Privatisering, marked og konkurranse

Dagsentre for utviklingshemmede: Fortsatt usikkerhet

Dagsentre for utviklingshemmede: Fortsatt usikkerhetDagsentrene for psykisk utviklingshemmede må fortsatt leve med utrygge driftsrammer. Bystyreflertallet sa onsdag nei til å rydde opp. Jeg sa i den sammenheng blant annet:


"Psykisk utviklingshemmede er en særs sårbar gruppe. Mer enn kanskje noen andre brukere av kommunale tjenester er de avhengig av stabilitet i hjelpetilbudet. Det kan ta år å etablere nødvendig trygghet og fortrolighet mellom den utviklingshemmede og hjelperne på dagsenteret, organisering av oppgavene og ikke minst: trygghet i forhold de øvrige deltakerne i dagsentertilbudet.

Dagsentertilbudet som drives av de 3 ideelle organisasjonene kan unntas fra anbud og konkurranse, dersom kommunen vil. Konkurranselovgivningen gir rett til unntak. Det er derfor politisk ideologi som gjør at Byrådet allikevel fortsetter som før. Man velger frivillig og aktivt anbud, selv om vi vet at dette ikke gir den nødvendige stabilitet og forutsigbarhet for brukerne av tjenestene.

Når det er sagt: Høyre- og Fr.P-representantene Blich og Holstad har her innenfor konkurransemantraets   ramme, fremmet et i hovedsak klokt forslag. De foreslår å flytte makt fra forvaltningen og over til de psykisk utviklingshemmede selv og deres pårørende. Det er bra! Men så skjønner jeg ikke hvorfor helse- og sosialkomiteen, initiert av de borgerlige partier, ønsker å skyte ned forslaget,"  sa jeg blant annet.

Les hele mitt innlegg nedenfor
Les mer fra bystyrebehandlingen



Oslo bystyre 30. januar 2013
Ivar Johansen, SV

Sak Forslag fra Carl Christian Blich og Henning Holstad vedr fremtidig organisering og finansiering av dagsentertilbud til mennesker med utviklingshemming

Ordfører,

Psykisk utviklingshemmede er en særs sårbar gruppe. Mer enn kanskje noen andre brukere av kommunale tjenester er de avhengig av stabilitet i hjelpetilbudet. Det kan ta år å etablere nødvendig trygghet og fortrolighet mellom den utviklingshemmede og hjelperne på dagsenteret, organisering av oppgavene og ikke minst: trygghet i forhold de øvrige deltakerne i dagsentertilbudet.

Dagsentertilbudet som drives av de 3 ideelle organisasjonene kan unntas fra anbud og konkurranse, dersom kommunen vil. Konkurranselovgivningen gir rett til unntak. Det er derfor politisk ideologi som gjør at Byrådet allikevel fortsetter som før. Man velger frivillig og aktivt anbud, selv om vi vet at dette ikke gir den nødvendige stabilitet og forutsigbarhet for brukerne av tjenestene.

Når det er sagt: Høyre- og Fr.P-representantene Blich og Holstad har her innenfor konkurransemantraets  ramme, fremmet et i hovedsak klokt forslag. De foreslår å flytte makt fra forvaltningen og over til de psykisk utviklingshemmede selv og deres pårørende. Det er bra! Men så skjønner jeg ikke hvorfor helse- og sosialkomiteen, initiert av de borgerlige partier, ønsker å skyte ned forslaget.

Bystyret har tidligere, 17. des. 2008, behandlet sak om dagsentertilbudet til psykisk utviklingshemmede. Bystyret hadde da både presiseringer og tilleggsforslag i forholdet til Byrådets forslag. Det overrasker meg da at helse- og sosialkomiteens i sin innstilling i dag ønsker å nullstille bystyrevedtakene, og ber Byrådet undersøke om gjeldende praksis er i tråd med Byrådets opprinnelige forslag. Det må da vel i så fall være bystyrets vedtak man refererer til?

De to representantene skriver i sitt forslag: «Enkeltpersoner skal i fremtiden ikke konkurranseutsettes, og dette vil naturlig utgå som en konsekvens av fritt brukervalg.» Klokt tenkt. 28. mars i fjor behandlet bystyret det samme tema, gjennom et privat forslag fra Marianne Borgen og meg. I den sammenheng fremmet nettopp de samme Kvisgaard, Berge og Hagen følgende forslag, som ble vedtatt:

«Bystyret viser til det pågående arbeidet med gjennomgang av anbudsprosesser i offentlige anskaffelser av tjenester til enkeltbrukere og ber byrådet komme tilbake til bystyret med en sak når arbeidet er sluttført.» I notat til finanskomiteen har byråd Kvalbein opplyst at rapporten fra kommunens prosjektgruppe på dette skulle levere sin rapport ultimo februar i fjor. Byrådet har allikevel ennå ikke fremmet sak for bystyret.

Jeg må forutsette at denne byrådssaken må være nær forestående, og det overrasker meg derfor at helse- og sosialkomiteen, etter å ha hatt det private forslaget liggende i snart halvannet år, plutselig fikk det så travelt med å sende saken til bystyret. Det helt naturlige ville jo være å vente på den varslede byrådssaken. Det blir helt galt å hastebehandle denne saken i dag, uten å se den i sammenheng med de drøftinger og avklaringer som gjøres i den varslede sak om anskaffelse av tjenester til enkeltbrukere.

SV foreslår å sende saken tilbake til helse- og sosialkomiteen.

Følg meg på Twitter
Følg meg på Facebook
tilsendt temavise nyhetsbrev

Kommentarer   

#1 Henning Holstad 04-02-2013 16:19
Sukk, sukk sukk!! Da er dagsenterpasien tene kastet ut i ny usikkerhet, og en ny runde med byråkratisk "vurdering". Jeg tillater meg å være flau på flertallets og eget parties vegne.

Denne saken har brukt et par år i Helse- og Sosialkomiteen. Alle partier var rørende enige på et valgmøte på Ragna Ringdahl før kommunevalget. Saken er et godt eksempel på hvor lite valgløfter er verdt. Selv i saker der alle partier var enige og ønsket en endring.

Konkurransetset ting av omsorgstilbud for denne sterkt multi-utvikling shenende og svært begrensede gruppen, er en uverdig belastning. Disse personene behøver stabilitet livet ut. Jeg får vondt inni meg overfor alle brukerne og de pårørende i forhold til dagsentertilbud et til utviklingshemme de.

You have no rights to post comments