevende

Anbud: Enormt kostnadskrevendeJeg har sagt det hopetall av ganger: Anbudshysteriet er enormt kostnadskrevende, både for offentlig sektor og næringslivet.. Hele 16 milliarder årlig. Norge har anbudsregler som går langt ut over EU-reglene, og disse særnorske reglene gjør at det kan koste så mye som 300.000 kroner å la private konkurrere om et oppdrag til under 1 million kroner. Bare Tyskland er verre.

Et oppslag i dagens Aftenposten understreker at vi her er ute å kjøre: 22 ringpermer med dokumentasjon og spesifikasjoner, nesten 60 kg papir, måtte Reid Husvæg i Stavanger-bedriften Tre og Stål AS stille med for å kunne delta i konkurransen om å levere kontor- og skolemøbler for 40 millioner kroner i fjor.

– Det krever enormt mye arbeid for oss, men det krever også veldig mye arbeid for de i det offentlige som skal gå gjennom alt fra alle tilbyderne. Innkjøpere i stat og kommuner gjør det i beste hensikt, men de mangler kunnskap. Dermed setter de opp alt mulig av nødvendige og unødvendige krav, bare for å være på den sikre siden, sier Husvæg.

Denne, og andre typer ressurssløsing i det offentlige, bekreftes i en fersk rapport utarbeidet av analyseselskapet Menon Economics for arbeidstagerorganisasjonen Akademikerne.

Les mer i Aftenposten
Les selve rapporten

Kommentarer   

#1 charlie 23-04-2012 16:52
Anbudshysteriet til Høyre og FRP viser at disse partiene av ideologiske grunner vil sløse bort milliarder av skattekroner. Målet er ikke mest mulig og best mulig offentlig tjenestetilbud, men mest mulig skattepenger til de private aktører. Snakk om parasitter. Frp fjerner helsekøer ved å ta bort tilbudet. Fordi pengene forsvant i en anbudsprosess kunne ikke tilbudet opprettholdes. Heia Siv?1???

You have no rights to post comments