Privatisering, marked og konkurranse

Byrådet vil selge- og anbudsutsette barnehager: Hvordan skal kvalitet sikres, spør Alna bydelsutvalg

Byrådet vil selge- og anbudsutsette barnehager: Hvordan skal kvalitet sikres, spør Alna bydelsutvalg

"Bydel Alna har helt siden den ble etablert i 2004 satset mye på barn og unges oppvekst og vi har ønsket å se barn i sammenheng med foreldre/foresatte. Gjennom Groruddalssatsingen har vi fått meget stor andel av våre 4 og 5 åringer i barnehage og vi har kommet i kontakt med svært mange foreldre/foresatte, som vi da har kunnet gi tilbud om diverse nyttige tjenester. Særlig har språk vært en viktig faktor i våre kommunale barnehager, gitt den befolkningssammensetning vi har. Det at Bydel Alna har en stor andel av kommunale barnehager har gjort at vi kunne jobbe godt på tvers med andre kommunale tjenester som bydelen har ansvar for.

Selvsagt ser vi at det i Bydel Alna finnes eksempler på gode og velfungerende private barnehager, men som kjent er ikke de pålagt å følge, den av bystyret vedtatte, Oslo-standarden for kommunale barnehager, der blant annet det pedagogiske tilbudet er vektlagt svært mye. 

Byrådet er opptatt, noe som også vi i BU er, av det pedagogiske tilbudet og innholdet i de kommunale barnehagene. Vil det legges inn klausuler om at også en privat aktør skal pålegges å følge Oslo-standarden for pedagogisk innhold, etc.? Om ikke – hvordan ser kommunen for seg at dette blir ivaretatt på en god måte? Vil bydelen kunne føre tilsyn med de private aktørene og dermed påse at det drives en forsvarlig barnehage i forhold til pedagogisk tilbud, herunder språktrening, og en forsvarlig bemanning, og hvilke virkemidler vil en bydel ha dersom er finner avvik?"

Dette er to av de mange spørsmålene bydelsutvalget i bydel Alna stiller i et åpent brev til byråd Anniken Hauglie. Les alle spørsmålene nedenfor.

For min del har jeg sendt fram følgende spørsmål Byrådet skal besvare overfor bystyret:

"Jeg leser at Byrådet har planer om å konkurranseutsette drift av barnehager i navngitte, utvalgte, bydeler.

I bystyrets vedtatte "Budsjettfullmakter delegert til bydelsutvalgene" heter det: "Bydelsutvalget gis innenfor sitt ansvarsområde fullmakt til å konkurranseutsette tjenester/tjenestesteder som utføres med kommunalt ansatte. Som tjenester/tjenestesteder forstås oppgaver/tjenesteytende enheter innenfor bydelsutvalgets ansvarsområde."

Jeg antar derfor at dette er å anse som en anbefaling til de aktuelle bydelene, som forutsetter aktivt vedtak i bydelsutvalget. Er Byrådet enig i dette?"

 

Åpent brev til byråd for kunnskap og utdanning – Anniken Hauglie

- salg og konkurranseutsetting av barnehager i Bydel Alna   

       

Som en del av budsjettforliket i Oslo bystyre i desember 2012, ble det vedtatt å gjennomføre et prøveprosjekt med salg og konkurranseutsetting av et visst antall barnehager. Partene sentralt har nå pekt på Bydel Alna, Søndre Nordstrand og Vestre Aker, der dette prøveprosjektet skal gjennomføres. Det skal selges 10 kommunale barnehager i løpet av 2013 og konkurranseutsettes 7 kommunale barnehager i løpet av 2013-2014.

For oss som er lokalpolitikere i Bydel Alna, kommer dette svært overraskende at Bydel Alna har blitt plukket ut til dette prøveprosjektet, og vi kan ikke se at dette er barnehageansvarlig forankret.

Bydel Alna har helt siden den ble etablert i 2004 satset mye på barn og unges oppvekst og vi har ønsket å se barn i sammenheng med foreldre/foresatte. Gjennom Groruddalssatsingen har vi fått meget stor andel av våre 4 og 5 åringer i barnehage og vi har kommet i kontakt med svært mange foreldre/foresatte, som vi da har kunnet gi tilbud om diverse nyttige tjenester. Særlig har språk vært en viktig faktor i våre kommunale barnehager, gitt den befolkningssammensetning vi har. Det at Bydel Alna har en stor andel av kommunale barnehager har gjort at vi kunne jobbe godt på tvers med andre kommunale tjenester som bydelen har ansvar for.

Selvsagt ser vi at det i Bydel Alna finnes eksempler på gode og velfungerende private barnehager, men som kjent er ikke de pålagt å følge, den av bystyret vedtatte, Oslo-standarden for kommunale barnehager. Der blant annet det pedagogiske tilbudet er vektlagt svært mye.

På bakgrunn av våre betenkeligheter med dette prøveprosjektet og også hvorfor Bydel Alna, er valgt ut har vi en rekke spørsmålsstillinger og ber aktuell fagbyråd om svar på dette innen – 13.11.

 

Det ønskes svar på følgende spørsmål og problemstillinger:

 

Salg:

Betyr det at en skal selge hele bygningsmassen og den kommunale tomten?

