Privatisering, marked og konkurranse

Oslo Canser Cluster Innovasjonspark: Tvilsom avtale velter kostnader over på kommunen

Oslo Canser Cluster Innovasjonspark: Tvilsom avtale velter kostnader over på kommunenDet snakkes så ofte om at OPS og OPS-lignende prosjekter gjør at man reduserer kommunens risiko, og skyver denne over på private aktører. Det blir mer forutsigbarhet for kommunen, dog på et dyrere nivå.

Men med eksempelet Oslo Canser Cluster Innovasjonsjonspark og nye Ullern Videregående Skole så ser vi at virkeligheten er en annen: Her kan de bare true med konkurs, og straks tvinges kommunen til å gi den private aktøren mere grunker fra kommunekassa. Eller for å bruke Byrådets språk: “Uten reforhandlinger ville OCCI etter byrådets vurdering vært uten evne til å oppfylle sine forpliktelser overfor kommunen, slik at unnlatt reforhandling ville innebåret at kommunen ikke hadde fått realisert sitt prosjekt."

Her er det faktisk verre enn OPS-prosjektene, for risiko flyttes nå andre veien. Sitat fra byrådssaken: “Med tilleggsavtalen blir risikoen for markedsnivå for rentepåslag overført til kommunen.” I notat til finanskomiteen estimerer Byrådet at eierne av OCCI gjennom dette – over 25 år – får en forbedring av sitt prosjekt i nåverdi med 58 millioner. Dette er OPS på sitt verste.

Les mitt innlegg i bystyret om saken.

 

 

Oslo bystyre 12. des. 2012
Ivar Johansen, SV

Sak 360 Tilleggsavtale til avtaler mellom Oslo kommune og Oslo Canser Cluster Innovasjonspark AS

Ordfører,

Initiativet til å etablere et tett samarbeid mellom nye Ullern Videregående Skole og det nyetablerte kreftforskningsmiljøet ved Oslo Canser Cluster Innovasjonspark er en kjempebra ide. Tidligere Høyrestatsråd Ansgar Gabrielsen og hans folk hadde et godt konsept. Et samlet bystyre har heiet på dette, og alle har ønsket å etablere et slikt samarbeid.

Da bystyret for 2 år siden behandlet saken hadde vi forskjellige alternativer. SV og Arbeiderparti foreslo at prosjektet skulle realiseres ved at kommunen selv, gjennom ordinær anbudskonkurranse, skulle bygge den nye videregående skolen, mens forholdet til OCCI skulle organiseres gjennom langsiktige samarbeidsavtaler.

Det borgerlige flertall i bystyret vedtok det OPS-lignende prosjektet. Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg sa i bystyredebatten bl. a dette:

“De avtalene som nå inngås gir stor grad av sikkerhet for at forpliktelsene i avtalene og intensjonene bak nye Ullern videregående skole blir realisert.”

“Vi trenger ikke mer middelmådighet i norsk skole. Vi trenger flaggskip, og i dag sjøsetter Oslo bystyre ett på Ullern,” sa Fr.P i sitt innlegg.

Jaggu, sa jeg smør. Den sikkerhet og langsiktighet Høyre så vakkert snakket om var ikke en gang verdt papiret den var skrevet på. Flaggskipet Fr.P snakket om har så langt grunnstøtt.

Det snakkes så ofte om at OPS og OPS-lignende prosjekter gjør at man reduserer kommunens risiko, og skyver denne over på private aktører. Det blir mer forutsigbarhet for kommunen, dog på et dyrere nivå.

Men så ser vi at virkeligheten er en annen: Her kan de bare true med konkurs, og straks tvinges kommunen til å gi den private aktøren mere grunker fra kommunekassa. Eller for å bruke Byrådets språk: “Uten reforhandlinger ville OCCI etter byrådets vurdering vært uten evne til å oppfylle sine forpliktelser overfor kommunen, slik at unnlatt reforhandling ville innebåret at kommunen ikke hadde fått realisert sitt prosjekt.”

Her er det faktisk verre enn OPS-prosjektene, for risiko flyttes nå andre veien. Sitat fra byrådssaken: “Med tilleggsavtalen blir risikoen for markedsnivå for rentepåslag overført til kommunen.” I notat til finanskomiteen estimerer Byrådet at eierne av OCCI gjennom dette – over 25 år – får en forbedring av sitt prosjekt i nåverdi med 58 millioner.

SV kan ikke gå for en slik verdiøkning for investorene, tatt fra bykassa. Vi fremmer vårt opprinnelige forslag: Oslo kommune bygger selv Ullern Videregående Skole, og inngår en ordinær samarbeidsavtale med OCCI.

Les fra bystyrebehandlingen

Følg meg på Twitter

Abonner mine Facebook-oppdateringer

tilsendt temavise nyhetsbrev

You have no rights to post comments