Privatisering, marked og konkurranse

Norlandia-sykehjem: Underbetaling i strid med kontrakten?

Norlandia-sykehjem: Underbetaling i strid med kontrakten?På papiret ser Oslo kommunes kontrakt med kommersielle sykehjemsleverandører OK ut: "Leverandører og deres underleverandører plikter å ha lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende avtale, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke, jf reglene i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter av 08.02.2008."

Men virkeligheten ved Norlandias sykehjem i Oslo er annerledes. Ansatte tok utdannelse som helsefagarbeidere, men arbeidsgiver avviste at de skulle gå opp i lønn. Arbeidsgiver (Norlandia) begrunner dette med at "de allerede har høy lønn". "Høy lønn" for Norlandia er p.d.d. 147,- pr. time. (årslønn 275 000) etter 5 års ansiennitet som pleieassistent.

I Oslo kommune ville de nyutdannede helsefagarbeidere økt sin lønn til 166,68,- pr. time som helsefagarbeider (årslønn 312 000). Assistentlønn ville vært 150,87,- (årslønn 282 000). Norlandia lønner altså allerede i dag under kommunens satser.

Det bør lønne seg å ta utdannelse i helsesektoren. Det er viktig at ansatte øker sin kompetanse og trygghet rundt arbeidet. Sånt som dette motiverer ikke de ufaglærte ansatte i det private selskapet til å ta utdannelse. De gir til bedriften i form av økt kompetanse og kvalitet, men bedriften gir ikke tilbake i form av økt lønn.

Jeg mener det er uakseptabelt at Oslo kommune/Byrådet ser gjennom fingrene på denne form for sosial dumping, som vel også må være i strid med Norlandias kontrakt med Oslo kommune.

Kommentarer   

+1 #1 Renate 20-05-2012 16:46
Fy skamme seg!!!!

You have no rights to post comments