Privatisering, marked og konkurranse

Mer bestiller-utførermodell ble svaret, men hva var spørsmålet?

Mer bestiller-utførermodell ble svaret, men hva var spørsmålet?Konsulentfirmaet Deloitte konkluderer i en rapport for Kommunesektorens organisasjon (KS) at ekstrem bestiller-utførermodell med stykkprisfinansiering bør innføres i kommunale helse- og omsorgstjenester. Rapporten er bestilt av KS sitt Program for storbyforskning. Oppdraget var å utrede kostnader og gevinster ved bestiller-utførermodeller (BUM) innenfor helse- og omsorgstjenesten i syv storbyer og fem bydeler i Oslo. 

Konsulentrapporten svarer imidlertid ikke på spørsmålet som KS stiller. Feil i metode og tilnærming gjør anbefalingene og analysene til konsulentene i beste fall uinformerte, i verste fall til partsinnlegg for markedsstyring og konkurranseutsetting. Viktige funn i deres egen studie taler i mot deres egen konklusjon og er i realiteten argument for en tradisjonell forvaltningsmodell for disse tjenestene:

”Hovedinntrykket fra intervjuene er at incentivet til forebyggende innsats først og fremst ligger i den enkelte medarbeiders faglige stolthet, og at det oppleves som riktig å jobbe for å forebygge funksjonssvikt, framfor at modellen i seg selv har påvirkning på dette”. Dette blir imidlertid ikke framhevet verken i konklusjon eller i anbefalinger fra konsulenten. For Velferdsstatens Helene Bank har foretatt en kritisk gjennomgang av rapporten.

Les konsulentfirmaets rapport
Les Helene Banks detaljerte kritikk av rapporten
Les min tidligere kritikk av rapporten