Vil det ved salg bli knyttet noen klausuler til hvor lenge det fortsatt skal drives barnehage i den aktuelle bygning / tomt? Eller vil en nye eier kunne starte en hvilken som helst virksomhet i aktuelle bygning/tomt, etter noe tid.

Dersom en evaluering av prosjektet konkluderte med at en ikke oppnådde ønsket effekt. Hvordan vil en ta høyde for dette, ved et eventuelt salg?

 

Konkurranseutsetting:

Er det kun pris som vil ligge til grunn ved valg av leverandør? Vil andre forhold, som et godt pedagogisk tilbud og god bemanning, bli vektlagt?

Skal en leverandør kun leie lokaler og tomt, der kommunen fortsatt står for alle kostander på vedlikehold, tomteleie etc.?

Skal dette stadig ut på nye anbud (etter 3 eller 5 år) og hvordan regnes da kostnadene på dette arbeidet inn?

 

Pedagogisk tilbud

Byrådet er opptatt, noe som også vi i BU er, av det pedagogiske tilbudet og innholdet i de kommunale barnehagene. Vil det legges inn klausuler om at også en privat aktør skal pålegges å følge Oslo-standarden for pedagogisk innhold, etc.?  Om ikke – hvordan ser kommunen for seg at dette blir ivaretatt på en god måte?

Vil bydelen kunne føre tilsyn med de private aktørene og dermed påse at det drives en forsvarlig barnehage i forhold til pedagogisk tilbud, herunder språktrening, og en forsvarlig bemanning, og hvilke virkemidler vil en bydel ha dersom er finner avvik?

 

Forholdet til foreldre/foresatte

Hvordan ser kommunen for seg at foreldre skal informeres om dette? Er det tenkt å ha noen dialog med foreldregrupper / FAU?

Hva med foreldre som gjennom bevisst valg, har valgt en kommunal barnehage som nå kan bli privat? Vil foreldre få tilbud om å bytte over til en kommunal barnehage?     

 

Kapasitet

Hvordan vil kommunen sørge for nok kapasitet i hele vår langstrakte bydel? Ser kommunen at dette kan gå ut over kapasiteten, på kort eller lang sikt?

 

Forholdet til de ansatte

Mange av bydelens ansatte i kommunale barnehager har lang fartstid og ikke mange år igjen til pensjonsalder. Vil kommunen legge til rette for at de som ønsker det skal kunne få overflytting til annen kommunal barnehage? Dersom det er ledige stilinger, enten i egen bydel eller en nabo bydel.

Ved salg og konkurranseutsetting regner vi med at det kan bli snakk om virksomhetsoverdragelse av ansatte. Hvordan ser kommunen for seg at opparbeidede lønn og pensjonsbetingelser videreføres/overføres?

 

Evaluering av dette prøveprosjektet

Hvordan er dette prøveprosjektet tenkt evaluert, og vil bydelsutvalgene få en anledning til å delta i evalueringen?

 

Forholdet til lokalpolitikken  

Vi vil også til slutt minne om at vi i Oslo har et system med direkte valg til bydelsutvalgene. Vi som i dag besitter flertallet i Bydel Alna, gjennom bydelsvalget høsten 2011, oppfatter denne sak som en inngripen i nærdemokratiet. Vi mener at velgeren i Bydel Alna har gitt oss mandat i å føre en helt annen politikk enn det som forslaget her legger opp til.

Vi undres også om dette er et forsøk på å avvikle det vi i dag kjenner som nærdemokrati med direktevalg til bydelsutvalgene. 

 

Vedtatt av arbeidsutvalget i Bydel Alna, den 31.10.213.

Oversendes til byråd for kunnskap og utdanning – Anniken Hauglie

Og med kopi til partigruppene i bystyret 

 

Knut Røli

BU leder i Bydel Alna

Kommentarer   

#1 Carina Finset 08-11-2013 10:19
Hei Ivar. Ser at du engasjerer deg for barnehagebarna og det er topp, men jeg er ikke enig med deg i at det nødvendigvis er negativt å privatisere noen av barnehagene i Oslo. Jeg har barn i en kommunal barnehage i Bydel Søndre Nordstrand og jeg håper faktisk at barnehagen datteren min går i er en av de som blir solgt ettersom kommunen selv tydeligvis ikke har råd til å drive den. Flere av punktene som gjorde at de private barnehagene i Bergen ble stengt er jo helt normalt for kommunale barnehager i Oslo. Snakk om at bukken passer havresekken.... :( aftenposten.no/.../...
#2 Ivar J 08-11-2013 10:29
Carina: Jeg tror nok kvaliteten er noenlunde likt, enten det er private eller kommunale barnehager. Det finnes gode og dårlige eksempler i begge kategorier. Men når det gjelder å "ha råd til" så er det jo ikke slik at det finnes noen private velgjørere som vil strø penger ut over barnehagene, så de økonomiske forutsetningene er nok ikke så veldig forskjellige. Også de private barnehagene finansieres praktisk talt i sin helhet gjennom offentlige budsjettmidler.

You have no rights to post comments